EUROPEES KAMPIOEN STERKSTE IN EERSTE KWALIFICATIE GROTE PRIJS CSI TWENTE

Steve Guerdat bevestigt reputatie

Steve Guerdat vierde met Looping Luna zijn rentree bij het CSI Twente na een afwezigheid van tien  jaar met een fraaie zege. Foto © Ashley Claus/CSI Twente.

GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette met zijn tienjarige merrie Looping Luna (v. Lord Fauntleroy) de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs van Twente over 1,50 meter naar zijn hand.

Guerdat was een van de negen van de 87 deelnemers, die erin slaagde het selectieve parcours van de Duitser Stefan Schäfer zonder strafpunt te overbruggen. Als voorlaatste starter in de extra omloop van de rankingproef om de Roof Safety Systems Prijs bleek hij welgeteld 0,14 seconde rapper dan de Noorse amazone Victoria Gulliksen met haar vijftien jaar oude vosruin Equine Amerika Papa Roach. 

“Mijn merrie sprong goed in het zeker niet gemakkelijke basisparcours”, aldus een tevreden Guerdat na afloop. “In de barrage ging het zelfs nog beter. Ik heb haar nu iets meer dan een jaar en we hebben  er best lang over gedaan voor we elkaar een beetje begrepen. Maar de laatste tijd gaat het steeds beter. We hebben samen ook al mooie rubrieken gewonnen in Fontainebleau en Windsor.”

Perfecte graspiste
Steve Guerdat, koos in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs bewust voor een optreden in Twente. Daar loopt de elfjarige bruine Dynamix de Belheme (v. Grafton) de wat lichtere tour. “Het mooie van Geesteren is dat hier een perfecte graspiste ligt. In de Global Champions Tour is dat niet zelden een stuk minder het geval en draait het ook vaak vooral om de vips die er komen. Hier staat de paardensport nog centraal. Het was alweer tien jaar geleden dat ik hier voor het laatst  heb gereden, het werd hoog tijd om hier weer eens naar toe te gaan.” 

Jur Vrieling leverde met zijn eveneens in 2014 geboren bruine ruin Jourdain VDL (v. Zapatero) wel een tweede omloop zonder fouten af en belandde op de vierde plek. 

Peter Olthof
In de barrage kon alleen lokaal favoriet Peter Olthof de Olympisch kampioen van 2012 en huidige nummer drie van de wereldranglijst nog van de troon stoten. De Langevener plaatste zich tot groot enthousiasme van de toeschouwers voor de tweede ronde, maar zag zijn dappere poging op de tienjarige merrie Juwel SFN v. Etoulon) niet met een foutloze rit beloond. Hij werd nu zevende, bijna twee seconden voor Marriët Smit-Hoekstra, die met haar tien jaar oude bruin  Duco Z (v. Dakar TN) eveneens een balk uit de beugels tikte. Sjoerd Kommers sloot met de elfjarige vosmerrie Impala d’Oase (v. Cadeau de Muze) de rij van het negental in de barrage als negende af met vijf strafpunten.

Zege Gerco Schröder
Gerco Schröder boekte in eigen gemeente een fraaie zege over 1,45 meter om de Horse & Country Prijs. Met zijn dertien jaar oude bruine merrie Galanda (v. Lexicon) was de Tubbergenaar 0.52 seconde sneller dan de Italiaan Gianni Govoni, die net als hij al eens de Grote Prijs van Twente op zijn naam schreef, met L’Alize Z. 

Jur Vrieling legde met de negenjarige schimmelhengst Kannan Jr (v. Cornet Obolensky)  beslag op een gedeelde vierde plaats. Thijmen Vos deed het ook vrijdag goed met de zevende positie op de achtjarige voshengst Lemmie van de Bisschop (v. Mylord Carthago). Lisa Broekert zat hem op de hielen met de elfjarige bruine merrie I Am Elrite (v. Harley).

Meike Zwartjens sterk
In de rubriek over 1,30 meter om de Kottink Groep waren er vanwege de grote deelname opnieuw twee groepen prijswinnaars. Meike Zwartjens mocht zich met de pas zesjarige vosmerrie Toberlina Tivoli Z (v. Twister de la Pomme) als eerste opstellen voor de huldiging in de tweede groep.  Ze bleef Estelle Slingerland met de veertienjarige bruine ruin Fabulous (v. Harley) en Quinten ter Harmsel met de dertienjarige bruine ruin Geronimo EB (v. Carthino Z) voor. Lars Schröder completeerde de top vijf met de zevenjarige bruine hengst Mr. Vagabond (v. Vagabond de la Pomme).

In de eerste groep ging de Ier Darragh Kenny op Glamour du Chanu met de winst aan de haal. Yfke Priem klasseerde zich als derde met de negen jaar oude bruine ruin Kessel Hx (v. Cardento 933).

Voor uitslagen, zie www.csitwente.nl

Foto midden: Peter Olthof met Juwel SFN © Hippisch Twente.
Foto onder: Gerco Schröder was met Galanda te sterk voor de concurrentie over 1,45 meter. Foto © Fototrailer.

Meer CSI Twente

»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)