GEESTEREN – Het toppaard Glock’s London (v. Nabab de Reve x Chin Chin) kreeg zondag op het Erve Maathuis het grootste afscheid dat de zeventienjarige voshengst volop verdiende. Aan de hand van zijn ruiter Gerco Schröder liep de hengst zijn laatste ronde in een prima gevuld stadion.
Met London veroverde Gerco Schröder onder meer twee zilveren medailles bij de Olympische Spelen in Londen, individueel en met het Nederlandse team (foto hieronder). Twee jaar later was Oranje met de combinatie in de ploeg onder leiding van bondscoach Rob Ehrens goed voor goud bij de Wereldruiterspelen in Caen.
Door een haag van Twentse vlaggen kwamen Glock’s London, getooid met een deken met het opschrift ‘Thank you Glock’s London’ , Gerco Schröder zondag de springtuin op het Erve Maathuis binnen. Ze werden ontvangen op de klanken van ‘This is the moment’. De Tubbergenaar werd toegesproken door bondscoach Rob Ehrens, die de grote inbreng van de combinatie voor het Nederlands team loofde.
In volle draf
Het woord was vervolgens aan Gerco Schröder zelf. Normaliter geen man van veel woorden, maar dit keer ging hij vrij uitgebreid in op zijn samenwerking met de vos en de hoogtepunten die hij met London beleefde. In zijn uitgebreide dankwoord betrok hij niet alleen zijn toppaard, teamgenoten, bondscoach, ouders, broers Ben en Wim, vrouw Evelien en zijn kinderen in de hulde, maar ook de families Visser van Eurocommerce en Glock, die hem jarenlang als sponsors half stonden en in het laatste geval nog steeds staan. Onder begeleiding van het nummer ‘You raise me up’ liep de kleine Tubbergenaar vervolgens in volle draf een ereronde met Glock’s London. Het kostte de jongste van de broers Schröder aardig moeite het tempo bij te houden van London, die gretig leek om ouderwets over de hindernissen te scheren.
“Met London heb ik heel veel mooie momenten mogen beleven. Het zegt wel wat dat ik echt moet nadenken over je vraag wat de mooiste waren. Natuurlijk herinner je dan de Spelen in Londen en het WK in Frankrijk. Maar ik heb bijvoorbeeld ook enorm genoten toen London de enige was die dubbel nul reed in de Champions Tour in Rio de Janeiro. Hij was toen nog maar negen. Samen hebben we ook behoorlijk wat goede de resultaten gehaald in Grote Prijzen en wedsstrijden voor de Wereldbeker. ”
De door Joris den Brabander in het Belgische Sint-Niklaas gefokte London was vijf jaar, toen hij bij de Schröders op stal kwam. “Wim heeft hem eerst uitgeprobeerd. We hadden hem op een concours gezien en het voelde meteen goed aan. Toen hebben we hem aangekocht van Van der Kloet.”
Slim en heel lief
“London is slim en op stal heel lief in de omgang. Maar als het gebeuren moest, dan had hij altijd een ongekende energie en power. Hij genoot er ook van om goed te zijn. Sommige paarden worden nerveuzer als de tribunes vol zitten, London groeide dan en kon dan wat extra’s. Of hij de beste was van al die paarden die ik heb gehad? Ik heb natuurlijk het geluk gehad dat ik nog een aantal andere heel goede heb mogen rijden. Maar hij was wel de meest speciale.”
En dus speelde de emotie zondag ook bij de Tubbergenaar best op. “Het doet wel wat met je, ja. Ik sluit wel gewoon een fantastische periode af, waar we ons lang op hebben voorbereid. Gemiddeld gaan paarden vaak al op hun elfde of twaalfde uit de sport, hij heeft zijn hele leven tot kort geleden altijd gelopen. Een paar maanden terug heeft hij in Opglabbeek voor het laatste meegedaan. Ik wil niet dat dit paard op een lager niveau gaat rijden, ook al omdat hij nog zoveel zin heeft. We hebben zelf het moment van zijn afscheid kunnen kiezen. In overleg met het CSI Twente en de familie Koch hebben we dat hier op het Erve Maathuis kunnen doen. Het heeft zeker meegespeeld dat het dit jaar hét vijf sterrenconcours van Nederland was en bovendien dat hier kennerspubliek zit. Ik vind het goed zo. Het is mooi dat hij nu nog zo fit is, kijk maar eens hoe prachtig hij er nog uitziet…Ik hoop dat ik ook hem een plezier doe door hem niet zomaar te laten vertrekken uit de sport."
Verder als dekhengst
London gaat dienst doen als dekhengst, mogelijk vanuit Oosterbeek waar dressuurruiters Edward Gal en zijn partner Hans Peter Minderhoud een prachtige accommodatie voor de fokkerij voorhanden hebben. “Een abnormaal mooie stal waar alles voorhanden is, met heel mooie weiden en mensen die heel veel zorg aan hem zullen besteden. Het zal hem daar aan aandacht niet ontbreken. En voor mij is het nog redelijk in de buurt.”
Gerco Schröder zelf hoopt over enige tijd weer echt aansluiting te krijgen met de vaderlandse en wereldtop. “Ik rij graag mee in de top, maar je moet ook reëel zijn. Cognac Champblanc en Zaranza worden al een dagje ouder, Dobelensky en Davino Q lijken er aan te komen. Vooral in Davino zie ik nog heel veel potentie.”
Na het veelbesproken faillissement van zijn eerdere baas Ger Visser in 2012 kwam ook London als onderdeel van de boedel twee jaar later onder de veilinghamer. De rijke wapenhandelaar Gaston Glock nam de vosruin over voor een bedrag van 8,6 miljoen euro. En al bleek de viervoeter daarna kwetsbaar als topsporter, Gerco Schröder zegt nooit de druk te hebben gevoeld met zijn prestaties van het absoluut hoogste niveau te moeten leveren. “Nee, de familie Glock heeft me nooit opgejaagd, ik kon altijd mijn ding blijven doen. En onze samenwerking loopt ook nog wel een tijdje door hoor”, glimlacht Gerco Schröder.
Tweede foto van boven: Gerco Schröder in actie met toen nog Eurocommerce London. Foto © Kit Hougton/FEI
Overige foto's © www.fototrailer.nl