BART EN RAMONA MAATHUIS KLAAR OM HUN STAL TOEKOMSTBESTENDIG TE MAKEN 

‘Mooi 't weer eigen identiteit te geven’

Vanaf links Rosanne, Nick, Ramona, Bart en Lars Maathuis.

Bart en Ramona Maathuis zijn er klaar voor om de vermaarde Stal Maathuis voor de komende generatie toekomstbestendig te maken. “Het is mooi dat het complex weer in handen is van de familie Maathuis en dat we er een eigen identiteit aan kunnen geven.”

“We gaan het hele spul stapje voor stapje opknappen. Eerst pakken we het buitenaanzicht aan. De manege krijgt een andere kleur en alles eromheen wordt strakker. Ook moet het dak  worden vervangen. De manege hebben we vooral  voor de toekomst overgenomen, omdat de drie kinderen alle drie actief zijn in de paardensport.” 

Ramona: “Dat kan natuurlijk altijd veranderen, als ze niet meer willen omdat ze het niet leuk vinden.” Op dit moment is daar echter geen sprake van. Oudste zoon Nick (20) werkt bij Luuk Wigger, waar hij zich in de meest brede zin in het managen van een stal bekwaamt. “Ik werk er samen met zijn zoon Lars, die de zaken op stal regelt. De handel gaat wel via Luuk. Lars zit ’s ochtends nog bij Jeroen Dubbeldam. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik het vak buiten de deur moest leren. ’s Avonds ben ik thuis altijd nog wel druk. In de toekomst wil ik hier misschien ook wat aan opfok doen en eventueel als pensionstalling.”

Dochter Rosanne (19) volgt de hbo-studie commerciële economie, haar drie jaar jongere broer Lars (16) sloot onlangs met goed gevolg zijn studie in de kaderklas van het Canisiuscollege in Tubbergen af. Beiden waren al eens nationaal kampioen. Rosanne in 2016 outdoor bij de Galoppade met Palop, Lars een halfjaar later indoor met Blisz. In 2018 pakte hij de buiten de reservetitel met Snowy. 
 
Brave kwaliteitspaarden
Voor de handel en het rijden thuis staan bij Stal Maathuis altijd wel een stuk of vijftien paarden paraat. Bart Maathuis: “De massa van vroeger is niet meer. We willen brave, makkelijk te rijden kwaliteitspaarden. Vroeger was het waar wat je vertelde, mensen zijn veel kritischer geworden. Alles is nu op internet na te kijken. Uiteindelijk moet het merendeel van je klanten wel blij zijn dat ze bij jou zijn gekomen. Want we moeten het van mond tot mondreclame hebben.”

Na de doorstart van Stal Maathuis na et faillissement in 2011 besloten Bart en Ramona Maathuis zich bewust vooral op de handel met de Verenigde Staten te richten. “Springen, dressuur, hunters, equitation, eventing, alle takken eigenlijk wel. Het is maar net wat op ons pad komt. Voor corona uitbrak brachten we altijd veel paarden naar Wellington en hadden we het hele jaar door buitenlanders over de vloer. Dat is een stuk minder geworden. Emotie kun je moeilijk op een video verkopen. De online veilingen hebben het een beetje overgenomen. Gelukkig breekt de markt nu weer een beetje open en hebben we ook handel naar andere landen weer meer geopend. Hier hebben we onze eigen paarden niet kunnen uitbrengen. Zijn ze toch dik een jaar kwijt aan wedstrijdervaring.” 
 
Gelukkig weer van de familie
“We doen weer veel samen”, geniet Bart Maathuis van de samenwerking met neef Rob en nicht Daniëlle. “We willen een bepaalde kant op met de accommodatie, die is gelukkig weer van de familie. We hopen dat hier buiten het CSI om weer regelmatig concoursen zijn. Alles moet natuurlijk wel in het plaatje passen. We knappen de boel nu eerst op. Hoe het uiteindelijk wordt, hangt bij ons ook af van wat de kinderen willen in de toekomst.”

Ga naar de Special van CSI Twente

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)