BASIS IMPOSANTE LOOPBAAN BONDSCOACH JOS LANSINK GELEGD OP ERVE MAATHUIS

‘In Geesteren is het allemaal begonnen’

Foto Jos Lansink © Ashley Claus

In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te schrijven. Jos Lansink slaagde daar in 1988 met Felix en in 1993 met Bollvorm’s Libero H zelfs twee keer in. Gerco Schröder volgde zijn voorbeeld in 2007 met Eurocommerce Milano.

Voor Jos Lansink betekende zijn triomf in 1988 de opstap naar een glanzende loopbaan als springruiter. Het grootste succes uit zijn carrière boekte Lansink in 1992 bij de Spelen in Barcelona. Samen met Piet Raymakers en Jan Tops veroverde hij onder supervisie van bondscoach Hans Horn goud in de Catalaanse hoofdstad.

“In Geesteren is 35 jaar geleden voor mij internationaal allemaal echt begonnen”, herhaalt Jos Lansink niet zelden. Sinds januari 2022 vertolkt de al vele jaren in het Belgische Meeuwen residerende Lansink de rol van chef d’équipe van TeamNL, dat in september in het Deense Herning knap de zilveren medaille greep. “Een heel mooie positieve uitschieter”, blikt de in Lemselo geboren keuzeheer terug. “Het eerste jaar verliep sowieso redelijk.”

Top stuk breder
Het huidige buitenseizoen is relatief nog pril, beseft hij. “Het NK is altijd vroeg en dan zijn nog niet alle paarden in topvorm. De top in Nederland is in elk geval een stuk breder dan vorig jaar. Toen deden dertig combinaties mee aan het NK, nu op de eerste dag het dubbele aantal. Wie trappelt om aan te sluiten krijgt van mij zeker een kans. Zoals Hessel Hoekstra die vorig jaar als veelbelovend talent heeft gehad. Hij kon als vijfde man mee naar het WK, maar omdat zijn beste paard werd verkocht, is hij weer even van het toneel verdwenen. Het kost nu eenmaal tijd op dat niveau terug te komen.”

Voor Jos Lansink blijft het een uitdaging een seizoen lang een sterke formatie te kunnen opstellen. “Je hebt enorm veel concoursen, de kalender zit overvol. Zeker voor een klein land als het onze is het elke keer weer een puzzel om goed voor de dag te komen. Je wilt immers ook aan het eind van het jaar nog fitte combinaties over hebben.”

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)
»
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)