MENTALENT BESTE BIJ CHILDREN, LISA KLEINJAN WINT MARATHON JUNIOREN

Lotte Letteboer Europees kampioen

Lotte Letteboer, de beste van Europa. Rechts vader Raymond.

FLYINGE  - Lotte Letteboer is de nieuwe Europees kampioene mennen bij de eenspannen pony’s. Het mentalent uit Oud Ootmarsum stelde zondag in het Zweedse Flyinge de titel bij de children veilig met een foutloze vaardigheid.

Daardoor klom ze van de tweede plaats in het klassement naar de koppositie. De Duitse deelneemsters Sophia Ihnen en Tamara Faber voor. In de marathon eindigde ze als zesde. Zondag maakte ze het karwei met haar pony Donchelli prachtig af. Met het Nederlands team pakte ze ook nog eens het goud in de landenwedstrijd.

Hart in de keel
“Echt heel gaaf om hier twee gouden medailles te winnen”, reageert Lotte Letteboer na afloop vanuit Zweden. “Voordat ik aan de vaardigheidsproef moest beginnen, voelde ik mijn hart in mijn keel kloppen. Ik bleef foutloos, maar de nummer een moest nog en bleef tot bijna het eind ook foutloos. Op de op twee na laatste ging er een bal af en juichte iedereen die voor Nederland was.”

Lotte Letteboer midden op het podium. Tekst gaat verder onder de foto. 
Terugkijkend op de drie onderdelen van haar wedstrijd: “De dressuur liep eigenlijk heel lekker vloeiend. Ik kreeg ook een goede score, maar eigenlijk vielen de punten me wel een beetje tegen. In de marathon wilde ik gewoon lekker rijden. Toen ik daar uit kwam, stond ik tweede. Dat was al heel gaaf, maar ik voelde ook de druk. Vanmorgen voelde Donchelli niet heel goed aan, maar we hebben het gered. Hij heeft een enorm doorzettingsvermogen en zijn manier van bewegen is geweldig. Zijn voorhand is heel losjes, hij kan grote passen maken en blijft maar doorgaan.”

Vanuit de luiers
Vader Raymond kan uiteraard niet anders dan trots zijn. “Lotte heeft goed haar best gedaan. Het veld was erg aan elkaar gewaagd en dan is het top dat ze kampioen is geworden. Eigenlijk is ze al heel jong met het mennen opgegroeid. Vanuit de luiers zat ze al op de bok.”

Dochter Lotte heeft veel steun aan haar vader. “Hij helpt me altijd heel goed, vertelt me hoe ik technisch een hindernis moet rijden en is ook mentaal heel belangrijk voor me. Hij probeert me rustig te houden, want dat kost me wel eens moeite.”
De afgelopen dagen was ook Mark Weusthof als coach een belangrijke pion in haar succes. Elke dag hebben we de onderdelen met hem doorgesproken en ik heb met hem de marathon en de vaardigheidsproef gelopen en ook de dressuurproef met hem goed doorgenomen.”

Zelf wil de tweedejaars leerling van de Havo aan het Canisius College In Tubbergen hoe dan ook verder in de paardensport. “Een sportcarrière zou heel mooi zijn. Maar misschien word ik wel dierenarts, fysiotherapeut voor paarden of paardentandarts.”

Titelstrijd van uitersten
Lisa Kleinjan uit Notter kende een titelstrijd van uitersten. Na haar zevende en tevens laatste plaats in de dressuur van donderdag won ze zaterdag de marathon nij de tweespannen pony’s voor junioren met overtuiging (foto hiernaast). Ze klom daardoor naar de vijfde plek in het tussenklassement, maar haar kansen op een medaille waren nog allerminst verkeken. Zondag sloot ze de titelstrijd net buiten het podium af op de vierde plaats.

Meer Mennen

»
DONAUESCHINGEN – Marijke Hammink deed ook het afgelopen weekend weer wat ze al tijden gewend is. De wereldkampioene uit Bornerbroek won overtuigend... (16-09-2024)
»
De piste van de Schroder Masterclass is maandag 19 augustus vanaf 20.00 uur na het springen van de Golden Oldies het domein van acht tweespanrijders... (17-08-2024)
»
WIERDEN – Marijke Hammink veroverde dit weekend in Wierden voor de zesde maal op rij de nationale titel mennen bij de vierspannen pony’s. De... (12-08-2024)
»
FLYINGE – Lotte Letteboer is het EK mennen in het Zweedse Flyinge met een vierde plaats bij de eenspannen pony’s voor children prima begonnen. In de... (25-07-2024)
»
HARICH - Na een afwezigheid van liefst zeven jaar beleefde Tom Engbers afgelopen weekend een prachtige rentree in de vaderlandse mentop. De menner... (03-07-2024)
»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)