BONDSCOACH ALEX VAN SILFHOUT: ‘EN ER ZIT NOG REK IN’

Dressuurteam beste in Nations Cup

GEESTEREN - Het Nederlandse dressuurteam heeft de wedstrijd in het kader van de FEI Nations Cup in Geesteren gewonnen. Een mooie zege op weg naar de Europese kampioenschappen in augustus in Rotterdam.

Oranje liet een sterk Zweeds team achter zich. “We timmeren internationaal weer aan de weg. Ik kijk met vertrouwen richting het EK”, laat bondscoach Alex van Silfhout weten.

Ik ben hier heel blij mee”, lacht Van Silfhout. “We winnen van de Zweden. Die hebben een stel heel goede paarden met enorm veel vermogen. We hebben hier een sterk team neergezet en wat me nog meer tevreden stemt is dat er nog rek ik zit. We moeten een goede planning maken naar Aken en het EK.”

Edward Gal was wederom nummer één voor Team NL met Glock’s Zonik NOP. De voormalig wereldkampioen won zowel de Grand Prix als de kür op muziek. “Het gaat steeds weer wat beter en daar ben ik heel tevreden mee.” Anne Meulendijks werd met MDH Avanti NOP derde in de kür op muziek en zesde in de Grand Prix. “Ik ben heel blij. Ik dacht dat ik als vierde man voor het team hier zou rijden, maar in beide proeven telt mijn plaatsing mee voor het team. Ik denk nu echt dat het EK heel dichtbij komt.”

Desperado
Emmelie Scholtens is tevreden over haar eerste Grand Prix Special die ze met Desperado reed. “Dat ik ondanks de fout in de lijn met de galopwissels om de twee passen toch op een percentage van ruim 76 procent uitkom is heel mooi. Ik weet nu waar ik de komende weken aan moet werken.” Voor Scholtens, die voorafgaand aan Geesteren nog de keuze had tussen Apache en Desperado met het oog op het EK, heeft de landenwedstrijd wel wat duidelijkheid gebracht. “Ik kies voor Desperado, maar dat moet nog wel even in overleg met de bondscoach”, lacht ze.

De resultaten van routinier Hans Peter Minderhoud, zevende en vierde, telden niet eens mee voor Nederland. “De wedstrijd in Geesteren vond ik heel goed, maar ik had met Glock’s Dream Boy NOP niet helemaal de vorm zoals ik gehoopt had. Misschien gaat het thuis in de training wel té goed.” Toch heeft Minderhoud vertrouwen richting het EK. “De laatste maanden hebben we altijd boven de 75 procent gescoord. Nu was het dan een keer wat minder, maar voor Rotterdam gaar dat goed komen.”

Het CHIO Aken is de volgende horde die voor bondscoach Alex van Silfhout van belang is, van 16 tot 21 juli. “Daar kom ik niet met mijn sterkste team aan de start. Ik wil daar nog wel wat combinaties kunnen testen. Het is goed dat ze daar onder die omstandigheden ervaring op doen. Na Aken maak ik mijn team voor het EK bekend.”

Zeges voor Team NL
In het CDI3*, dat naast de Nations Cup voor de dressuurruiters op het programma stond, waren op het Erve Maathuis hoofdrollen weggelegd voor de combinaties van TeamNL. Adelinde Cornelissen won met Zephyr op zaterdagmiddag de Grand Prix en eindigde zondagmorgen als tweede achter Hans Peter Minderhoud met Zanardi in de kür op muziek. De Grand Prix Special werd een klinkende overwinning voor Emmelie Scholtens met Apache. De driesterrenwedstrijd is voor bondscoach Alex van Silhout (Lunteren) een belangrijk observatiemoment. “Het is eenzelfde wedstrijd als de vijfster landenwedstrijd waarbij de juryleden op dezelfde plaats langs de ring zitten. De Grand Prix is voor ons het belangrijkst. Je hebt zo een heel goed vergelijk en voor alle combinaties gelijke kansen.”

