RIJSSENAAR NET ALS RAYMOND LETTEBOER GOED VOOR BRONS NEDERLAND 

Antonie ter Harmsel alsnog zevende

Antonie ter Harmsel op archieffoto © Gerben Olthof/Driving Images

KRONENBERG –  Met een keurige vijfde plaats in de afsluitende vaardigheid sloot Antonie ter Harmsel zondag het WK tweespannen in Kronenberg af op een verdienstelijke zevende plaats. Raymond Letteboer eindigde uiteindelijk als zeventiende. Met TeamNL pakten beiden de bronzen medaille in het landenklassement.

Door zijn prima afsluitende onderdeel steeg Ter Harmsel op de slotdag nog liefst zes plaatsen en verbeterde hij zijn prestatie van twee jaar geleden in Drebkau met twee posities. “Ik ben hier heel blij mee. Ik moest toch wat”, laat de menner uit Rijssen erop volgen. “Mijn dressuur weas ged, maar volgens veel mensen had ik wel vijf of zes punten meer mogen krijgen. In de ochtend was de puntendoos van de jury kennelijk leeg, na de middag was die weer beter gevuld.

In de marathon maakte hij pas voor de tweede keer gebruik van Enola. “Die dacht wel mee, maar was niet scherp genoeg en miste eigenlijk nog de ervaring die je bij een WK nodig hebt.”

Uiteindelijk werd Antonie ter Harmsel wel de man van Oranje, van wie alle drie resultaten meetelden in de strijd om een medaille voor het landenteam. “In de vaardigheid kregen we te maken met een parcours waarop gewoon alles moest mee zitten. Het was een waar slachtveld. Met één balletje en 0,56 seconde overschrijding van de tijd liep het voor mij volgens plan. Ik had er veel op getraind en dat pakte goed uit, Al was het balletje op poort 17 nog stom van mezelf ook. Ik kwam er te schuin en te laat voor. Maar ik kan niet anders dan tevreden zijn.”

Mee te leven
Raymond Letteboer (rechts op foto van Krisztina Horvath/Hoefnet) moest in de finale van het WK nog 14,48 strafpunt bijschrijven,. Hij zakte daardoor nog zes plekken, maar de menner uit Oud Ootmarsum was desondanks niet ontevreden. “Het was een geslaagd WK, ondanks de loeizware vaardigheid. Een van mijn paarden werd wat te sterk, waardoor ik in het klassement wat zakte. Maar dat was niet zo drastisch. Vooraf had ik gehoopt tussen de tiende en vijftiende plaats te eindigen, maar als je dan zeventiende wordt in een veld van 97 deelnemers waar alles zo dicht bij elkaar zit, is daar goed mee te leven.”
De marathon liep prima voor Letteboer, op hindernis 6 na. “Ik liep vast op een hekje. Was dat niet gebeurd, dan was ik daar bijna de snelste geweest. Achteraf had ik nog het geluk dat ik in elk geval de finish nog kon bereiken. Het zijn van die dingen die kunnen gebeuren. Alles bij elkaar ben ik tevreden. Ik moet nu zorgen dat mijn paardjes en ik gezond blijven. We gaan ons klaar maken voor over twee jaar. Zo is het gewoon, daar moeten we nu alweer mee bezig zijn.”

Bondscoach Ad Aarts hoopte voorafgaand aan het wereldkampioenschap op een teammedaille. Het werd uiteindelijk brons. “Ik ben wel tevreden, want brons was het hoogst haalbare voor het team. Hongarije en Duitsland waren best sterk en we zijn vandaag in de vaardigheid sterk teruggekomen. Met 97 deelnemers zijn er toch maar drie medailles te verdelen. Als je dan drie rijders bij de top tien hebt, is dat nog niet zo slecht.”
De hoogst geplaatste Nederlander was Theo Timmerman. De voormalig vierspanrijer werd vijfde in het individuele klassement, op een honderdste strafpunt afstand van de vierde plaats. 

WK groot succes
Volgens Aarts was het een moeilijk WK: “Dat is positief. Het was ook professioneel georganiseerd. Ze moesten toch 97 starts verwerken, dat is echt veel. Er was veel publiek en de ambiance was mooi. Kronenberg is een toplocatie. We hadden mooie sport, het was tot het einde toe spannend, dus ik denk dat het WK een groot succes geweest is.”
De afsluitende vaardigheidsproef, waarin geen enkele rijder foutloos binnen de tijd reed, veroorzaakte de nodige verschuivingen in het individuele klassement. Door zelf sterk te rijden en door het wegzakken van de Fransen slaagde het team van Ad Aarts, bestaande uit Stan van Eijk, Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer er in een plek te klimmen en brons te winnen. Hongarije won met ruime voorsprong goud, voor het Duitse team dat tweede werd.

