JONGE RUITERS DOMINEREN DE GROTE PRIJS VAN TWENTE OP ERVE MAATHUIS

Bas Moerings klopt Hessel Hoekstra

Foto Bas Moerings met Ipsthar © Ashley Claus

GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen begroeten van de Grote Prijs. Hessel Hoekstra had in de voetsporen kunnen treden van Jos Lansink (1988) en 1993) en Gerco Schröder (2007). Maar een fout in de barrage voorkwam dat de snelste ruiter van de tweede omloop met de negenjarige bruine hengst Icoon VDL (v. de hoofdprijs mocht afhalen.

De Equestrian Park Erve Maathuis Grote Prijs over 1,55 meter was nu voor Brabander Bas Moerings, die met zijn excellent springende negenjarige bruine hengst Ipsthar (v. Denzel van het Meulenhof) als enige in beide omlopen op geen enkele springfout viel te betrappen. Derde werd de Duitse amazone Nina Piasecki met de twaalfjarige bruine hengst Sheikh (v. Stakkato). Ze kwam met acht strafpunten door de finish.

Pittig parcours
De nieuwe Duitsland parcoursbouwer Stefan Schäfer, die Henk-Jan Drabbe opvolgde, had een pittig basisparcours opgesteld waarin diverse technische vraagstukken waren opgenomen. Hessel Hoekstra, veertien dagen geleden met Icoon nog goed voor de winst in de Grote Prijs van Eindhoven, was als veertigste starter pas de eerste deelnemer die zonder mankeren de hindernissen achter zich liet. Uiteindelijk kreeg hij in het veld van 49 combinaties nog concurrentie van Moerings en Piasecki.

De 22-jarige Bas Moerings uit Roosendaal, die als hoofdprijs een auto ter waarde van 37.500 euro mag uitzoeken, kon zijn geluk na afloop niet op. “Ongelooflijk dat ik de enige was die met dubbel nul de ring uitkwam. Ik had hiervoor zelfs nog nooit een één of twee ster Grote Prijs gewonnen. Eerlijk gezegd had ik dit ook niet durven verwachten. De eerste proef was al loodzwaar en Hessel maakt zo’n fout als nu normaal niet.”

Volgens Moerings had Schäfer de ruiters voldoende keuzes voorgeschoteld. “Er zaten drie lastige opgaven in het parcours. Vier keer de galop, de driesprong en de laatste lijn met de triple-bar. Je moest de kop er echt bijhouden. De tijd was niet super scherp, maar precies goed. Je moest wel doorrijden. Het stond ook echt hoog. Niet lomp, maar wel technisch hoog.”

Geen wereldruiter
Zijn Ipsthar, door kenners een wereldpaard genoemd, kon hij alleen maar prijzen. Lachend: “Dat is hij ook, alleen zit er geen wereldruiter op. We hebben hem zelf gefokt en opgeleid. Je moet hem niet in de weg zitten. En dat is moeilijk zat af en toe...”

Net als Bas Moerings is ook Hessel Hoekstra (sinds dinsdag) 22. “Ik kan niet anders dan tevreden zijn. Eigenlijk had ik maar twee mindere rubrieken, in de rest was ik steeds foutloos. Na Eindhoven had ik al een goed gevoel, we zijn wel in vorm op dit moment. Vrijdag waren we al vierde in de dikke proef, nu tweede. Dan kan ik niet klagen. Bas heeft ook verdiend gewonnen.”

Hoekstra is afkomstig uit Lelystad maar rijdt alweer zeven jaar voor een stal in Twente. Op zijn vijftiende ging hij werken voor Willem Greve, sinds drie jaar is de Stal van Erik Wiefferink in Wierden zijn uitvalsbasis. Paardenmensen in hart en nieren”, zegt hij over het duo. Mooi dat Willem en Jeroen Dubbeldam ons  gewoon willen helpen.”

Over twee weken mag Hessel Hoekstra zijn debuut maken op het hoogste niveau. In Rotterdam is hij deelnemer bij het CSIO5*. “Bondscoach Jos Lansink heeft contact gehad met mijn werkgever Erik Wiefferink. Normaal kom je niet zomaar bij zo’n evenement binnen, dus dat is een mooie kans voor mij. Mijn paard is nog jong en ik ook.”

De bij de BWG Stables in Tubbergen trainende Engelse amazone Jodie Hall McAteer legde knap beslag op de vijfde plek met haar twaalfjarige bruine merrie Julia van het Kritrahof ((v. Chatman). Gerben Morsink kwam met eveneens vier strafpunten op de negenjarige vosruin Carsey Z uit op de zevende positie.

Onderste foto
Hessel Hoekstra werd twee weken na zijn zege in Eindhoven nu tweede met Icoon VDL in Geesteren. Foto © Ashley Claus

 

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)
»
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)