ONDER ANDEREN DRIE OUD-WINNAARS EN COMPLETE TOP DRIE VAN 2022 VAN DE PARTIJ

Mooi deelnemersveld CSI Twente

Bas Moerings met Iphstar tijdens zijn ereronde in 2022.

GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste editie van het CSI Twente. Nadat op woensdag 7 juni drie nationale rubrieken op het verder vernieuwde Equestrian Park Erve Maathuis zijn afgewerkt, zijn de volgende vier dagen ingeruimd voor de internationale ruiters.

Er staan vanaf donderdag 8 juni veertien proeven op de agenda, waarvan zes voor het CSI1* en acht voor het CSI4*. In totaal komen vierhonderd combinaties in actie, die tijdens het evenement elk drie keer een gooi naar de prijzen mogen doen. 

De terugkeer naar een concours op vier sterren -na het CSIO van 2019, twee afgelastingen wegens corona in 2020 en 2021 en vorig jaar het CSI3*- heeft de interesse bij ruiters behoorlijk aangewakkerd. Met thuisrijder Gerco Schröder (2007), de Ier Bertram Allen (in 2015 de jongste winnaar ooit) en de Italiaan Antonio Alfonso (2018) verschijnen drie ruiters in de fraai verder vernieuwde arena, die al eens het genoegen van een zege in de hoofdrubriek smaakten.

Tot andere kandidaten voor de triomf in de Grote Prijs van het Equestrian Park op zondag 11 juni behoren de Brazilianen Marlon Modolo Zanotelli, Bernardo Alves en Carlos Ribas, de Mexicaan Enrique Gonzales, de Italiaan Alberto Zorzi en de Belg Koen Vereecke. En natuurlijk moeten de beste drie ruiters van het CSI Twente 2022 niet worden vergeten. Bas Moerings, Hessel Hoekstra en de Duitse amazone Nina Piasecki zijn opnieuw van de partij.

Nederland
Uiteraard levert Nederland het grootste contingent starters in Geesteren. Onder anderen Leopold van Asten, Roelof Bril, Daan van Geel, Michael Greeve, Lowie Joppen, Tani Joosten, Sjoerd Kommers, Bart Lips, Chantal Regter. Marriët Smit-Hoekstra en Albert Zoer maken hun opwachting. Behalve Gerco Schröder (middelste foto) en Hessel Hoekstra zijn uit de eigen regio onder anderen Bas van der Aa, Gert-Jan Bruggink, de onlangs in Aalborg verdienstelijk voor Team NL debuterende Eric ten Cate, Jeroen Dubbeldam, Sander Geerink, Regina Leeuwen, Gerben Morsink, Steven Veldhuis, Robert en Thijmen Vos en Meike Zwartjens van de partij.

Voor de internationale rubrieken is in totaal bijna 225.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. De nummers één en twee gaan met een gloednieuwe BMW naar huis.

Op hoofdpiste met gras
Alle rubrieken bij het springen op internationaal niveau worden gereden op de hoofdpiste met de grasbodem. “Voor ons een uniek selling point”, aldus directeur Rob Maathuis. “Met Valkenswaard zijn we het enige topconcours in ons land dat dit biedt, net als beroemde concoursen in het buitenland zoals Aken, Calgary, Dublin, Rome, Madrid, La Baule, Mexico City, Hamburg, Hickstead, Wiesbaden en Falsterbo. Ook die worden allemaal op mooie grote graspistes verreden.”

Drie dagen dressuur
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor de dressuur. Er wordt op alle niveaus internationaal gereden door ponyruiters, children, junioren, young riders, rijders tot 25 jaar en senioren in het CDI3*.

Enkele rubrieken daarvan zijn speciaal voor jonge paarden. Voor de dressuurjeugd geldt het concours in Geesteren bovendien als een observatiewedstrijd voor het EK.
Bij de senioren mag een boeiende strijd worden verwacht met deelnemers als Adelinde Cornelissen, Nars Gottmer, Laurens van Lieren, Hans Peter Minderhoud, Denise en Jeanine Nekeman, Judith Ribbels, Jennifer Sekreve en Diederik van Silfhout.

Nadat deze vorig jaar eenmalig op het programma ontbraken, keren bij het springen de wedstrijden voor de basissport terug op de agenda. Tijdens de ‘talentendag’ op woensdag staan de rubrieken over 1,10 meter en de proeven voor vier- en vijfjarige paarden gepland. Het springen over 1,00 meter en voor de pony’s (van 0,50 tot en met 1,20 meter) heeft op zondag plaats. Het onderdeel bixie wordt dan verzorgd door manege Snorrewind uit Markelo.

Optimistisch gestemd
De organisatie is optimistisch gestemd over de toekomst van het CSI Twente. Rob Maathuis: “We zitten in een goede flow. We hebben veel deelname en ons terrein wordt alleen maar mooier. Hopelijk kunnen we de paardensport in onze regio meer mogelijkheden gaan bieden om hier wedstrijden te houden, als daar behoefte aan bestaat. We willen onze accommodatie graag zo inrichten dat zoveel mogelijk mensen in de buurt daar profijt van hebben.”

Hij vervolgt: “Als er draagvlak voor is, moet er wel sprake zijn van een breed commitment uit de regionale paardensportwereld. Nu kunnen we het terrein naar eigen inzicht inrichten en opwaarderen met minder incidentele kosten en meer vaste elementen en zo een soort plug and play creëren voor grotere concoursen.”

Zie ook www.csitwente.nl 

Foto Rob Maathuis (onder) © Kiek4Fun.
 

Meer CSI Twente

»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)