BASIS IMPOSANTE LOOPBAAN BONDSCOACH JOS LANSINK GELEGD OP ERVE MAATHUIS

‘In Geesteren is het allemaal begonnen’

Foto Jos Lansink © Ashley Claus

In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te schrijven. Jos Lansink slaagde daar in 1988 met Felix en in 1993 met Bollvorm’s Libero H zelfs twee keer in. Gerco Schröder volgde zijn voorbeeld in 2007 met Eurocommerce Milano.

Voor Jos Lansink betekende zijn triomf in 1988 de opstap naar een glanzende loopbaan als springruiter. Het grootste succes uit zijn carrière boekte Lansink in 1992 bij de Spelen in Barcelona. Samen met Piet Raymakers en Jan Tops veroverde hij onder supervisie van bondscoach Hans Horn goud in de Catalaanse hoofdstad.

“In Geesteren is 35 jaar geleden voor mij internationaal allemaal echt begonnen”, herhaalt Jos Lansink niet zelden. Sinds januari 2022 vertolkt de al vele jaren in het Belgische Meeuwen residerende Lansink de rol van chef d’équipe van TeamNL, dat in september in het Deense Herning knap de zilveren medaille greep. “Een heel mooie positieve uitschieter”, blikt de in Lemselo geboren keuzeheer terug. “Het eerste jaar verliep sowieso redelijk.”

Top stuk breder
Het huidige buitenseizoen is relatief nog pril, beseft hij. “Het NK is altijd vroeg en dan zijn nog niet alle paarden in topvorm. De top in Nederland is in elk geval een stuk breder dan vorig jaar. Toen deden dertig combinaties mee aan het NK, nu op de eerste dag het dubbele aantal. Wie trappelt om aan te sluiten krijgt van mij zeker een kans. Zoals Hessel Hoekstra die vorig jaar als veelbelovend talent heeft gehad. Hij kon als vijfde man mee naar het WK, maar omdat zijn beste paard werd verkocht, is hij weer even van het toneel verdwenen. Het kost nu eenmaal tijd op dat niveau terug te komen.”

Voor Jos Lansink blijft het een uitdaging een seizoen lang een sterke formatie te kunnen opstellen. “Je hebt enorm veel concoursen, de kalender zit overvol. Zeker voor een klein land als het onze is het elke keer weer een puzzel om goed voor de dag te komen. Je wilt immers ook aan het eind van het jaar nog fitte combinaties over hebben.”

Meer CSI Twente

»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)