GROEP ONMISBAAR ONDERDEEL BINNEN ORGANISATIE VAN CONCOURS 

Gezelligheid troef bij parcourshulpen

Een groot deel van de groep parcourshulpen van het CSI Twente. Derde van rechts staand René Maathuis.

Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine veertig jaar deel van uit. Hij is ondertussen de aanvoerder van een team van vijftien mannen en drie vrouwen, die ervoor zorgen dat het hindernispark niets te wensen overlaat.

Maathuis neemt er jaarlijks een groot deel van zijn vakantie voor op. Hij is niet anders gewend. “Vanaf je zestiende mag je parcourshulp zijn. Daarvoor werkte ik al mee achter de schermen. Dat is altijd een beetje van vader op zoon gegaan. Mijn vader en ooms waren het al, van onze twee zoons is Bas het en doet Erik op de achtergrond mee.”

Vanaf een dag of tien voor het concours worden vlaggen opgehangen, de doeken om de bouwhekken en reclameborden geplaatst en parkeerplaatsen uitgezet. Op wedstrijddagen moeten de hindernissen tijdig in de ring staan en waar nodig balken opnieuw worden geplaatst als deze worden afgesprongen.  Na afloop worden vier dagen gereserveerd om de accommodatie weer in originele staat terug te brengen.

Bijna vanzelfsprekend
Voor René Maathuis is het vanzelfsprekend dat hij voor, tijdens en na het evenement de handen uit de mouwen steekt. “Al toen ik hiermee begon was Geesteren een heel groot concours. Vrachtwagens uit heel Nederland en daarbuiten komen ons dorp binnen. Dan wil je wel meehelpen.”

Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren de sfeer van weleer. “Mannen als Jan Maathuis (geen familie), Jan Koopmans en Frans van Meggelen gooiden op zondag na afloop van de Grote Prijs hun overgebleven munten op tafel. Dan werd een vat bier aangeslagen en werd het groot feest, omdat iedereen blij was dat het weer goed was verlopen. Na het concours gingen we altijd met de club in een bus naar het CHIO in Rotterdam.”

De gezelligheid van toen is er nog steeds, ervaart René Maathuis. “Dat is het mooiste aan onze groep. Een van de meiden komt van de Utrechtse Heuvelrug, een andere uit de buurt van Ermelo. Die heeft verkering met een van de hulpen. Ze lopen mee en worden geaccepteerd. Als het concours erop zit, genieten we nog even samen na met een barbecue.”

Zie verder onze special van het CSI Twente

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)