IJONGE AMAZONE MEIKE ZWARTJENS UIT RAALTE BESTE NEDERLANDSE IN GEESTEREN

Grote Prijs voor Emily Turkington

Emily Turkington met Cornet.

GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het Equestrian Park Erve Maathuis. De 29-amazone uit de graafschap Tyrone werd de opvolgster van Bertram Allen, vanaf 2015 de jongste winnaar ooit in Geesteren.

En ook de man die haar als coach bijstaat en bij haar paarden op stal staan. Waaronder de negenjarige schimmelruin Cornet (v. Cornet’s Prinz), die altijd snel voorwaarts wil. En dat kwam Turkington uitstekend van pas in de barrage van de toprubriek over 1,55 meter, waarin ze met liefst twaalf opponenten moest afrekenen in nota bene haar eerste optreden op dit niveau met haar paard. Bertram Allen’s broer Harry schafte Cornet drie jaar geleden voor haar in Denemarken aan.

“Vrijdag ging het ook al erg goed in de kwalificatie en daarom zijn we met hetzelfde plan gestart als toen. Cornet voelde goed aan den we hadden niets te verliezen. Maar dat het dit resultaat zou opleveren had ik nooit durven dromen. Ik ben heel gelukkig. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om het te zeggen als je wint, maar ik vond het hier sowieso mooie dagen. Het was de eerste keer dat ik hier was, maar ik kom zeker terug.”

Als vierde starter in de extra omloop passeerde Emily Turkington na 41,42 seconde de finish en dat was ook iedereen van de volgende foutloze deelnemers te machtig. De Brazilianen Victyor Luminatti met Idette en Bernardo Cardoso de Resende Alves met El Torrero de Muze verzekerden zich van de tweede en derde plaats.

Beste prestatie ooit
Meike Zwartjens uit Raalte tekende als nummer vier verrassend voor de rol van beste Nederlandse deelnemer met haar geweldig springende zestienjarige voshengst Twister de la Pomme (v. Darco, hiernaast). De pas negentienjarige amazone uit Raalte ervoer haar prestatie als haar beste ooit. “Ik ben echt heel blij. In het hele parcours en de barrage liep het zoals ik het tijdens het verkennen in mijn hoofd had. Van mezelf wist ik dat ik ondertussen wat meer ervaring heb en dat ik daarom misschien wel wat gemakkelijker zou kunnen rond komen. Een paar weken geleden heb ik bij een CSI3* in München ook op gras gereden en dat was een mooie voorbereiding voor Geesteren.”

Dat ze al als tweede starter de ring in moest voor de beslissende omloop maakte het karwei voor haar niet lastiger. “Het zou zelfs wel eens beter voor me kunnen zijn geweest dat ik de rest niet al heb kunnen zien rijden. Voor een Grote Prijs waren er best veel nullers, waaronder een aantal heel snelle. Dus ik moest hoe dan ook proberen mooi vlot te rijden en korte bochten te nemen.”

Over Twister de la Pomme, die nog maar tweeënhalf was toen hij bij Stal Tivoli in Raalte welkom werd geheten, kan ze alleen maar complimenteus zijn. “Hij is super lief in de omgang en wil heel graag alles voor me doen. Met zijn instelling is het heel fijn springen op een hoger niveau. Ik hoop dat ik nog een tijdje plezier van hem kan hebben. Ik heb nu ook best een aantal jongere paarden die ik hopelijk kan opleiden van het zadelmak maken tot het hoogste niveau.”

Beetje van de safe side
Annelies Vorsselmans werd zevende met de dertienjarige schimmelhengst Kurly vd Gorten (v. Thunder van de Zuuthoeve). De Belgische partner van Jeroen Dubbeldam was goed voor twee nulrondes. “Misschien had ik achteraf wel een tikje agressiever moeten rijden”, vond ze zelf na afloop. “Ik ben altijd wel een beetje van de safe side. Maar Kurly sprong beide rondes heel overtuigend en op de goede manier. Ik ben heel blij met hoe het ging.”

Ze had ook genoten van de sfeer op het Erve Maathuis, dat op de slotdag goed gevuld was. “Je kent hier heel veel mensen en dan wil je het extra goed doen, die wil je niet teleurstellen. Misschien was ik daarom wel iets te voorzichtig en wilde ik het kopje erbij houden en ervoor zorgen dat Kurly met de oortjes naar voren bleef gaan.”

Wel de snelste
Het zag er even naar uit dat Bas Moerings zijn succes van een jaar eerder zou herhalen met zijn tienjarige bruine hengst Iphstar (v. Denzel vt Meulenhof). Hij noteerde de snelste tijd, maar wierp dit keer in de haast ook een balk uit de lepels, zodat hij tevreden moest zijn met de achtste plek. Hij werd op de voet gevolgd door Julian de Boer, die met de tienjarige bruine merrie Isis eveneens rapper was dan de winnares, maar hetzelfde lot trof.
Caroline Müller deed het eveneens uitstekend in de Grote Prijs. Ze haalde de barrage met haar negenjarige ruin Jack (v. Marius Claudius), maar moest na een springfout tevreden zijn met de elfde plek. Hendrik-Jan Schuttert werd na een foutloos basisparcours uiteindelijk dertiende met de tienjarige bruine ruin Nova Scotia Z (v. Nabab de Reve). 

Bertram Allen had eerder op de dag zijn landgenote het goede voorbeeld gegeven door de rubriek Speed and Handiness over 1,45 meter op zijn naam te schrijven met zijn razendsnelle negenjarige bruine merrie bruine merrie Carrera Denfer (v. Connor). Gerben Morsink eindigde als derde met de negen jaar oude vosmerrie Carina Z (v. Carthino Z). Hij werd op de voet gevolgd door Hessel Hoekstra, die met de negenkjarige bruine ruin Jazz-Men Impressed (v. Marius Claudius) de vierde positie innam. De jonge Wesley ter Harmsel reed naar een keurige zesde plek met de veertienjarige vosruin Endvot (v. Lansdowne). 

De Grote Prijs van het CSI1* over 1,35 meter met barrage werd gewonnen door de Fransman Emeric George op de zevenjarige merrie Graine de Star RB.  Het was zijn tweede zege in Geesteren. Daan van Geel mocht als nummer twee naar de prijsuitreiking met de acht jaar oude bruine merrie Kahlua-Carmen (v. One Usa). Sander Geerink eindigde als vierde met de zevenjarige bruine hengst Let's Go R, Regina Leeuwen als zesde met de even oude schimmelmerrie Lavona HBC (v. Gullit HBC) en Wesley ter Harmsel als tiende met de twaalfjarige bruine ruin Geronimo (v. Carthino Z). 

Foto Annelies Vorsselmans met Kurly vd Gorten (onder) © Ashley Claus

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)
»
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)