HAAKSBERGENAAR LEVERT MET LA SELIEN W OOK KAMPIOENE DRIEJARIGE SPRINGMERRIES

Jan Greve Overijssels fokker van 2019

GEESTEREN – Jan Greve uit Haaksbergen werd dinsdag tijdens de Centrale Keuring van het KWPN Overijssel uitgeroepen tot fokker van het jaar in de provincie. Dat gebeurde op een dag dat hij met La Selien W (v. Comme Il Faut uit Elien ster pref pres v. Mermus R) ook nog eens de kampioene bij de driejarige springmerries aanbood.

“Een lange, maar mooie dag”, lachte Jan Greve na afloop van de huldigingen breeduit. “Het is een beetje erkenning voor waar we altijd mee bezig zijn: goede paarden fokken en proberen de kop boven water te houden.””

Een goed nest
Dat gaat hem aardig af, want onlangs werden bij de kampioenschappen voor jonge eventingpaarden al twee van zijn producten eerste en tweede, zoals hem dat een jaar eerder ook lukte. “Het begint met een goed nest”, is de overtuiging van Greve. “De stam, de familie, moet deugen. Het is net als met aardappels, die gedijen ook niet op slechte grond. Bij een goede merrie proberen we een hengst te zoeken, die een beetje kan compenseren wat een merrie nog mist. Het liefst heb ik een merrie met bloed, met gif en de wil erover te gaan. Maar ze moet dat ook wel kunnen. We doen ondertussen veel met het spoelen van embryo’s om zo de goede genen van de moeder door te geven.”

Jan Greve is, sinds hij Twiggy als eerste succesvolle merrie inzette, al veertig jaar actief in de fokkerij en heeft geen specifieke voorkeur voor een bepaalde discipline in de paardensport. “Of het nu om springen, dressuur, eventing of mennen gaat, ik vind het allemaal leuk. Sinds kort maak ik veel gebruik van de merries van Richard Schoenaker, die heeft een heel sterk nest. En ik heb liever een wat mindere merrie uit een goed nest dan omgekeerd. Je kunt een paard namelijk wel wat leren, maar er weinig aan veranderen. Het is net als bij een plank. Die kun je wel schilderen, maar het blijft een plank.”

Springen jonge paarden
Bij het springen voor jonge paarden zegevierde de donkerbruine ruin Jabab Cb (v. Nabab de Reve x Indoctro x Renville) onder het zadel van Marco Sas bij de vierjarigen. Op zijn winnende tijd van 41,77 seconde in de winning round bleef nummer twee Cristel Kalf met de bruine ruin Jopie Amazing Jr (v. Arezzo VDL x Indoctro) 0,36 seconde achter. Rink-Jan Dijkstra eindigde als derde met de vosmerrie J. Coutinho (v. Harley VDL x Goodtimes x Glennridge).

Tim Breeschoten stuurde King of Pop VK (v. Dakar VDL x Lupicor x Lux) naar de overwinning bij de vierjarigen. Met 24,9 punt troefde de combinatie Matty Holohan op de donkere schimmelhengst Carino Rossi (v. Corriendo Tau x Robin Z x Litte Boy) af, goed voor 24,2 punt. Steven Veldhuis reed de voshengst Kartouche (v. Baltic VDL x Baloubet du Rouet x Nimmerdor) naar de derde plek (24,0).

CSI Twente wordt woensdag voortgezet met springrubrieken voor de klassen B en Z en internationale proeven op de niveaus CSI1* en CSI2*.

Foto’s: Jan Greve naast zijn winnende merrie La Selien W (boven) en onder met partner Anneke Vellekoop als fokker van het jaar.

Meer CSI Twente

GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)
GEESTEREN - Wilton Porter was zaterdag de sterkste in de rubriek over 1,40 meter met barrage voor de Medium Tour van het CSI2* Twente in Geesteren.... (11-06-2022)
GEESTEREN – Zeven jaar nadat hij zich in Geesteren als negentienjarige tot winnaar van de Grote Prijs van Twente liet kronen met Molly Malone keerde... (10-06-2022)
Gerben Morsink is een van de belangrijkste kandidaten om de regio na vijftien jaar weer eens een winnaar van de Grote Prijs van Twente uit eigen... (10-06-2022)
GEESTEREN – Tom Schellekens ontpopte zich donderdag tot de grote man van de eerste dag op het gerenoveerde Equestrian Park Erve Maathuis in Geesteren... (09-06-2022)
WEERSELO - De broers Wilton en Lucas Porter streken zes jaar geleden in Nederland neer met maar één doel: de wereldtop halen als springruiters. Samen... (08-06-2022)
GEESTEREN – Met de komst van de Engelsman Ben Maher en titelverdediger Maikel van der Vleuten krijgt het CSI Twente van 9 tot en met 12 juni twee... (25-05-2022)
Als multifunctioneel bedrijf speelt Hemmer Groen uit Geesteren een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de plannen voor het Equestrian Park op... (01-07-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden. De voormalige technisch directeur... (30-06-2021)
Bart en Ramona Maathuis zijn er klaar voor om de vermaarde Stal Maathuis voor de komende generatie toekomstbestendig te maken. “Het is mooi dat het... (29-06-2021)
De inbreng van Interfloor als hoofdsponsor voor het dressuurprogramma van CSI Twente gaat aanzienlijk verder dan een financiële bijdrage. Directeur... (29-06-2021)
Het Erve Maathuis is na tien jaar weer in handen van de familie die er een rijke historie opbouwde in de paardensport. (28-06-2021)
Centraal op het terrein van het Equestrian Park in wording verrijst een gebouwtje in de vorm van een hooiberg, dat het landschappelijk karakter van... (28-06-2021)
GEESTEREN – De aankoop van de terreinen waarop al sinds 1975 het CSI Twente wordt gehouden, maakt voor de organisatie de weg vrij om op de... (22-03-2021)
GEESTEREN – De organisatoren van het CSI Twente worden vrijwel zeker de nieuwe eigenaren van het grootste gedeelte van de accommodatie, waarop sinds... (09-09-2020)