TOPSPORT EN BREEDTESPORT - ALLE DAGEN GRATIS ENTREE

CSI Twente pakt uit bij jubileum

Emily Turkington met Cornet.

GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de oplevering van de landgoedstatus op de fraaie concoursterreinen van het Equestrian Park Erve Maathuis.

Paardenliefhebbers uit binnen- en buitenland worden welkom geheten in een fraai vernieuwd groenpark aan de rand van het dorp Geesteren. In verband met het 50-jarig jubileum is de entree alle dagen gratis. Alleen voor de overdekte tribune, de feestavonden en het parkeren wordt een vergoeding gevraagd.

Rijke historie
Al vanaf 1947 vinden op de terreinen van Erve Maathuis, afgezien van twee coronajaren, jaarlijks springconcoursen plaats. In 1975 werd de eerste internationale editie van CSI Twente gehouden, met Henk Nooren en Funest als eerste winnaar van de Grote Prijs van Twente. Veel illustere namen van ruiters en paarden volgden, met als uitschieters Hugo Simon (4x Gladstone en 1x ET), Jos Lansink (1x Felix en 1x Libero) en Thomas Fuchs (2x Dollar Girl). Maar ook John Whitaker (Argento), Franke Sloothaak (Joli Coeur), Rodrigo Pessoa (Special Envoy), Meredith Michaels-Beerbaum (Shutterfly), Johan Heins (Larramy), Gerco Schröder (Milano), Maikel van der Vleuten (Dana Blue) en vele anderen verdienden een plekje in de indrukwekkende ‘wall of fame’.

Uitbreiding en kwalificatie EK
De Grote Prijs van Twente werd vorig jaar gewonnen door de Ierse amazone Emily Turkington, die met haar paard Cornet de prestatie van haar partner Bertram Allen en Molly Mallone uit 2015 evenaarde. Directeur Rob Maathuis: ”Ook dit jaar bieden we weer een aantrekkelijk en gevarieerd programma met internationale springrubrieken op verschillende niveaus voor top, subtop en young horses, waarmee topruiters uit binnen- en buitenland goed uit de voeten kunnen. Evenals talentvolle ruiters uit onze eigen regio, die hier al vijftig jaar volop kansen krijgen zich op het internationale podium te ontwikkelen. Veel van onze huidige toppers hebben in Geesteren hun eerste internationale rondjes gereden.”

Tekst gaat verder onder de foto
Foto van de terreinen van het CSI Twente © Digishots

De internationale rubrieken voor 5 en 6-jarige jonge springpaarden zijn op verzoek van de ruiters aan het programma toegevoegd. Rob Maathuis: “Ook die worden in onze mooie hoofdpiste op gras afgewerkt. Qua datum is het concours nu drie weken later dan vorig jaar, met als grote voordeel dat we voor het eerst sinds 2019 niet in hetzelfde weekend zitten als het Duits kampioenschap. Het CSI Twente 2024 wordt in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs gehouden, precies in het weekend tussen het CHIO Rotterdam en het CHIO in Aken in. Bovendien geldt het als kwalificatiewedstrijd voor het EK in 2025.”

Volop ruimte voor breedtesport 
Rob Maathuis vervolgt: “Voor de breedtesport van het springen, inclusief de nationale rubrieken voor vier- en vijfjarige springpaarden hebben we op donderdag en vrijdag twee volle dagen ingeruimd op de zandpiste. Zaterdag en zondag komen vervolgens de pony’s en de bixie volop aan hun trekken. De beste ponycombinaties van Nederland, die zich voorbereiden op het EK, verrijden op zondag de finale in de hoofdpiste, voor aanvang van de Grote Prijs van Twente. Behalve door deze speciale ponywedstrijd wordt de Grote Prijs van Twente omlijst met een mooie, klassieke tuigpaardenshow.”

Feestavonden in strodorp
Ook qua sfeer en gezelligheid doet CSI Twente oude tijden herleven, met op vrijdag in het strodorp de Twentse feestband Falsch und Verrückt en een dag later, tijdens het traditionele ruiterbal, optredens van de PPM Band en de internationale act Boney M Xperience. Beide dagen is deejay Rob Toonen van de partij. Op zondag tekenen Theo en Juliët Oude Avenhuis voor live muziek onder de stretchtent.

Galoppade op Erve Maathuis
Vanaf dinsdag 9 april wordt op de terreinen van Erve Maathuis een serie oefenconcoursen
gehouden door de landelijke rijvereniging PSV Sint Joris uit Geesteren, dat haar eigen nationale wedstrijd van woensdag 1 tot en met zondag 5 mei gepland heeft. In juli is Erve Maathuis twee weekenden het toneel van de Galoppade, de strijd om de springtitels van de KNHS Regio Overijssel. Op zaterdag 6 juli komen de ponyspringruiters in actie. De combinaties bij de springpaarden doen op zaterdag 13 juli een gooi naar het kampioenschap in de verschillende klassen.
Voor meer informatie, zie de website www.csitwente.nl

Meer CSI Twente

»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)