BROERS WILTON EN LUCAS PORTER WILLEN VANUIT WEERSELO HUN GROTE IDOOL ACHTERNA

‘Met Jeroen Dubbeldam naar de top’

Wilton (links) en Lucas Porter bij hun vrachtwagen.

WEERSELO - De broers Wilton en Lucas Porter streken zes jaar geleden in Nederland neer met maar één doel: de wereldtop halen als springruiters. Samen met hun buurman en coach Jeroen Dubbeldam maakten ze ondertussen behoorlijke stappen in die richting. Maar ze realiseren zich allebei dat er nog een lange weg is te gaan is om hun idool qua prestaties te kunnen benaderen.

Wilton Porter (foto hieronder), met zijn 27 jaar drie jaar ouder dan Lucas, is duidelijk: “Er was maar één reden om naar Nederland te komen en zijn naam is Jeroen Dubbeldam. We wilden naar het hoogste niveau en van de paardensport voor de rest van ons leven ons beroep maken. Via een vriend in Amerika kwamen we met Jeroen in contact. Hij is eerst naar ons in Florida gekomen omdat hij wilde weten of we wel echt gemotiveerd waren. Dat ging heel goed. Na eerst even in de Lutte en later in Weerselo te hebben gewoond zijn we nu sinds vier jaar buren van elkaar.”

Lucas vult aan: “Jeroen leert ons vanaf de start het totale horsemanship. Hoe we moeten samenwerken met een paard om een lange periode succes te kunnen hebben. Om dat te bereiken moet je goed nadenken wat je doet, want elk paard is op een andere manier speciaal. Alle paarden kunnen praten, een goede paardenman weet hoe je naar ze moet luisteren.”

Ambitieuze jongens
Coach Jeroen Dubbeldam ziet wel kansen voor de Porters om zich naar de wereldtop te rijden. “Het zijn ambitieuze jongens met talent. Ze hebben al een schat aan ervaring opgedaan en uitstekende resultaten geboekt met paarden die wat ouder werden. Nu zitten ze in een nieuwe fase in hun leven en carrière, waarin ze zelf een nieuwe groep paarden aan het opleiden zijn. Dat gaat prima.”

“Lucas is wat meer uitgesproken dan Wilton”, vervolgt Dubbeldam. Hij is wat extraverter. Ik denk dat er ook wel een verschil in ze zit qua rijden. Wilton moet het wat meer hebben van de discipline. Lucas heeft meer het natuurlijke, hij kan zeg maar gemakkelijk over een situatie heen rijden. Beiden hebben zeker kansen om ver te komen. Die zijn er altijd en worden nog groter als ze hun paarden zelf opleiden.”   

Eerste op de wereldranglijst
Lucas Porter (rechts) stond al eens ‘ergens rond de negentigste plaats’ op de wereldranglijst. “Daar wil ik weer naar toe. Sterker nog, een van mijn grootste doelen is een keer eerste worden op die ranking. Al is het maar voor één maand. Dan moet je een serieus goed paard hebben, daarmee een lange periode presteren, een super team om je heen hebben en heel hard werken.”

Wilton vult aan: “Het is heel waardevol om een exceptioneel goed paard te hebben. Zoals Jeroen die had met De Sjiem en Zenith. Daarmee vormde hij een team dat bij internationale kampioenschappen bijna altijd succesvol was.”
 
De broers Porter, allebei al eens winnend lid van het Amerikaanse springteam in de landenwedstrijd in het ‘eigen’ Wellington, willen in Geesteren maar wat graag hun groei als ruiter bewijzen. Wilton: “Als zo’n concours dichtbij is, wil je er graag naar toe. Geesteren is min of meer onze achtertuin.” 

En Lucas besluit: “Geesteren is als het om de springsport gaat, historische grond. Veel legendes hebben daar al gewonnen. We hebben video’s gezien van twintig jaar geleden toen het een van de grootste concoursen ter wereld was. Het zou mooi zijn ook je eigen naam op die lijst te zien staan.”

Foto onder
Archieffoto van Jeroen Dubbeldam met achter zich de broers Porter.

 

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)