GERT-JAN BRUGGINK ZORGT VOOR PRACHTIGE ONTLADING OP ERVE MAATHUIS

‘Niet meer omdat het moet, maar kán’

Foto Gert-Jan Bruggink, half verscholen achter That's Mie © Kiek4Fun

GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het CSI3* Twente. Als eerste starter in de barrage zette de 41-jarige ruiter uit De Lutte een tijd neer, waarbij niemand meer in de buurt kwam.

Met de tienjarige bruine ruin That’s Mie Z passeerde Bruggink de finish na 46,80 seconde en daar beten de zeven andere kandidaten voor de zege hun tanden op stuk. De Amerikaanse Isabelle Russekoff werd met Piccobello Full House ter Linden Z tweede met een achterstand van 1,3 seconde. Annelies Vorsselmans legde de extra rondgang als derde en laatste foutloze met de negenjarige bruine ruin Quo Vadis DKG (v. Q-Verdi X) af in 52,22 seconde. Conor Drain klasseerde zich met de achtjarige bruine Covehill Archie (v. Diamant de Semilly) met een springfout als zesde, Linda Portychova werd met twee vallende balken achtste met de elfjarige zwartbruine ruin Alpha Nero (v. Quality Time TN).

Nooit bij stil gestaan
Vorig jaar in Houten won Gert-Jan Bruggink al een keer een internationale rankingproef. Uitgerekend in eigen omgeving onderstreepte Gert-Jan Bruggink dat hij weer op niveau kan meespelen in het internationale ruitercircus, nadat hij op 4 januari 2019 thuis op stal zijn linker heup brak. “Toen gebeurde er iets met me waar ik nooit bij had stil gestaan. Ik zat voor het eerst in een ambulance, dan ervaar je pas hoe het leven ook kan zijn. Als je mensen vraagt hoe het met ze gaat, krijg je vaak als antwoord dat ze druk zijn. Maar dat heeft niets met gezondheid te maken. Voor mij en ons bedrijf heeft het heel veel impact gehad. Dat ik nu hier weer mee kan doen, toch ons thuisconcours, is heel mooi.”

Veulentjes in de wei
In de ruim twee jaren dat hij vooral moest toekijken kon hij meer dan ooit relativeren. “Ik besefte dat het ook geweldig kan zijn je familie om je heen te hebben en leerde daarvan te genieten. Daarvoor was ik daar minder mee bezig. Dan moest ik meestal weg, wedstrijden rijden. Sport bepaalt nog steeds heel veel van mijn leven. Maar nu niet meer omdat het moet, maar omdat het kan. Dat is mijn motto nu.” Hij vervolgt: “Vanmorgen liep ik in de wei en zag ik acht veulentjes lopen. Daar komen er nog twee bij. Prachtig om te zien. Wat ik vroeger deed kan niet meer, ik kan ons bedrijf ook niet zomaar stil leggen. Dus ik moet nu erg oppassen dat me zo’n ongeluk niet weer gebeurt.”

Maar eenmaal in de ring speelde zaterdag de topsporter wel weer in hem op. “Een barrage rijden vind ik nog altijd het mooiste wat er is. Ik moest als eerste de ring in en vroeg nog even aan Pia of ik de barrage wel goed in mijn hoofd had. Ik kon de concurrentie toch een bepaalde druk opleggen. Ik had morgen heel graag mee willen doen om de Grote Prijs van Twente. Maar dat komt te vroeg. Met Vigalio ga ik morgen die van het CSI2* rijden. Het is al leuk dat ik weer aan dat spelletje mee kan doen.”

Eric ten Cate tweede
De rubriek over 1,40 meter met twee fasen voor de Small Tour van het CSI3* leverde een zege op voor de Engelsman Robert Whitaker met de negenjarige bruine ruin I’m Special Too DHH (v. I’m Special de Muze). De Brit hoefde met slechts twaalf tegenstanders af te rekenen. Eric ten Cate bleef 1,84 seconde achter bij de razend rappe Engelsman met zijn eveneens negen jaar oude donkerbruine ruin Indendo (v. Q. Breitling LS). Achter de Engelse ruiter Samuel Hutton met de achtjarige bruine merrie Melusina BVL Z reed Maikel van der Vleuten met de tienjarige zwartbruine ruin Happy Handsome naar plek vier.

De tweede kwalificatieproef voor de Grote Prijs van het CSI3* Twente over 1,50 meter tegen de klok eindigde zaterdag in een dubbele Engelse zege. Samuel Hutton reed met zijn twaalfjarige bruine merrie Alanine de Vains iets meer dan twee seconden weg van landgenoot Robert Whitaker met zijn negenjarige zwarte hengst Vermento *(v. Argento). 

Sander Geerink werd keurig derde met de elfjarige donkerbruine ruin Global (v. Cardento 933). De plekken zes tot en met acht waren voor achtereenvolgens Annelies Vorsselmans met de twaalfjarige donkere vosruin Acuero (v. Acorado), Gerco Schröder met de vijftienjarige bruine ruin Glock’s Lausejunge (v. Ludwigs As) en Meike Zwartjens met de even oude voshengst Twister de la Pomme (v. Darco).

Onderste foto
De kinderen van Gert-Jan Bruggink en zus Marleen delen mee in de feestvreugde.

Meer CSI Twente

De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)
GEESTEREN - Wilton Porter was zaterdag de sterkste in de rubriek over 1,40 meter met barrage voor de Medium Tour van het CSI2* Twente in Geesteren.... (11-06-2022)
GEESTEREN – Zeven jaar nadat hij zich in Geesteren als negentienjarige tot winnaar van de Grote Prijs van Twente liet kronen met Molly Malone keerde... (10-06-2022)
Gerben Morsink is een van de belangrijkste kandidaten om de regio na vijftien jaar weer eens een winnaar van de Grote Prijs van Twente uit eigen... (10-06-2022)
GEESTEREN – Tom Schellekens ontpopte zich donderdag tot de grote man van de eerste dag op het gerenoveerde Equestrian Park Erve Maathuis in Geesteren... (09-06-2022)
WEERSELO - De broers Wilton en Lucas Porter streken zes jaar geleden in Nederland neer met maar één doel: de wereldtop halen als springruiters. Samen... (08-06-2022)
GEESTEREN – Met de komst van de Engelsman Ben Maher en titelverdediger Maikel van der Vleuten krijgt het CSI Twente van 9 tot en met 12 juni twee... (25-05-2022)
Als multifunctioneel bedrijf speelt Hemmer Groen uit Geesteren een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de plannen voor het Equestrian Park op... (01-07-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden. De voormalige technisch directeur... (30-06-2021)