BART EN RAMONA MAATHUIS KLAAR OM HUN STAL TOEKOMSTBESTENDIG TE MAKEN 

‘Mooi 't weer eigen identiteit te geven’

Vanaf links Rosanne, Nick, Ramona, Bart en Lars Maathuis.

Bart en Ramona Maathuis zijn er klaar voor om de vermaarde Stal Maathuis voor de komende generatie toekomstbestendig te maken. “Het is mooi dat het complex weer in handen is van de familie Maathuis en dat we er een eigen identiteit aan kunnen geven.”

“We gaan het hele spul stapje voor stapje opknappen. Eerst pakken we het buitenaanzicht aan. De manege krijgt een andere kleur en alles eromheen wordt strakker. Ook moet het dak  worden vervangen. De manege hebben we vooral  voor de toekomst overgenomen, omdat de drie kinderen alle drie actief zijn in de paardensport.” 

Ramona: “Dat kan natuurlijk altijd veranderen, als ze niet meer willen omdat ze het niet leuk vinden.” Op dit moment is daar echter geen sprake van. Oudste zoon Nick (20) werkt bij Luuk Wigger, waar hij zich in de meest brede zin in het managen van een stal bekwaamt. “Ik werk er samen met zijn zoon Lars, die de zaken op stal regelt. De handel gaat wel via Luuk. Lars zit ’s ochtends nog bij Jeroen Dubbeldam. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik het vak buiten de deur moest leren. ’s Avonds ben ik thuis altijd nog wel druk. In de toekomst wil ik hier misschien ook wat aan opfok doen en eventueel als pensionstalling.”

Dochter Rosanne (19) volgt de hbo-studie commerciële economie, haar drie jaar jongere broer Lars (16) sloot onlangs met goed gevolg zijn studie in de kaderklas van het Canisiuscollege in Tubbergen af. Beiden waren al eens nationaal kampioen. Rosanne in 2016 outdoor bij de Galoppade met Palop, Lars een halfjaar later indoor met Blisz. In 2018 pakte hij de buiten de reservetitel met Snowy. 
 
Brave kwaliteitspaarden
Voor de handel en het rijden thuis staan bij Stal Maathuis altijd wel een stuk of vijftien paarden paraat. Bart Maathuis: “De massa van vroeger is niet meer. We willen brave, makkelijk te rijden kwaliteitspaarden. Vroeger was het waar wat je vertelde, mensen zijn veel kritischer geworden. Alles is nu op internet na te kijken. Uiteindelijk moet het merendeel van je klanten wel blij zijn dat ze bij jou zijn gekomen. Want we moeten het van mond tot mondreclame hebben.”

Na de doorstart van Stal Maathuis na et faillissement in 2011 besloten Bart en Ramona Maathuis zich bewust vooral op de handel met de Verenigde Staten te richten. “Springen, dressuur, hunters, equitation, eventing, alle takken eigenlijk wel. Het is maar net wat op ons pad komt. Voor corona uitbrak brachten we altijd veel paarden naar Wellington en hadden we het hele jaar door buitenlanders over de vloer. Dat is een stuk minder geworden. Emotie kun je moeilijk op een video verkopen. De online veilingen hebben het een beetje overgenomen. Gelukkig breekt de markt nu weer een beetje open en hebben we ook handel naar andere landen weer meer geopend. Hier hebben we onze eigen paarden niet kunnen uitbrengen. Zijn ze toch dik een jaar kwijt aan wedstrijdervaring.” 
 
Gelukkig weer van de familie
“We doen weer veel samen”, geniet Bart Maathuis van de samenwerking met neef Rob en nicht Daniëlle. “We willen een bepaalde kant op met de accommodatie, die is gelukkig weer van de familie. We hopen dat hier buiten het CSI om weer regelmatig concoursen zijn. Alles moet natuurlijk wel in het plaatje passen. We knappen de boel nu eerst op. Hoe het uiteindelijk wordt, hangt bij ons ook af van wat de kinderen willen in de toekomst.”

Ga naar de Special van CSI Twente

Meer CSI Twente

Als multifunctioneel bedrijf speelt Hemmer Groen uit Geesteren een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de plannen voor het Equestrian Park op... (01-07-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden. De voormalige technisch directeur... (30-06-2021)
De inbreng van Interfloor als hoofdsponsor voor het dressuurprogramma van CSI Twente gaat aanzienlijk verder dan een financiële bijdrage. Directeur... (29-06-2021)
Het Erve Maathuis is na tien jaar weer in handen van de familie die er een rijke historie opbouwde in de paardensport. (28-06-2021)
Centraal op het terrein van het Equestrian Park in wording verrijst een gebouwtje in de vorm van een hooiberg, dat het landschappelijk karakter van... (28-06-2021)
GEESTEREN – De aankoop van de terreinen waarop al sinds 1975 het CSI Twente wordt gehouden, maakt voor de organisatie de weg vrij om op de... (22-03-2021)
GEESTEREN – De organisatoren van het CSI Twente worden vrijwel zeker de nieuwe eigenaren van het grootste gedeelte van de accommodatie, waarop sinds... (09-09-2020)
GEESTEREN – De online veiling van veulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales is vrijdag en zaterdag een schot in de roos gebleken. (05-07-2020)
GEESTEREN – De online veiling van springveulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales was vrijdag een succes.    (04-07-2020)
GEESTEREN – Het enige onderdeel van het CSI Twente 2020 dat wel doorgang vindt, is de Grand Prix Sales van zeer veelbelovende spring- en... (01-07-2020)
GEESTEREN – Waar normaliter deze dagen op het Erve Maathuis een compleet tentendorp zou zijn opgebouwd, liggen de terreinen er nu stil en verlaten... (30-06-2020)
GEESTEREN - Tijdens CSI Twente zal in samenwerking met Grand Prix Sales een bijzonder, nieuw internationaal veilingpodium voor fokkers en kopers van... (28-01-2020)
GEESTEREN – Het toppaard Glock’s London (v. Nabab de Reve x Chin Chin) kreeg zondag op het Erve Maathuis het grootste afscheid dat de zeventienjarige... (24-06-2019)
GEESTEREN – De Brazilianen dansten zondag de samba op het zonovergoten Erve Maathuis in Geesteren. Ze wonnen alle drie internationale springrubrieken... (23-06-2019)
GEESTEREN - Het Nederlandse dressuurteam heeft de wedstrijd in het kader van de FEI Nations Cup in Geesteren gewonnen. Een mooie zege op weg naar de... (23-06-2019)
GEESTEREN – Bondscoach Rob Ehrens reageerde donderdag realistisch op het resultaat van de loting voor de landenwedstrijd om de Longines FEI Nations... (23-06-2019)
GEESTEREN - De overwinning in de Grote Prijs van het CSI2 om de Roelofsen Horse Trucks Prijs kwam in Japanse handen. (22-06-2019)
GEESTEREN – De Nederlandse dressuurploeg zette zaterdag een goede stap op weg naar de zege in de Longines FEI Nations Cup tijdens het CDI3 in... (22-06-2019)