GEESTEREN - De Grote Prijs van Twente om de Grolsch Trophy is zondag op het Erve Maathuis gewonnen door de Australiër James Paterson-Robinson met zijn hengst Niack de L’Abbaye. Hij reed foutloos naar een tijd van 54,63 seconde. Natale Chiaudani uit Italië werd met Snai Gratina tweede op 0,58 seconde. Als derde eindigde Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi (55,38). Jeroen Dubbeldam werd met BMC van Grunsven Simon vijfde.
Paterson-Robinson, vrijwel zeker van een startbewijs met de Aussies bij het WK in Kentucky woont al tien jaar in Nederland, waarvan de laatste tweeënhalf jaar samen met de Nederlandse amazone Aniek Poels. Hij reageerde verbluft op zijn knappe overwinning. "Geweldig, echt geweldig", sprak hij in prima Nederlands. "Mijn eerste zorg in de winnaarronde was om voor de tweede keer foutloos te blijven. De nul houden was in de eerste omloop slechts drie concurrenten gegeven. Van hen bleven de Italiaan en Van der Vleuten ook in de tweede ronde zonder averij, Dominique Greeve viel door negen strafpunten terug naar de twaalfde positie in het eindklassement.
Maikel van der Vleuten leek met de imponerende hengst Verdi even op weg naar een kopie van het succes van zijn vader Eric een jaar eerder. Die stuurde in 2009 VDL Groep Tomboy, ondertussen verkocht aan Athina Onassis, naar de zege. Hij moest tevreden zijn met de derde plek. De jonge 'Vleut' leek echter meer te treuren om het missen van een van de twee auto's, die naar de winnaar en runner-up van het CSI Twente gingen.
Jeroen Dubbeldam miste door een pechfoutje in de eerste ronde met BMC Van Grunsven Simon de kans om eindelijk eens de Grote Prijs van Twente winnen. Dat blijft daardoor een grote wens van de Olympisch kampioen van 2000. Desondanks was de Weerseloër uitermate content met het optreden van zijn elfjarige ruin (v. Mr. Blue x Polydox). "Zo langzamerhand wordt het misschien zelfs wel tijd dat ik hem als mijn eerste paard ga beschouwen", vond Dubbeldam.
Gert-Jan Bruggink noteerde in de eerste omloop een balk met Primeval Wings en raakte in de winnaarronde het zich op een goede klassering definitief kwijt. Nadat Wings ook daarin een fout had gemaakt, raakte hij het spoor bijster om met twaalf strafpunten te eindigen. Gert-Jan Bruggink scoorde daarmee het minste resultaat van de dertien deelnemers, die voor een tweede optreden in de ring mochten terugkeren.
Ben Schröder met BMC Unaniem (zestiende), Jos Lansink met zijn machtig springende Calistro (zeventiende) en Wesley Heijdens met Pavarottie H (negentiende) haalden de tweede rondgang niet, omdat ze in het basistraject een strafpunt maakten en niet tot de slechtsten behoorden. Willem Greve liep met Ukato vijf strafpunten op en werd vijfde. Annet Willems en Nirvana tikten twee balken uit de lepels, Pia-Luise Aufrecht met MCB Chanel en Gerco Schröder met Eurocommerce Seattle zelfs drie. Dat overkwam ook Jochen Munsterhuis met Munsterhuis Sportscars Peanuts, die ook nog een tijdfoutje bij hun totaal kregen opgeteld.