MENNER UIT ROSSUM START INDIVIDUEEL BIJ EK VIERSPANNEN IN BOEDAPEST

Mark Weusthof zoekt ‘etappewinst’

Team Weusthof, met vanaf links Edwin Weusthof, Marieke Weusthof, Maria Siemerink, Mark Weusthof en Linda Baveld. Foto © Gerben Olthof Driving Images.

BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad, worden vanaf donderdag de Europese titels bij de vierspannen verdeeld. “Ik ga voor winst op een onderdeel en een plaats bij de eerste tien.”

Weusthof heeft er een reis van twee dagen, verdeeld over twee keer negen uur, op zitten. De menner dinsdagmorgen: “Onderweg hebben we geen file gehad, dat ging perfect. Normaal hebben de paarden geen moeite met reizen. Ik ga ervan uit dat het ook nu zo is. Vandaag even lekker trainen en dan zien we wel hoe de rest van de week loopt.”

Eerder dit seizoen in het Franse Saumur en het Duitse Lähden probeerde hij nog wat dingen uit, de laatste generale twee weken geleden in Drebkau (Duitsland) verliep naar wens. Deze week wacht het serieuze werk. “Drebkau was een heerlijke wedstrijd, daar hebben we een goed gevoel aan over gehouden. Maar dat zegt niks voor het EK, dan begint alles weer opnieuw.”

Het liefst de marathon
Bij het vorige EK, twee jaar geleden in Donaueschingen, zegevierde de Rossummer op het onderdeel vaardigheid. “Het is de bedoeling nu weer een van de drie dagen eerste te worden. Als je de Tour de France niet kunt winnen, moet je het vizier maar richten op een etappe. En dan natuurlijk het liefst de marathon. En in het eindklassement mik ik op een plek bij de eerste tien.”

Alleen al uit eigen land is de concurrentie groot. Vader IJsbrand en zoon Bram Chardon vormen samen met Koos de Ronde de nationale equipe, die torenhoog favoriet is voor de landenprijs. Ook de Hongaren, Duitsers en Belgen komen echter met sterke teams aan de start.

Voor Mark Weusthof, die per traditie het meest moeite heeft met de dressuur, is het zaak op dat eerste onderdeel bij de eerste helft in de uitslag te zitten. “Dat betekent namelijk dat je in de marathon ook in het tweede deel terechtkomt en dus nog even wat ritten kunt bekijken. Dat helpt je in de wedstrijd, want niemand heeft nog ooit ditzelfde parcours gereden. Dus een redelijke prestatie in de dressuur is cruciaal.”

Op de renbaan
De terreinrit speelt zich in een speciale omgeving af. De acht hindernissen staan opgesteld in het hippodroom, de renbaan die zich in hartje Boedapest bevindt. Op de koets wordt Mark Weusthof ook dit weekend vergezeld door vrouw Marieke, Linda Baveld en Edwin Weusthof. Voor de wagen moeten de paarden Follow (First One), Fender (Ferdinand), Charly (Dorion Fortuna), Jack (Baarsen’s Romeo) en Sam (Geronimo) hem aan succes helpen.

Meer Mennen

»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)