GEESTEREN - De 39ste editie van de Grote Prijs van Twente is zondagmiddag gewonnen door Dermott Lennon met zijn elfjarige bruine merrie Loughview Lou-Lou. De Ierse wereldkampioen van 2002 was de snelste foutloze van acht deelnemers die erin slaagden de barrage te halen op het selectieve parcours van Rob Jansen. Tweede werd Michel Hendrix met de tienjarige Holsteiner merrie Wait and See.
Achter de Argentijn Jose Maria Larocca met Gde Matrix eindigde Willem Greve na een springfout als vierde met de negenjarige bruine hengst Carambole. Gert-Jan Bruggink strandde na een goed begin en moest na twee springfouten genoegen nemen met de zesde positie achter de Britse oud-winnaar Robert Smith (1999) die evenveel schade opliep maar iets sneller was. Jur Vrieling werd achtste met Zirocco Blue, waarmee hij wervelend begon maar het spoor bijster raakte.
Van de regionale ruiters, dertien in getal, presteerde vooral ook Gerben Morsink uitstekend. De Beuninger reed met de negenjarige bruine hengst Faithfull een vlekkeloze ronde, maar kwam net buiten de tijd binnen. Hij miste daardoor de barrage die hij met zijn rit wel had verdiend. Zijn optreden stond in schrille tegenstelling tot dat van bijvoorbeeld Gerco Schröder die het thuispubliek niet kon verwennen met een topklassering. Een dag eerder nog actief in het Portugese Estoril miste Schröder het goede ritme. De Tubbergenaar stapte met drie springfouten van zijn paard.
Met zelfkritiek: "Dan merk je toch dat het lastig is als je niet de dagen ervoor minstens een andere proef met je paard heb gereden. Het was nu veel te tam."
Dermott Lennon had het donderdag, toen hij zijn eerste van twee Mercedessen won door de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs op zijn naam te schrijven, al gezegd: "Lou-Lou is het meest competitieve paard dat ik ooit heb gereden. Ze is ook gewoon heel snel." De merrie maakte die faam op het volgepakte Erve Maathuis meer dan waar. Als vierde starter reed de Ier haar naar de koppositie om die niet meer af te staan. En daarmee kwam precies uit wat Dermott Lennon beoogde toen hij besloot Lou-Lou na de wedstrijd voor de Nations Cup in Aken niet meer in de Grote Prijs te starten. "Ik wilde haar daar niet overvragen. Geesteren paste mooi in mijn opbouw voor dit seizoen richting het EK."
De Limburger Michel Hendrix trad bijna in de voetsporen van zijn oom Emile, die in 2002 op het Erve Maathuis zegevierde met Audi's Finesse. Dat gebeurde in het jaar dat Dermott Lennon in Jerez de la Frontera met Liscalgot zijn wereldtitel veroverde, een jaar nadat de Ier in Geesteren met hetzelfde paard tweede was geworden achter Markus Beerbaum. "Emile helpt me vaak en was er ook vandaag bij om me nuttige tips te geven. Maar als je me gisteren had gezegd dat ik hier vandaag als nummer twee zou zitten, had ik dat niet geloofd. Wait and See deed het geweldig."
Willem Greve was als tweede starter wat minder tevreden, omdat hij naar eigen zeggen Carambole niet goed rondstuurde in de extra omloop. "Ik had hem beter voor de hindernis moeten brengen waar de balk viel. Ze is normaal niet de snelste van allemaal, maar dit had anders gemoeten. Dat ligt niet aan de hengst maar aan mij. Ik kwam maar niet in het ritme, ik heb veel betere barrages gereden."
Greve was vol lof over de organisatie van het CSI Twente, die in het algemeen veel complimenten mocht ontvangen van de aanwezige ruiters. Willem Greve: "We hebben de laatste jaren ook kritiek gehad, maar dit keer was het gewoon top en dan moet je dat ook zeggen. Het was allemaal prima voor elkaar."
De organisatie gaf niet alleen in samenwerking met de grondeigenaren Huzink en Haarhuis de accommodatie een enorme boost. Ze heeft ook het concours weer teruggebracht naar de essentie, een evenement van en voor paardenmensen.
Het heeft de klassieker daarmee na wat mindere jaren, een jaar voor het veertigjarig jubileum, opnieuw op de kaart gezet.
UITSLAG GROTE PRIJS VAN TWENTE
Foto Dermot Lennon van www.fototrailer.nl
BE