MENNER UIT ROSSUM START INDIVIDUEEL BIJ EK VIERSPANNEN IN BOEDAPEST

Mark Weusthof zoekt ‘etappewinst’

Team Weusthof, met vanaf links Edwin Weusthof, Marieke Weusthof, Maria Siemerink, Mark Weusthof en Linda Baveld. Foto © Gerben Olthof Driving Images.

BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad, worden vanaf donderdag de Europese titels bij de vierspannen verdeeld. “Ik ga voor winst op een onderdeel en een plaats bij de eerste tien.”

Weusthof heeft er een reis van twee dagen, verdeeld over twee keer negen uur, op zitten. De menner dinsdagmorgen: “Onderweg hebben we geen file gehad, dat ging perfect. Normaal hebben de paarden geen moeite met reizen. Ik ga ervan uit dat het ook nu zo is. Vandaag even lekker trainen en dan zien we wel hoe de rest van de week loopt.”

Eerder dit seizoen in het Franse Saumur en het Duitse Lähden probeerde hij nog wat dingen uit, de laatste generale twee weken geleden in Drebkau (Duitsland) verliep naar wens. Deze week wacht het serieuze werk. “Drebkau was een heerlijke wedstrijd, daar hebben we een goed gevoel aan over gehouden. Maar dat zegt niks voor het EK, dan begint alles weer opnieuw.”

Het liefst de marathon
Bij het vorige EK, twee jaar geleden in Donaueschingen, zegevierde de Rossummer op het onderdeel vaardigheid. “Het is de bedoeling nu weer een van de drie dagen eerste te worden. Als je de Tour de France niet kunt winnen, moet je het vizier maar richten op een etappe. En dan natuurlijk het liefst de marathon. En in het eindklassement mik ik op een plek bij de eerste tien.”

Alleen al uit eigen land is de concurrentie groot. Vader IJsbrand en zoon Bram Chardon vormen samen met Koos de Ronde de nationale equipe, die torenhoog favoriet is voor de landenprijs. Ook de Hongaren, Duitsers en Belgen komen echter met sterke teams aan de start.

Voor Mark Weusthof, die per traditie het meest moeite heeft met de dressuur, is het zaak op dat eerste onderdeel bij de eerste helft in de uitslag te zitten. “Dat betekent namelijk dat je in de marathon ook in het tweede deel terechtkomt en dus nog even wat ritten kunt bekijken. Dat helpt je in de wedstrijd, want niemand heeft nog ooit ditzelfde parcours gereden. Dus een redelijke prestatie in de dressuur is cruciaal.”

Op de renbaan
De terreinrit speelt zich in een speciale omgeving af. De acht hindernissen staan opgesteld in het hippodroom, de renbaan die zich in hartje Boedapest bevindt. Op de koets wordt Mark Weusthof ook dit weekend vergezeld door vrouw Marieke, Linda Baveld en Edwin Weusthof. Voor de wagen moeten de paarden Follow (First One), Fender (Ferdinand), Charly (Dorion Fortuna), Jack (Baarsen’s Romeo) en Sam (Geronimo) hem aan succes helpen.

Meer Mennen

BORNEM – Eline Mentink kende afgelopen weekend een redelijk debuut op het niveau van het CAI3* in het Belgische Bornem. In een veld van achttien... (22-05-2023)
WINDSOR – Rens Egberink reed afgelopen weekend naar het mooiste succes uit zijn carrière als tweespanrijder. De net over de grens in Bentheim... (16-05-2023)
LÄHDEN - Mark Weusthof sloot het CAI3* Lähden maandag bij de vierspannen af met een nette gedeelde vijfde plaats in de vaardigheidsproef. Met drie... (01-05-2023)
LÄHDEN – Marijke Hammink lijkt in het Duitse Lähden op weg naar haar zoveelste overwinning, maar allerminst zeker is die met de vaardigheid voor de... (30-04-2023)
KRONENBERG – Eline Mentink, eerder dit seizoen al de beste in Exloo, was dit weekend ook bij het CAI2* Horse Driving Kronenberg een klasse apart bij... (16-04-2023)
KRONENBERG – Rens Egberink klom zaterdag na de marathon bij de tweespannen een plekje  tijdens het CAI3* Horse Driving Kronenberg. De menner uit... (15-04-2023)
KRONENBERG – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel bezetten bij de vierspannen na de dressuur posities in de uitgerekte middenmoot tijdens CAI3* Horse... (14-04-2023)
ROSSUM - Voor Mark Weusthof is het EK in augustus in Exloo het grote doel voor dit seizoen. “Ik wil me daar echter niet alleen voor kwalificeren,... (02-04-2023)
DEURNINGEN – Een van de mooiste complimenten die Eline Mentink zondag na haar zege in het CAI2* bij de tweespannen in ontvangst mocht nemen kwam van... (30-03-2023)
DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)