‘ZO LANG ZE ME VRAGEN EN IK KAN DOE IK MEE, IK HEB GEEN ZITTEND GAT’

Jan Leus, vrijwilliger vanaf eerste uur 

Jan Leus in zijn karakteristieke rol als ringmeester.       

Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop van zijn rol. Of het nu is als ringmeester met bolhoed of zoals dit jaar als stalmeester.

“Als concours staat Geesteren voor mij bovenaan. Ze vragen me nog steeds en zo lang ik kan doe ik het. Ik kan niet stil zitten, ik heb geen zittend gat. Eerder was ik er ook nog deejay, maar dat wordt me nu teveel.”

De 68-jarige Jan Leus put moeiteloos uit een berg herinneringen. “In de beginjaren heb ik opa Maathuis nog meegemaakt. Die zat rustig op zijn stoel te kijken en een praatje met je te maken. Jammer dat ook de iconen Jan en Anneke er niet meer zijn, je kon goed voor ze werken. Ik heb een heleboel topruiters leren kennen. Anton Ebben, Johan Heins, Dick Wieken, Franke Sloothaak, de Schockemöhles, Thomas Frühmann en natuurlijk niet te vergeten Hugo Simon, die hier zo vaak won met Gladstone.”

Twentse zeges
Uiteraard schieten hem ook de drie zeges van Twentenaren te binnen. “Voor de Grote Prijs van 1993 zei ik tegen Jos Lansink dat hij daarmee naar huis zou gaan met Libero H. Volgens hem had ik dat niet goed. Maar Jos won wel, net als in 1988 met Libero H. In 2009 lukte het Gerco Schröder met Milano, geweldig.”

Twee jaar geleden werd Jan Leus op het hoofdterrein in het zonnetje gezet voor al die jaren trouwe dienst. “Een enorme verrassing, ik wist nergens van. Op het terrein is heel veel gebeurd, daar kijk ik heel mooi op terug en vergeet ik nooit.”

Zijn vrijwilligerswerk neemt hij uiterst serieus. “Als ik ringmeester ben, kijk ik of de paarden het startnummer op hebben, of dat klopt met de naam en of ze in de goede volgorde de ring ingaan. Ik wil het netjes houden, volgens de regels. Als ze me te pakken willen nemen, moeten ze vroeg opstaan. Soms moet je wel een beetje streng zijn, anders lopen ze over je heen.”

Meer CSI Twente

»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)