GEESTEREN – De mogelijkheid om tijdens het CSI Twente met liefst vijf paarden te mogen uitkomen verdeeld over 24 rubrieken is voor tal van topruiters een van de belangrijke redenen om zich voor de veertigste editie van het evenement aan te melden. Het biedt hen de kans om ook stalruiters en relaties mee te nemen naar het Erve Maathuis, waar zowel in de Gold League als de Silver League twaalf keer een startgelegenheid bestaat.
Een andere relevante oorzaak voor de grote interesse van topruiters is dat in Geesteren gereden kan worden op zowel een graspiste (hoofdterrein) als zandbodems. Twee weken voor het prestigieuze CHIO van Aken en in de aanloop naar de Wereldruiterspelen in Normandië komen de toppers graag naar Geesteren. “We hebben daarbij vooral ingezet op een legertje sterke Duitsers”, verklapt Rob Maathuis. “Die brengen per definitie ook heel wat publiek mee."
De Duitsers vaardigen een zeer interessante deputatie ruiters af met onder Marcus Ehning, Marco Kutscher, Lars Nieberg, Janne Friederike Meyer, David Will, Tim Hoster, Maurice Tebbel, Hans Dieter Dreher, Philip Weishaupt en Pia-Luise Aufrecht, de partner van Gert-Jan Bruggink uit De Lutte.
Wereldkampioenen en Olympisch podium
België heeft in de personen van ‘Tukker’ Jos Lansink (2006) en Philippe Lejeune (2010) de laatste twee wereldkampioenen in de gelederen. Voor hen pakte Dermott Lennon de mondiale titel in 2002. De Ier won vorig jaar de Grote Prijs van Twente met Loughview Lou-Lou en is er ook nu weer bij. Net als het complete podium van de Olympische Spelen van 2012 in Londen, bezet door achtereenvolgens de Zwitser Steve Guerdat, lokaal favoriet Gerco Schröder en de Ier Cian O’Connor. Andere grote namen op de startlijst zijn die van Jessica Kürten en Denis Lynch (Ierland), Janika Sprunger en Martin Fuchs (Zwitserland), Reed Kessler en Brianne Goutal (USA) en de Engelse routinier John Whitaker, in 2012 goed voor de winst in de hoofdrubriek met Argento.
Ook Abdullah Al Sharbatly uit Saoedi-Arabië mag op veel aandacht rekenen. Hij is niet alleen de nummer twee van het WK 2010 in Kentucky, maar ook de man die onlangs voor veel geld de toppaarden Tobalio van Albert Voorn en Andrea van Gert-Jan Bruggink overnam. Oekraïne is weer sterk vertegenwoordigd met onder anderen oud-Olympisch kampioen (1996) Ulrich Kirchhoff en Katharina Offel. En natuurlijk wordt Nederland traditiegetrouw prima gerepresenteerd met behalve Gerco Schröder onder anderen Gert-Jan Bruggink, Jeroen Dubbeldam (foto), Marc Houtzager en Albert Zoer. Daar komen uit de regio ook nog eens de broers Hendrik Jan en Frank Schuttert, Bart Haselbekke, Willem Greve en Robert Vos bij.
Veel doelgroepen binden
Volgens Gerard Maathuis is de sterke positie van het CSI Twente niet in het laatst te danken aan een consequent beleid dat al in de jaren negentig is ingezet. “Dit kan alleen als je veel doelgroepen kunt binden. Die samenwerking met tal van partners heeft geleid tot zoveel druk op ons programma, dat we ons genoodzaakt hebben gezien naar een zesdaagse te gaan. Ook hebben we geconstateerd, dat wanneer je een breed sponsorpubliek wilt realiseren, je tevens iets moet creëren waardoor die mensen niet alleen voor de paarden hoeven te komen. Daarom zijn er diverse side-events, zoals congressen en symposia.”
Een daarvan is het symposium van het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland (KWPN) met sprekers van allure op zaterdag 28 juni.