Eindstand individueel
1.   Martin Hölle (Hon) 161,23 strafpunt
2.   Franck Grimonprez (Fra) 163,03
3.   Anna Sandmann (Dui) 168,83
4.   Sandro Koalick (Dui) 171,86
5.   Theo Timmerman 171,87
6.   Stan van Eijk 173,24
7.   Antonie ter Harmsel 173,46
17. Raymond Letteboer 182,34
29. Geert Dijkhof 190,24
33. Ewoud Boom 191,28
35. Ton Vreugdenhil jr 193,65
41. Carlo Vermeulen 199,61
61. Henk Garrits 216,50

Eindstand landenklassement
1. Hongarije 323,99
2. Duitsland 333,67
3. Nederland 342,26

Meer Mennen

RIJSSEN – Antonie ter Harmsel is begonnen aan een nieuw avontuur in zijn succesvolle loopbaan als menner. De koetsier uit Rijssen maakt sinds kort... (26-10-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink trok zondag op imponerende wijze haar wereldtitel vierspannen pony’s over de streep. Na de winst in de marathon was... (19-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink ligt na twee onderdelen bij het WK vierspannen pony’s op goudkoers. De Bornerbroekse won overtuigend de marathon en... (18-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink is het WK vierspannen pony’s in het Franse Le Pin au Haras goed begonnen. In de dressuur eindigde de menster uit... (17-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marloes van ’t Veld is woensdag bij het WK eenspannen voor pony’s goed van start gegaan. Haar dressuurproef met Brandon (Nebo... (16-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer en Antonie ter Harmsel hebben na de marathon tijdens het WK tweespannen nog zicht op een plaats bij de beste tien. In... (12-09-2021)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel vond zichzelf vrijdag na de dressuur bij het WK tweespannen terug op de vijftiende plaats in het veld van liefst 97... (10-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer is donderdag prima begonnen aan het WK tweespannen in Kronenberg. De menner uit Oud-Ootmarsum eindigde op de eerste... (09-09-2021)
KRONENBERG – Twee jaar geleden eindigde Antonie ter Harmsel bij het WK voor tweespannen in het Duitse Drebkau al negende in het individuele... (08-09-2021)
KRONENBERG – Met het tweespan waarmee hij onlangs voor de tweede keer in zijn loopbaan de nationale titel veroverde, is Raymond Letteboer net als... (07-09-2021)
BOEDAPEST -  Mark Weusthof heeft het EK vierspannen in Boedapest afgesloten op een uitstekende zevende plaats. De koetsier uit Rossum eindigde in de... (05-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof is zaterdag via een zesde plaats in de marathon tijdens het EK Boedapest gestegen van de vijftiende naar de negende positie... (04-09-2021)
BOEDAPEST – De eerste missie van Mark Weusthof tijdens het EK vierspannen in Boedapest is geslaagd. De Rossummer wilde het eerste onderdeel van de... (03-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad... (31-08-2021)
ERMELO - Bondscoach Ad Aarts heeft zoals verwacht Marijke Hammink uit Bornerbroek opgenomen in zijn selectie voor het WK vierspannen pony’s, dat van... (18-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof kende zondag een perfecte afsluiting van de internationale menwedstrijden in het Duitse Drebkau. Als enige menner slaagde hij... (15-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof bezet dankzij een derde plaats in de marathon na twee onderdelen de vierde positie tijdens de internationale wedstrijd voor... (14-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof beleeft dit weekend zijn generale repetitie voor het EK in Boedapest. In het Duitse Drebkau begon hij met een zevende plaats... (13-08-2021)
TUBBERGEN – Zo’n zeventig deelnemers in bijpassende kledij en begeleiders konden zaterdag genieten van een ingelaste rit met authentieke koetsen door... (09-08-2021)
ERMELO (KNHS) – Bondscoach Ad Aarts heeft Mark Weusthof opgenomen in zijn selectie voor het EK vierspannen, van 30 augustus tot en met 5 september in... (06-08-2021)