MENNER UIT ROSSUM START INDIVIDUEEL BIJ EK VIERSPANNEN IN BOEDAPEST

Mark Weusthof zoekt ‘etappewinst’

Team Weusthof, met vanaf links Edwin Weusthof, Marieke Weusthof, Maria Siemerink, Mark Weusthof en Linda Baveld. Foto © Gerben Olthof Driving Images.

BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad, worden vanaf donderdag de Europese titels bij de vierspannen verdeeld. “Ik ga voor winst op een onderdeel en een plaats bij de eerste tien.”

Weusthof heeft er een reis van twee dagen, verdeeld over twee keer negen uur, op zitten. De menner dinsdagmorgen: “Onderweg hebben we geen file gehad, dat ging perfect. Normaal hebben de paarden geen moeite met reizen. Ik ga ervan uit dat het ook nu zo is. Vandaag even lekker trainen en dan zien we wel hoe de rest van de week loopt.”

Eerder dit seizoen in het Franse Saumur en het Duitse Lähden probeerde hij nog wat dingen uit, de laatste generale twee weken geleden in Drebkau (Duitsland) verliep naar wens. Deze week wacht het serieuze werk. “Drebkau was een heerlijke wedstrijd, daar hebben we een goed gevoel aan over gehouden. Maar dat zegt niks voor het EK, dan begint alles weer opnieuw.”

Het liefst de marathon
Bij het vorige EK, twee jaar geleden in Donaueschingen, zegevierde de Rossummer op het onderdeel vaardigheid. “Het is de bedoeling nu weer een van de drie dagen eerste te worden. Als je de Tour de France niet kunt winnen, moet je het vizier maar richten op een etappe. En dan natuurlijk het liefst de marathon. En in het eindklassement mik ik op een plek bij de eerste tien.”

Alleen al uit eigen land is de concurrentie groot. Vader IJsbrand en zoon Bram Chardon vormen samen met Koos de Ronde de nationale equipe, die torenhoog favoriet is voor de landenprijs. Ook de Hongaren, Duitsers en Belgen komen echter met sterke teams aan de start.

Voor Mark Weusthof, die per traditie het meest moeite heeft met de dressuur, is het zaak op dat eerste onderdeel bij de eerste helft in de uitslag te zitten. “Dat betekent namelijk dat je in de marathon ook in het tweede deel terechtkomt en dus nog even wat ritten kunt bekijken. Dat helpt je in de wedstrijd, want niemand heeft nog ooit ditzelfde parcours gereden. Dus een redelijke prestatie in de dressuur is cruciaal.”

Op de renbaan
De terreinrit speelt zich in een speciale omgeving af. De acht hindernissen staan opgesteld in het hippodroom, de renbaan die zich in hartje Boedapest bevindt. Op de koets wordt Mark Weusthof ook dit weekend vergezeld door vrouw Marieke, Linda Baveld en Edwin Weusthof. Voor de wagen moeten de paarden Follow (First One), Fender (Ferdinand), Charly (Dorion Fortuna), Jack (Baarsen’s Romeo) en Sam (Geronimo) hem aan succes helpen.

Meer Mennen

VALKENSWAARD – Mark Weusthof sloot dit weekend de internationale wedstrijd voor  vierspannen op de terreinen van wereldkampioen Boyd Exell in... (12-06-2022)
LÄHDEN – Een constant presterende Raymond Letteboer won zondag In het Duitse Lähden met zijn tweespan paarden zijn eerste wedstrijd van het seizoen.... (01-05-2022)
KRONENBERG – Marijke Hammink bleek dit weekend weer eens ongenaakbaar bij de vierspannen pony’s. In het Limburgse Kronenberg zegevierde de... (19-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof ontbreekt dit weekend bij de menwedstrijden in het Limburgse Kronenberg. Zijn paard Ferdinand S (roepnaam Fender) is nog niet... (14-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof mocht zich zondag verheugen in een flinke belangstelling voor zijn sponsordag. De vierspanrijder uit Rossum presenteerde zijn... (03-04-2022)
ROSSUM – Na een onderbreking van een jaar vanwege het heersende coronavirus houdt Mark Weusthof komende zondag 3 april weer zijn normaal jaarlijks op... (31-03-2022)
EXLOO – Er stond dit weekend weer eens geen maat op Marijke Hammink tijdens de menwedstrijden in Exloo. De wereldkampioene uit Bornerbroek was veruit... (27-03-2022)
RIJSSEN – Antonie ter Harmsel is begonnen aan een nieuw avontuur in zijn succesvolle loopbaan als menner. De koetsier uit Rijssen maakt sinds kort... (26-10-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink trok zondag op imponerende wijze haar wereldtitel vierspannen pony’s over de streep. Na de winst in de marathon was... (19-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink ligt na twee onderdelen bij het WK vierspannen pony’s op goudkoers. De Bornerbroekse won overtuigend de marathon en... (18-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink is het WK vierspannen pony’s in het Franse Le Pin au Haras goed begonnen. In de dressuur eindigde de menster uit... (17-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marloes van ’t Veld is woensdag bij het WK eenspannen voor pony’s goed van start gegaan. Haar dressuurproef met Brandon (Nebo... (16-09-2021)
KRONENBERG –  Met een keurige vijfde plaats in de afsluitende vaardigheid sloot Antonie ter Harmsel zondag het WK tweespannen in Kronenberg af op een... (12-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer en Antonie ter Harmsel hebben na de marathon tijdens het WK tweespannen nog zicht op een plaats bij de beste tien. In... (12-09-2021)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel vond zichzelf vrijdag na de dressuur bij het WK tweespannen terug op de vijftiende plaats in het veld van liefst 97... (10-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer is donderdag prima begonnen aan het WK tweespannen in Kronenberg. De menner uit Oud-Ootmarsum eindigde op de eerste... (09-09-2021)
KRONENBERG – Twee jaar geleden eindigde Antonie ter Harmsel bij het WK voor tweespannen in het Duitse Drebkau al negende in het individuele... (08-09-2021)
KRONENBERG – Met het tweespan waarmee hij onlangs voor de tweede keer in zijn loopbaan de nationale titel veroverde, is Raymond Letteboer net als... (07-09-2021)
BOEDAPEST -  Mark Weusthof heeft het EK vierspannen in Boedapest afgesloten op een uitstekende zevende plaats. De koetsier uit Rossum eindigde in de... (05-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof is zaterdag via een zesde plaats in de marathon tijdens het EK Boedapest gestegen van de vijftiende naar de negende positie... (04-09-2021)