TWEESPANRIJDER WINT METEEN BIJ ZIJN EERSTE OPTREDEN OP DOMEINEN WINDSOR CASTLE

Rens Egberink viert mooiste zege ooit

Rens Egberink in actie in de marathon van Windsor

WINDSOR – Rens Egberink reed afgelopen weekend naar het mooiste succes uit zijn carrière als tweespanrijder. De net over de grens in Bentheim woonachtige menner won de internationale wedstrijd in de Engelse koninklijke domeinen van Windsor Castle.

De 41-jarige Egberink komt bijna woorden te kort om zijn ervaringen te beschrijven. “We hebben van alles meegemaakt, maar achteraf kan ik alleen maar zeggen dat het super gaaf was. Windsor stond al tien jaar op mijn verlanglijstje omdat het een grote show is, nu mocht ik er eindelijk voor het eerst rijden. Ondanks allerlei douaneperikelen, die heel veel geld, stress en energie kostten, was het een belevenis die ik voor geen goud had willen missen.”

Alles noteren
Rens Egberink legt nader uit: “Omdat Engeland door de brexit niet meer bij de Europese Unie hoort, moet je bij de Kamer van Koophandel een zogenaamd carnet aanschaffen om met je paarden en alles wat erbij komt het land binnen te mogen. Je moet alles noteren wat je bij je hebt  en daarvoor een fee en een borg van samen een paar duizend euro betalen. Op de heenweg werd alles door de douane gecontroleerd, eerst in Calais en later nog een keer in Dover en op de terugweg gebeurde hetzelfde in omgekeerde richting. Toen alles in orde was, werd het carnet gesloten en bij de KvK kan ik de borg terug krijgen.”

Het meest stressgevoelige was volgens Rens Egberink de vraag of hij met de boot vanuit Dover tijdig in Calais zou zijn voor de veterinaire keuring van de paarden. “Als je ergens vertraging oploopt, ben je de pineut en moet je een nacht wachten.” Ook dat liep gelukkig voor hem goed af.

Door park scheuren
“Maar daar rondlopen en -rijden maakte alles goed. Zeker als de wedstrijd dan ook nog eens naar wens verloopt. Het is gewoon fantastisch om daar in de marathon door dat park te mogen scheuren, al gleed de koets in het water wat weg door de kleibodem die er ligt. Maar ook de paarden deden het geweldig.”

De Bentheimer won de marathon afgetekend en reed in de dressuur en vaardigheid naar de tweede plaats. “In de kegeltjesproef reden we op de tijd, dat hadden we vooraf heel goed doorgesproken. Bij elke poort zaten we heel dicht bij de goede tijd, omdat we een tempo haalden dat niet veel tijdstraf  zou opleveren. Dat was uiteindelijk één honderdste punt en de ene bal die viel konden we royaal hebben.”

Met behulp van Alfons Engbers zette Rens Egberink twee jaar geleden de eerste stappen in een voor hem nieuw traject. “We maakten een plan om op een gegeven moment met de wereldtop te kunnen meedraaien. Met dit span is dat mogelijk. Mijn nieuwe schimmel Jacorda, die in de marathon meeloopt, heeft enorm veel power. Kulano doet als allrounder alle drie onderdelen en is een wereldbok, een fantastisch dier. En op Jeamon kan ik rekenen in de dressuur en vaardigheid. Dit soort kwaliteit paarden heb ik nooit eerder gehad. Alfons verdient daar alle lof voor, hij heeft vol in dit span geïnvesteerd.”

Het optreden in Windsor werd beloond met een -prachtige overwinning, die extra glans kreeg omdat prins Edward en zijn dochter Louise de prijzen uitreikten. “Onvergetelijk”, vindt Rens Egberink. Hij mag dan in Duitsland wonen, hij voelt zich nog altijd honderd procent Twentenaar. Lachend: “De grens is maar 200 meter verderop, ik woon met de kont in het Lutterzand.”

Meer Mennen

BORNEM – Eline Mentink kende afgelopen weekend een redelijk debuut op het niveau van het CAI3* in het Belgische Bornem. In een veld van achttien... (22-05-2023)
LÄHDEN - Mark Weusthof sloot het CAI3* Lähden maandag bij de vierspannen af met een nette gedeelde vijfde plaats in de vaardigheidsproef. Met drie... (01-05-2023)
LÄHDEN – Marijke Hammink lijkt in het Duitse Lähden op weg naar haar zoveelste overwinning, maar allerminst zeker is die met de vaardigheid voor de... (30-04-2023)
KRONENBERG – Eline Mentink, eerder dit seizoen al de beste in Exloo, was dit weekend ook bij het CAI2* Horse Driving Kronenberg een klasse apart bij... (16-04-2023)
KRONENBERG – Rens Egberink klom zaterdag na de marathon bij de tweespannen een plekje  tijdens het CAI3* Horse Driving Kronenberg. De menner uit... (15-04-2023)
KRONENBERG – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel bezetten bij de vierspannen na de dressuur posities in de uitgerekte middenmoot tijdens CAI3* Horse... (14-04-2023)
ROSSUM - Voor Mark Weusthof is het EK in augustus in Exloo het grote doel voor dit seizoen. “Ik wil me daar echter niet alleen voor kwalificeren,... (02-04-2023)
DEURNINGEN – Een van de mooiste complimenten die Eline Mentink zondag na haar zege in het CAI2* bij de tweespannen in ontvangst mocht nemen kwam van... (30-03-2023)
DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)
BEEKBERGEN - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof hebben elkaar bij het NK vierspannen in Beekbergen op het onderdeel dressuur weinig toegeven. De... (29-07-2022)