BROERS WILTON EN LUCAS PORTER WILLEN VANUIT WEERSELO HUN GROTE IDOOL ACHTERNA

‘Met Jeroen Dubbeldam naar de top’

Wilton (links) en Lucas Porter bij hun vrachtwagen.

WEERSELO - De broers Wilton en Lucas Porter streken zes jaar geleden in Nederland neer met maar één doel: de wereldtop halen als springruiters. Samen met hun buurman en coach Jeroen Dubbeldam maakten ze ondertussen behoorlijke stappen in die richting. Maar ze realiseren zich allebei dat er nog een lange weg is te gaan is om hun idool qua prestaties te kunnen benaderen.

Wilton Porter (foto hieronder), met zijn 27 jaar drie jaar ouder dan Lucas, is duidelijk: “Er was maar één reden om naar Nederland te komen en zijn naam is Jeroen Dubbeldam. We wilden naar het hoogste niveau en van de paardensport voor de rest van ons leven ons beroep maken. Via een vriend in Amerika kwamen we met Jeroen in contact. Hij is eerst naar ons in Florida gekomen omdat hij wilde weten of we wel echt gemotiveerd waren. Dat ging heel goed. Na eerst even in de Lutte en later in Weerselo te hebben gewoond zijn we nu sinds vier jaar buren van elkaar.”

Lucas vult aan: “Jeroen leert ons vanaf de start het totale horsemanship. Hoe we moeten samenwerken met een paard om een lange periode succes te kunnen hebben. Om dat te bereiken moet je goed nadenken wat je doet, want elk paard is op een andere manier speciaal. Alle paarden kunnen praten, een goede paardenman weet hoe je naar ze moet luisteren.”

Ambitieuze jongens
Coach Jeroen Dubbeldam ziet wel kansen voor de Porters om zich naar de wereldtop te rijden. “Het zijn ambitieuze jongens met talent. Ze hebben al een schat aan ervaring opgedaan en uitstekende resultaten geboekt met paarden die wat ouder werden. Nu zitten ze in een nieuwe fase in hun leven en carrière, waarin ze zelf een nieuwe groep paarden aan het opleiden zijn. Dat gaat prima.”

“Lucas is wat meer uitgesproken dan Wilton”, vervolgt Dubbeldam. Hij is wat extraverter. Ik denk dat er ook wel een verschil in ze zit qua rijden. Wilton moet het wat meer hebben van de discipline. Lucas heeft meer het natuurlijke, hij kan zeg maar gemakkelijk over een situatie heen rijden. Beiden hebben zeker kansen om ver te komen. Die zijn er altijd en worden nog groter als ze hun paarden zelf opleiden.”   

Eerste op de wereldranglijst
Lucas Porter (rechts) stond al eens ‘ergens rond de negentigste plaats’ op de wereldranglijst. “Daar wil ik weer naar toe. Sterker nog, een van mijn grootste doelen is een keer eerste worden op die ranking. Al is het maar voor één maand. Dan moet je een serieus goed paard hebben, daarmee een lange periode presteren, een super team om je heen hebben en heel hard werken.”

Wilton vult aan: “Het is heel waardevol om een exceptioneel goed paard te hebben. Zoals Jeroen die had met De Sjiem en Zenith. Daarmee vormde hij een team dat bij internationale kampioenschappen bijna altijd succesvol was.”
 
De broers Porter, allebei al eens winnend lid van het Amerikaanse springteam in de landenwedstrijd in het ‘eigen’ Wellington, willen in Geesteren maar wat graag hun groei als ruiter bewijzen. Wilton: “Als zo’n concours dichtbij is, wil je er graag naar toe. Geesteren is min of meer onze achtertuin.” 

En Lucas besluit: “Geesteren is als het om de springsport gaat, historische grond. Veel legendes hebben daar al gewonnen. We hebben video’s gezien van twintig jaar geleden toen het een van de grootste concoursen ter wereld was. Het zou mooi zijn ook je eigen naam op die lijst te zien staan.”

Foto onder
Archieffoto van Jeroen Dubbeldam met achter zich de broers Porter.

 

Meer CSI Twente

GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)
GEESTEREN - Wilton Porter was zaterdag de sterkste in de rubriek over 1,40 meter met barrage voor de Medium Tour van het CSI2* Twente in Geesteren.... (11-06-2022)
GEESTEREN – Zeven jaar nadat hij zich in Geesteren als negentienjarige tot winnaar van de Grote Prijs van Twente liet kronen met Molly Malone keerde... (10-06-2022)
Gerben Morsink is een van de belangrijkste kandidaten om de regio na vijftien jaar weer eens een winnaar van de Grote Prijs van Twente uit eigen... (10-06-2022)
GEESTEREN – Tom Schellekens ontpopte zich donderdag tot de grote man van de eerste dag op het gerenoveerde Equestrian Park Erve Maathuis in Geesteren... (09-06-2022)
GEESTEREN – Met de komst van de Engelsman Ben Maher en titelverdediger Maikel van der Vleuten krijgt het CSI Twente van 9 tot en met 12 juni twee... (25-05-2022)
Als multifunctioneel bedrijf speelt Hemmer Groen uit Geesteren een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de plannen voor het Equestrian Park op... (01-07-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden. De voormalige technisch directeur... (30-06-2021)
Bart en Ramona Maathuis zijn er klaar voor om de vermaarde Stal Maathuis voor de komende generatie toekomstbestendig te maken. “Het is mooi dat het... (29-06-2021)
De inbreng van Interfloor als hoofdsponsor voor het dressuurprogramma van CSI Twente gaat aanzienlijk verder dan een financiële bijdrage. Directeur... (29-06-2021)
Het Erve Maathuis is na tien jaar weer in handen van de familie die er een rijke historie opbouwde in de paardensport. (28-06-2021)
Centraal op het terrein van het Equestrian Park in wording verrijst een gebouwtje in de vorm van een hooiberg, dat het landschappelijk karakter van... (28-06-2021)
GEESTEREN – De aankoop van de terreinen waarop al sinds 1975 het CSI Twente wordt gehouden, maakt voor de organisatie de weg vrij om op de... (22-03-2021)
GEESTEREN – De organisatoren van het CSI Twente worden vrijwel zeker de nieuwe eigenaren van het grootste gedeelte van de accommodatie, waarop sinds... (09-09-2020)
GEESTEREN – De online veiling van veulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales is vrijdag en zaterdag een schot in de roos gebleken. (05-07-2020)