BROERS WILTON EN LUCAS PORTER WILLEN VANUIT WEERSELO HUN GROTE IDOOL ACHTERNA

‘Met Jeroen Dubbeldam naar de top’

Wilton (links) en Lucas Porter bij hun vrachtwagen.

WEERSELO - De broers Wilton en Lucas Porter streken zes jaar geleden in Nederland neer met maar één doel: de wereldtop halen als springruiters. Samen met hun buurman en coach Jeroen Dubbeldam maakten ze ondertussen behoorlijke stappen in die richting. Maar ze realiseren zich allebei dat er nog een lange weg is te gaan is om hun idool qua prestaties te kunnen benaderen.

Wilton Porter (foto hieronder), met zijn 27 jaar drie jaar ouder dan Lucas, is duidelijk: “Er was maar één reden om naar Nederland te komen en zijn naam is Jeroen Dubbeldam. We wilden naar het hoogste niveau en van de paardensport voor de rest van ons leven ons beroep maken. Via een vriend in Amerika kwamen we met Jeroen in contact. Hij is eerst naar ons in Florida gekomen omdat hij wilde weten of we wel echt gemotiveerd waren. Dat ging heel goed. Na eerst even in de Lutte en later in Weerselo te hebben gewoond zijn we nu sinds vier jaar buren van elkaar.”

Lucas vult aan: “Jeroen leert ons vanaf de start het totale horsemanship. Hoe we moeten samenwerken met een paard om een lange periode succes te kunnen hebben. Om dat te bereiken moet je goed nadenken wat je doet, want elk paard is op een andere manier speciaal. Alle paarden kunnen praten, een goede paardenman weet hoe je naar ze moet luisteren.”

Ambitieuze jongens
Coach Jeroen Dubbeldam ziet wel kansen voor de Porters om zich naar de wereldtop te rijden. “Het zijn ambitieuze jongens met talent. Ze hebben al een schat aan ervaring opgedaan en uitstekende resultaten geboekt met paarden die wat ouder werden. Nu zitten ze in een nieuwe fase in hun leven en carrière, waarin ze zelf een nieuwe groep paarden aan het opleiden zijn. Dat gaat prima.”

“Lucas is wat meer uitgesproken dan Wilton”, vervolgt Dubbeldam. Hij is wat extraverter. Ik denk dat er ook wel een verschil in ze zit qua rijden. Wilton moet het wat meer hebben van de discipline. Lucas heeft meer het natuurlijke, hij kan zeg maar gemakkelijk over een situatie heen rijden. Beiden hebben zeker kansen om ver te komen. Die zijn er altijd en worden nog groter als ze hun paarden zelf opleiden.”   

Eerste op de wereldranglijst
Lucas Porter (rechts) stond al eens ‘ergens rond de negentigste plaats’ op de wereldranglijst. “Daar wil ik weer naar toe. Sterker nog, een van mijn grootste doelen is een keer eerste worden op die ranking. Al is het maar voor één maand. Dan moet je een serieus goed paard hebben, daarmee een lange periode presteren, een super team om je heen hebben en heel hard werken.”

Wilton vult aan: “Het is heel waardevol om een exceptioneel goed paard te hebben. Zoals Jeroen die had met De Sjiem en Zenith. Daarmee vormde hij een team dat bij internationale kampioenschappen bijna altijd succesvol was.”
 
De broers Porter, allebei al eens winnend lid van het Amerikaanse springteam in de landenwedstrijd in het ‘eigen’ Wellington, willen in Geesteren maar wat graag hun groei als ruiter bewijzen. Wilton: “Als zo’n concours dichtbij is, wil je er graag naar toe. Geesteren is min of meer onze achtertuin.” 

En Lucas besluit: “Geesteren is als het om de springsport gaat, historische grond. Veel legendes hebben daar al gewonnen. We hebben video’s gezien van twintig jaar geleden toen het een van de grootste concoursen ter wereld was. Het zou mooi zijn ook je eigen naam op die lijst te zien staan.”

Foto onder
Archieffoto van Jeroen Dubbeldam met achter zich de broers Porter.

 

Meer CSI Twente

»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)