RUITER UIT ENSCHEDE MAAKT INDRUK MET ZWARTE HENGST NAVARONE Z

Gerben Morsink stelt zijn kandidatuur

Gerben Morsink met Navarone Z

GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve) nadrukkelijk aan als een van de kandidaten voor de zege in de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis in Geesteren van komende zondag.

De combinatie uit Enschede maakte een overtuigende indruk in het basisparcours en herhaalde dat in de barrage, waarin Morsink slechts twee tegenstanders trof. Hij nam genoegen met de tweede plaats achter de Braziliaan Bernardo Cardoso de Resende Alves met zijn dertienjarige schimmelhengst El Torreo de Muze. Bas Moerings en Iphstar (v. Denzel vh Meulenhof), vorig jaar winnaars van het hoofdnummer op Twentse bodem, incasseerden acht strafpunten in de extra rondgang en werden derde.

Het zag er aanvankelijk bepaald niet naar uit dat het aantal kanshebbers voor de zege beperkt zou blijven tot een trio. Moerings en Morsink waren al de vijfde en zevende starter en het had er dus alle schijn van dat nog een redelijk aantal opponenten zich bij het tweetal zou voegen. Niets was echter minder waar. Het lukte alleen de Braziliaan nog, die als 36ste van de 59 deelnemers in de ring verscheen.

Gerben Morsink kon prima leven met zijn tweede plek. “Elk rondje met Navarone is gewoon leuk. Hij kan het allemaal zo gemakkelijk doen. Eerlijk gezegd heb ik alles met hem wel zo gepland dat ik er halverwege het buitenseizoen wilde staan. We hebben hier een beetje naar toegewerkt. Navarone wil altijd, daar hoef ik niet achteraan. Ik heb vandaag wel iets tempo gemaakt, maar bewust nog niet alles op alles gezet en hem strak op de lijn gehouden.”

Gerben Morsink kan zondag zomaar eindelijk de derde Twentenaar worden die na Jos Lansink in  1988 en 1993 en Gerco Schröder in 2007 de hoofdprijs pakt op het traditierijke Erve Maathuis. “Dat zou natuurlijk heel erg mooi zijn, nadat ik in 2014 met Faithfull achter Jur Vrieling al een keer tweede was. Maar ik slaap er wel heel goed om en droom er ook niet van.”

Geen huis te hoog
Zijn vertrouwen in Navarone is echter maximaal. “Hij kan niet beter springen dan hij nu doet. Maar het blijft een dier en wij moeten zorgen dat hij zondag net zo fit is als vandaag. Hij springt in de kracht van zijn leven, geen huis is te hoog voor hem. Het ziet er misschien niet altijd even mooi uit, maar dat helpt hem wel in het parcours. ”

Complimenten heeft Gerben Morsink ook voor de graspiste in Geesteren. “Het is echt een droom om hier als ruiter binnen te rijden, in Nederland ligt geen mooier groot terrein dan hier.”

Op het uiterst selectieve parcours van de Duitse ontwerpers Stefan Schäfer en Jennifer Ripplinger tekende Steven Veldhuis als snelste vierfouter voor de vierde positie met zijn puik springende bruine merrie Iregina (v. Kojak). Jeroen Dubbeldam werd zevende met zijn in 2013 geboren voshengst Investment (v. Kannan), Michael Greeve negende met de negenjarige bruine ruin Jacksonville Eurohill (v. Emerald) en Gert-Jan Bruggink tiende met de even oude schimmelruin Vigalio SHO Z (v. Vigo d’ Arsouilles).  
  
Weer Loewie Joppen
Lowie Joppen boekte vrijdag zijn tweede overwinning op het Equestrian Park Erve Maathuis. Met de tienjarige de bruine hengst Important Style (v. Falaise de Muze) realiseerde Joppen halverwege de rubriek over 1,45 meter op tijd in 30,23 seconde veruit de snelste chrono van de 53 combinaties. 

De Engelse ruiter Joshua Hutchins eindigde als tweede met zijn bruine merrie Millfield Lyric. De derde plaats was voor Gert-Jan Bruggink met zijn tien jaar negenjarige bruine ruin Kasilias Eas SHO Z (op middeelste foto, v. Kannan). Hij werd gevolgd door Daan van Geel met de tienjarige vosmerrie I’m Special Power SIH (v. Comme il Faut 5), Marriet Smit-Hoekstra met de negenjarige bruine ruin Duco Z (v. Dakar TN) en Eric ten Cate met de tienjarige vosmerrie Horsedeals Notre-Dame van ’t Roosakker (v. Echo van’t Spieveld). De achtste tot en met tiende plek werden bezet door achtereenvolgens Thieu Huijbregts met de dertienjarige voshengst Quint vh Maarlo Z (v. Quidam de Revel), Britt Schaper met de achtjarige bruine ruin Guidam Sohn the Second Z (v, Guidam Sohn) en Hessel Hoekstra met de negenjarige bruine ruin Jaz-Men Impressed (v. Marius Claudius).

Bas van der Aa snelste van 111
In het CSI1* was Bas van der Aa de snelste foutloze deelnemer op het parcours over 1,30 meter met twee fasen. Op de twaalf jaar oude bruine merrie E. Guriel (v. Emerald) bleef de ruiter uit Albergen als dertigste starter met zijn tijd van ook onbereikbaar voor de volgende 81 concurrenten. Vanwege het enorme aantal van 111 deelnemers mocht ook de Zwitser Arthur Gustavo da Silva met Ags Casalida met de tweede tijd een eerste prijs in ontvangst nemen.

De Belg Sam Polleunis was met de tienjarige bruine merrie Nina P (v. Thunder van de Zuuthoeve) iedereen de baas in de rubriek over 1,20 meter met twee fasen voor het Bon Bon als tweede op 1,16 seconde. Kees Greve reed naar een keurige derde plek met de zesjarige bruine merrie Marline (v. Connect) en verwees Chantal Regter met haar zevenjarige schimmelruin Let’s Go L (v. Harley) naar de vierde positie.

Opnieuw Adelinde Cornelissen
Adelinde Cornelissen schreef na de Grand Prix ook de op haar naam tijdens het CDI3* in Geesteren. Met Fleau de Baian was ze in de FEI Grand Prix Special opnieuw ongenaakbaar en scoorde ze 74,574 procent bij de vijf juryleden, die haar unaniem als eerste plaatsten. Diederik van Silfhout met Filius Apache en Hans Peter Minderhoud met Invictus deden niets voor elkaar onder en eindigden met een waardering van 70,979 procent op de gedeelde vierde plek.

Meer CSI Twente

»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)