OUD-DIRECTEUR MAARTEN VAN DER HEIJDEN VAN KNHS ADVISEUR CSI TWENTE

‘Mooie historie dressuur opbouwen'

Maarten van der Heijden gaflankeerd door Maurits Hendriks en Emile Hendrix, winnaar van de Grote Prijs in Geesteren in 2002. Foto © Kiek4Fun/Carolien Abbink

Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden.

De voormalige technisch directeur en secretaris-generaal van de KNHS uit Boxtel richtte na twaalf jaar actieve dienst voor de paardensportbond zijn eigen bedrijf HippICC op, wat staat voor Hippische Innovatie, Coaching/Training en Consultancy.

“Als technisch directeur van de KNHS was ik al die jaren verantwoordelijk voor het topsportbeleid in alle disciplines. Alle vijftien bondscoaches rapporteerden aan mij. Nadat ik in september ben gestopt, heb ik eerst tot het eind van het jaar mijn hoofd leeg gemaakt, waarna ik op 1 januari voor mezelf ben begonnen. Ik train ruiters in diverse disciplines, jureer vaak internationaal , begeleid ruiters mentaal vanuit mijn achtergrond als gedragswetenschapper en doe een aantal projecten. Voordeel is dat ik nu mijn eigen agenda kan bepalen, dat was bij de KNHS niet mogelijk. Topsport speelt zich vooral in de weekenden af en zeven dagen per week was ik druk met honderden mails en stond de telefoon altijd aan.” 

Van der Heijden beleefde bij de hippische organisatie naar eigen zeggen “fantastische jaren. Natuurlijk heb je altijd ups en downs, omdat je wel het goede paard op het juiste moment moet hebben en ruiters tijd nodig hebben om er een succesvolle combinatie mee te worden.” 

Paardensportman van het jaar
In 2015 werd hij tijdens Indoor Brabant (The Dutch Masters) in Den Bosch verkozen tot paardensportman van het jaar ervoor. “Voor de KNHS was 2014 een uniek jaar, omdat we in Normandië in bijna alle disciplines samen liefst achttien medailles haalden bij de Wereldruiterspelen. Onder anderen Jeroen Dubbeldam werd wereldkampioen en de FEI noemde oranje al het nieuwe goud. In 2006 in Aken wonnen we nog maar zes medailles en in 2010 al negen.”

Hij aarzelde niet toen het verzoek kwam mee te helpen Geesteren ook tot een belangrijke locatie voor internationale topdressuur te maken. “Het heeft al vele jaren dat fantastische springconcours met veel historie, ook met landenwedstrijden. In 2019 heeft het op een mooie manier de organisatie van de Longines Nations Cup overgenomen van Rotterdam, dat toen het EK in huis had. Het is een prachtige accommodatie met uitstekende bodems. Iedereen was heel tevreden over de stalling en de open ruimtes op en rond de pistes.”

“In Nederland kunnen we ook best wat nieuwe locaties gebruiken na het wegvallen van Roosendaal en Nieuw- en Sint Joosland. De familie Maathuis heeft aangegeven naast het springen de dressuur meer te willen ontwikkelen. Daarover hebben we contact gehad en ik denk graag mee over de inzet van juryleden, het programma en over welke categorieën er moeten rijden. Het zou geweldig zijn als Geesteren behalve in het springen ook in de dressuur zo’n mooie historie zou opbouwen.” 

Ga naar de Special van CSI Twente

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)