BAS VAN DER AA LEIDT PAARDEN OP VOOR AZIATEN EN RIJDT ZE ZELF OP HOOG NIVEAU

Een speciale band met Taiwan 

Hansel (te paard) en Yi Chen op bezoek bij de fraaie accommodatie van Bas van der Aa (rechts) in Albergen.

Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de Albergenaar bij zijn debuut in de door Willem Greve met Grandorado gewonnen titelstrijd op een fraaie zevende plaats. Een springfout in de slotronde voorkwam een verrassende tweede plek.

Dat resultaat dankt Van der Aa mede aan zijn al tien jaar tot volle tevredenheid van beide partijen verlopende contacten met Taiwan. Yj Chen is eigenaar van zijn toppaarden Gaen en Shanroe Barney en diens zoon Hansel krijgt al sinds zijn zesde les van de Twentenaar. Senior: “We hebben elkaar leren kennen op een show in Taiwan en het klikte direct. Bij ons is de paardensport niet zo populair, vandaar dat we naar Nederland zijn gegaan om verder te komen. In 2018 hebben thuis onze eigen stal geopend. Bas koopt en traint voor ons paarden. Hij leidt ze in Nederland ook op naar internationaal niveau en start ze dan ook in wedstrijden.”

Win, win
Bas van der Aa vult aan: “Zelf ben ik een of twee keer per jaar een week in Taiwan om te kijken hoe het daar gaat, elke zomer en winter zijn ze hier. We zijn goede vrienden geworden. Omdat zij paarden langer aanhouden, krijg ik de kans ze langer hoger uit te brengen en voor hun is het een voordeel dat ik ervoor kan zorgen dat ze meer ervaring krijgen. Win, win dus. Het doel is dat Hansel over twee jaar met Taiwan in Nagoya in Japan mee mag doen aan de Aziatische Spelen. Afgelopen winter heeft hij in Groningen voor het eerst een rankingproef over 1,45 meter gereden. Hij is erg getalenteerd en het is heerlijk om met zo’n jongen te werken. Ik probeer hem met Gaen naar het hoogste niveau te krijgen.”

In Geesteren komt de jonge Chen onder meer aan de start met Shanroe Barney en zadelt Van der Aa zelf Gaen. Van der Aa kijkt er verlangend naar uit. “Die arena met de graspiste geeft je een ongelooflijk goed gevoel, alsof je in een tuin bent, die heeft meer dan waar ook.”

Meer CSI Twente

»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)