ONDER ANDEREN DRIE OUD-WINNAARS EN COMPLETE TOP DRIE VAN 2022 VAN DE PARTIJ

Mooi deelnemersveld CSI Twente

Bas Moerings met Iphstar tijdens zijn ereronde in 2022.

GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste editie van het CSI Twente. Nadat op woensdag 7 juni drie nationale rubrieken op het verder vernieuwde Equestrian Park Erve Maathuis zijn afgewerkt, zijn de volgende vier dagen ingeruimd voor de internationale ruiters.

Er staan vanaf donderdag 8 juni veertien proeven op de agenda, waarvan zes voor het CSI1* en acht voor het CSI4*. In totaal komen vierhonderd combinaties in actie, die tijdens het evenement elk drie keer een gooi naar de prijzen mogen doen. 

De terugkeer naar een concours op vier sterren -na het CSIO van 2019, twee afgelastingen wegens corona in 2020 en 2021 en vorig jaar het CSI3*- heeft de interesse bij ruiters behoorlijk aangewakkerd. Met thuisrijder Gerco Schröder (2007), de Ier Bertram Allen (in 2015 de jongste winnaar ooit) en de Italiaan Antonio Alfonso (2018) verschijnen drie ruiters in de fraai verder vernieuwde arena, die al eens het genoegen van een zege in de hoofdrubriek smaakten.

Tot andere kandidaten voor de triomf in de Grote Prijs van het Equestrian Park op zondag 11 juni behoren de Brazilianen Marlon Modolo Zanotelli, Bernardo Alves en Carlos Ribas, de Mexicaan Enrique Gonzales, de Italiaan Alberto Zorzi en de Belg Koen Vereecke. En natuurlijk moeten de beste drie ruiters van het CSI Twente 2022 niet worden vergeten. Bas Moerings, Hessel Hoekstra en de Duitse amazone Nina Piasecki zijn opnieuw van de partij.

Nederland
Uiteraard levert Nederland het grootste contingent starters in Geesteren. Onder anderen Leopold van Asten, Roelof Bril, Daan van Geel, Michael Greeve, Lowie Joppen, Tani Joosten, Sjoerd Kommers, Bart Lips, Chantal Regter. Marriët Smit-Hoekstra en Albert Zoer maken hun opwachting. Behalve Gerco Schröder (middelste foto) en Hessel Hoekstra zijn uit de eigen regio onder anderen Bas van der Aa, Gert-Jan Bruggink, de onlangs in Aalborg verdienstelijk voor Team NL debuterende Eric ten Cate, Jeroen Dubbeldam, Sander Geerink, Regina Leeuwen, Gerben Morsink, Steven Veldhuis, Robert en Thijmen Vos en Meike Zwartjens van de partij.

Voor de internationale rubrieken is in totaal bijna 225.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. De nummers één en twee gaan met een gloednieuwe BMW naar huis.

Op hoofdpiste met gras
Alle rubrieken bij het springen op internationaal niveau worden gereden op de hoofdpiste met de grasbodem. “Voor ons een uniek selling point”, aldus directeur Rob Maathuis. “Met Valkenswaard zijn we het enige topconcours in ons land dat dit biedt, net als beroemde concoursen in het buitenland zoals Aken, Calgary, Dublin, Rome, Madrid, La Baule, Mexico City, Hamburg, Hickstead, Wiesbaden en Falsterbo. Ook die worden allemaal op mooie grote graspistes verreden.”

Drie dagen dressuur
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor de dressuur. Er wordt op alle niveaus internationaal gereden door ponyruiters, children, junioren, young riders, rijders tot 25 jaar en senioren in het CDI3*.

Enkele rubrieken daarvan zijn speciaal voor jonge paarden. Voor de dressuurjeugd geldt het concours in Geesteren bovendien als een observatiewedstrijd voor het EK.
Bij de senioren mag een boeiende strijd worden verwacht met deelnemers als Adelinde Cornelissen, Nars Gottmer, Laurens van Lieren, Hans Peter Minderhoud, Denise en Jeanine Nekeman, Judith Ribbels, Jennifer Sekreve en Diederik van Silfhout.

Nadat deze vorig jaar eenmalig op het programma ontbraken, keren bij het springen de wedstrijden voor de basissport terug op de agenda. Tijdens de ‘talentendag’ op woensdag staan de rubrieken over 1,10 meter en de proeven voor vier- en vijfjarige paarden gepland. Het springen over 1,00 meter en voor de pony’s (van 0,50 tot en met 1,20 meter) heeft op zondag plaats. Het onderdeel bixie wordt dan verzorgd door manege Snorrewind uit Markelo.

Optimistisch gestemd
De organisatie is optimistisch gestemd over de toekomst van het CSI Twente. Rob Maathuis: “We zitten in een goede flow. We hebben veel deelname en ons terrein wordt alleen maar mooier. Hopelijk kunnen we de paardensport in onze regio meer mogelijkheden gaan bieden om hier wedstrijden te houden, als daar behoefte aan bestaat. We willen onze accommodatie graag zo inrichten dat zoveel mogelijk mensen in de buurt daar profijt van hebben.”

Hij vervolgt: “Als er draagvlak voor is, moet er wel sprake zijn van een breed commitment uit de regionale paardensportwereld. Nu kunnen we het terrein naar eigen inzicht inrichten en opwaarderen met minder incidentele kosten en meer vaste elementen en zo een soort plug and play creëren voor grotere concoursen.”

Zie ook www.csitwente.nl 

Foto Rob Maathuis (onder) © Kiek4Fun.
 

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)
»
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)