De verrichtingen stemmen de nieuwe bondscoach tevreden. “Er wordt heel sterk en foutloos gereden door mijn ruiters en amazones. We zijn echt sprongen vooruit aan het maken. We zijn sinds het NK alweer verbeterd. Het wordt nog hard werken richting het EK. Maar we klimmen toch, zeker in de breedte. Iedereen heeft de positieve lijn te pakken.” Zaterdag was Adelinde Cornelissen met Zephyr de beste in de Grand Prix met een percentage van 73.609 en bleef daarmee Emmelie Scholtens met Apache, de nummers drie van het NK dressuur vorige maand nipt voor (73,348 %) voor. Het brons ging nar Diederik van Silfhout en de tienjarige hengst Expression (72,500 %).

p zondagochtend besloot koos Emmelie Scholtens met Apache te starten in de Grand Prix Special. Dat leverde haar de winst op met een mooie score van 74,085 procent. De tweede plaats was voor Diederik van Silfhout met Expression (73.447 %), voor de Zweedse amazone Juliette Ramel en Wall Street JV. In de kür op muziek werd de top zes gevormd door Nederlandse combinaties, met Hans Peter Minderhoud en de expressieve Zanardi aan kop. Ze scoorden 78,725 procent. Nu was de tweede plaats voor Adelinde Cornelissen en de derde voor Denise Nekeman en Boston STH, die steeds meer aan ervaring en expressie wint.

Bron KNHS)

Foto © www.digishots.nl

Meer CSI Twente

Als multifunctioneel bedrijf speelt Hemmer Groen uit Geesteren een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de plannen voor het Equestrian Park op... (01-07-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden. De voormalige technisch directeur... (30-06-2021)
Bart en Ramona Maathuis zijn er klaar voor om de vermaarde Stal Maathuis voor de komende generatie toekomstbestendig te maken. “Het is mooi dat het... (29-06-2021)
De inbreng van Interfloor als hoofdsponsor voor het dressuurprogramma van CSI Twente gaat aanzienlijk verder dan een financiële bijdrage. Directeur... (29-06-2021)
Het Erve Maathuis is na tien jaar weer in handen van de familie die er een rijke historie opbouwde in de paardensport. (28-06-2021)
Centraal op het terrein van het Equestrian Park in wording verrijst een gebouwtje in de vorm van een hooiberg, dat het landschappelijk karakter van... (28-06-2021)
GEESTEREN – De aankoop van de terreinen waarop al sinds 1975 het CSI Twente wordt gehouden, maakt voor de organisatie de weg vrij om op de... (22-03-2021)
GEESTEREN – De organisatoren van het CSI Twente worden vrijwel zeker de nieuwe eigenaren van het grootste gedeelte van de accommodatie, waarop sinds... (09-09-2020)
GEESTEREN – De online veiling van veulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales is vrijdag en zaterdag een schot in de roos gebleken. (05-07-2020)
GEESTEREN – De online veiling van springveulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales was vrijdag een succes.    (04-07-2020)
GEESTEREN – Het enige onderdeel van het CSI Twente 2020 dat wel doorgang vindt, is de Grand Prix Sales van zeer veelbelovende spring- en... (01-07-2020)
GEESTEREN – Waar normaliter deze dagen op het Erve Maathuis een compleet tentendorp zou zijn opgebouwd, liggen de terreinen er nu stil en verlaten... (30-06-2020)
GEESTEREN - Tijdens CSI Twente zal in samenwerking met Grand Prix Sales een bijzonder, nieuw internationaal veilingpodium voor fokkers en kopers van... (28-01-2020)
GEESTEREN – Het toppaard Glock’s London (v. Nabab de Reve x Chin Chin) kreeg zondag op het Erve Maathuis het grootste afscheid dat de zeventienjarige... (24-06-2019)
GEESTEREN – De Brazilianen dansten zondag de samba op het zonovergoten Erve Maathuis in Geesteren. Ze wonnen alle drie internationale springrubrieken... (23-06-2019)
GEESTEREN – Bondscoach Rob Ehrens reageerde donderdag realistisch op het resultaat van de loting voor de landenwedstrijd om de Longines FEI Nations... (23-06-2019)
GEESTEREN - De overwinning in de Grote Prijs van het CSI2 om de Roelofsen Horse Trucks Prijs kwam in Japanse handen. (22-06-2019)
GEESTEREN – De Nederlandse dressuurploeg zette zaterdag een goede stap op weg naar de zege in de Longines FEI Nations Cup tijdens het CDI3 in... (22-06-2019)