RIJSSENAAR NET ALS RAYMOND LETTEBOER GOED VOOR BRONS NEDERLAND 

Antonie ter Harmsel alsnog zevende

Antonie ter Harmsel op archieffoto © Gerben Olthof/Driving Images

KRONENBERG –  Met een keurige vijfde plaats in de afsluitende vaardigheid sloot Antonie ter Harmsel zondag het WK tweespannen in Kronenberg af op een verdienstelijke zevende plaats. Raymond Letteboer eindigde uiteindelijk als zeventiende. Met TeamNL pakten beiden de bronzen medaille in het landenklassement.

Door zijn prima afsluitende onderdeel steeg Ter Harmsel op de slotdag nog liefst zes plaatsen en verbeterde hij zijn prestatie van twee jaar geleden in Drebkau met twee posities. “Ik ben hier heel blij mee. Ik moest toch wat”, laat de menner uit Rijssen erop volgen. “Mijn dressuur weas ged, maar volgens veel mensen had ik wel vijf of zes punten meer mogen krijgen. In de ochtend was de puntendoos van de jury kennelijk leeg, na de middag was die weer beter gevuld.

In de marathon maakte hij pas voor de tweede keer gebruik van Enola. “Die dacht wel mee, maar was niet scherp genoeg en miste eigenlijk nog de ervaring die je bij een WK nodig hebt.”

Uiteindelijk werd Antonie ter Harmsel wel de man van Oranje, van wie alle drie resultaten meetelden in de strijd om een medaille voor het landenteam. “In de vaardigheid kregen we te maken met een parcours waarop gewoon alles moest mee zitten. Het was een waar slachtveld. Met één balletje en 0,56 seconde overschrijding van de tijd liep het voor mij volgens plan. Ik had er veel op getraind en dat pakte goed uit, Al was het balletje op poort 17 nog stom van mezelf ook. Ik kwam er te schuin en te laat voor. Maar ik kan niet anders dan tevreden zijn.”

Mee te leven
Raymond Letteboer (rechts op foto van Krisztina Horvath/Hoefnet) moest in de finale van het WK nog 14,48 strafpunt bijschrijven,. Hij zakte daardoor nog zes plekken, maar de menner uit Oud Ootmarsum was desondanks niet ontevreden. “Het was een geslaagd WK, ondanks de loeizware vaardigheid. Een van mijn paarden werd wat te sterk, waardoor ik in het klassement wat zakte. Maar dat was niet zo drastisch. Vooraf had ik gehoopt tussen de tiende en vijftiende plaats te eindigen, maar als je dan zeventiende wordt in een veld van 97 deelnemers waar alles zo dicht bij elkaar zit, is daar goed mee te leven.”
De marathon liep prima voor Letteboer, op hindernis 6 na. “Ik liep vast op een hekje. Was dat niet gebeurd, dan was ik daar bijna de snelste geweest. Achteraf had ik nog het geluk dat ik in elk geval de finish nog kon bereiken. Het zijn van die dingen die kunnen gebeuren. Alles bij elkaar ben ik tevreden. Ik moet nu zorgen dat mijn paardjes en ik gezond blijven. We gaan ons klaar maken voor over twee jaar. Zo is het gewoon, daar moeten we nu alweer mee bezig zijn.”

Bondscoach Ad Aarts hoopte voorafgaand aan het wereldkampioenschap op een teammedaille. Het werd uiteindelijk brons. “Ik ben wel tevreden, want brons was het hoogst haalbare voor het team. Hongarije en Duitsland waren best sterk en we zijn vandaag in de vaardigheid sterk teruggekomen. Met 97 deelnemers zijn er toch maar drie medailles te verdelen. Als je dan drie rijders bij de top tien hebt, is dat nog niet zo slecht.”
De hoogst geplaatste Nederlander was Theo Timmerman. De voormalig vierspanrijer werd vijfde in het individuele klassement, op een honderdste strafpunt afstand van de vierde plaats. 

WK groot succes
Volgens Aarts was het een moeilijk WK: “Dat is positief. Het was ook professioneel georganiseerd. Ze moesten toch 97 starts verwerken, dat is echt veel. Er was veel publiek en de ambiance was mooi. Kronenberg is een toplocatie. We hadden mooie sport, het was tot het einde toe spannend, dus ik denk dat het WK een groot succes geweest is.”
De afsluitende vaardigheidsproef, waarin geen enkele rijder foutloos binnen de tijd reed, veroorzaakte de nodige verschuivingen in het individuele klassement. Door zelf sterk te rijden en door het wegzakken van de Fransen slaagde het team van Ad Aarts, bestaande uit Stan van Eijk, Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer er in een plek te klimmen en brons te winnen. Hongarije won met ruime voorsprong goud, voor het Duitse team dat tweede werd.

Eindstand individueel
1.   Martin Hölle (Hon) 161,23 strafpunt
2.   Franck Grimonprez (Fra) 163,03
3.   Anna Sandmann (Dui) 168,83
4.   Sandro Koalick (Dui) 171,86
5.   Theo Timmerman 171,87
6.   Stan van Eijk 173,24
7.   Antonie ter Harmsel 173,46
17. Raymond Letteboer 182,34
29. Geert Dijkhof 190,24
33. Ewoud Boom 191,28
35. Ton Vreugdenhil jr 193,65
41. Carlo Vermeulen 199,61
61. Henk Garrits 216,50

Eindstand landenklassement
1. Hongarije 323,99
2. Duitsland 333,67
3. Nederland 342,26

Meer Mennen

»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)