‘Zonder schoen geen kampioen’

RIJSSEN – Herman ter Harmsel en Lambertus Huckriede zorgden dinsdagavond samen met meervoudig wereldkampioen bij de vierspannen en menjurylid Tjeerd Velstra voor een boeiende en meer dan geslaagde clinic. Centraal tijdens de bijeenkomst stond het trainen van men- en tuigpaarden. Een kleine drie uur lang kregen de enkele honderden bezoekers in manege Achter ’n Bos een vaak verrassend inkijkje in de keuken van de wedstrijdtoppers.

door Willem Pfeiffer

Ze toonden diverse trainingsvormen in blokken van ongeveer een kwartier, zoals longeren, het rijden onder het zadel met thuisruiter Michiel Bakker en het stappen en draven voor de koets. Dat gebeurde op een ontspannen manier, waarbij de drie hoofdrolspelers elkaar niet zelden op humorvolle wijze uitdaagden en aanvulden. 

Tijdens de avond, met geïnteresseerde toeschouwers als Mark Weusthof, Jan Greve, Mieke van Tergouw en Marijke Hammink, werd vooral duidelijk dat de basis voor goede wedstrijdprestaties thuis tijdens de trainingen gelegd moet worden. En dan maakt het geen verschil of je zoals gastheer Herman ter Harmsel wedstrijdmenner bent of zoals Lambertus Huckriede specialist in het besturen van een tuigpaard. Het aardige is dat ze er allebei een eigen filosofie op na houden en dat die weer verschilt van de uitgangspunten van de gelouterde Tjeerd Velstra. 

“Dat alleen al maakt de avond geslaagd”, vond Ter Harmsel na afloop. “Het mooie is dat iedereen het op zijn manier doet en daar succes mee heeft. Het is ook maar wat je zien wilt. En achter elk paard dat je traint zit een ander verhaal.”
Dat vond ook Velstra. “ Het was heel interessant. Je zag uiteenlopende manieren van trainen en diverse typen paarden en de verschillen hoe rijders ermee omgaan. Perfect, daar steek je altijd wat van op. Ze zijn hier in de regio goed bezig.”

Lambertus Huckriede is een man die wel van uitgesproken meningen houdt. “Een tuigpaard moet zich op een concours mooier maken. Maar daar doe je maar één keer in de week of om de veertien dagen aan mee. Je moet zorgen dat je het thuis voor elkaar hebt, zodat je bij wedstrijden niet voor verrassingen komt te staan. Het is heel belangrijk hoe je begint met zo’n paard, opleiden is van kapitaal belang. Je moet elke dag hetzelfde doen, eindeloos herhalen, anders weet een paard niet wat hij moet doen. Door herhaling krijgt hij steeds meer vertrouwen en wordt hij zekerder in zijn pas. Als je het goed voor elkaar hebt, kun je ook in de mensport met een vierrings bitje een goede dressuurproef rijden.”

Nog een stokpaardje van Huckriede: “Ik houd van paarden met korte pijpen. Hebben ze lange pijpen, dan blijven ze hoog in de kont en dat wil ik niet.”
Tjeerd Velstra valt hem bij. “Hoe korter de pijp, hoe meer techniek hij heeft. Maar je moet ook geen Miss Universe willen. Temperament is veel belangrijker.”

Veel aandacht was er in Rijssen voor het trainen van paarden met schoenen. Huckriede zweert bij het nut ervan. “Zonder schoen geen kampioen”, stelde hij zelfs met nadruk. “ Met schoenen krijg je balans en heel veel discipline zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.”

Herman ter Harmsel nuanceert: “Je kunt er inderdaad erg veel mee corrigeren. Vroeger werd het vooral bij tuigpaarden gedaan, maar je ziet het ook in de mensport steeds meer. Je moet het echter wel kunnen, anders moet je het niet doen.”

Niet elke wedstrijdmenner zal de aanpak omarmen. Al is het bijvoorbeeld maar omdat de publieke opinie er wat van zou kunnen vinden. Tjeerd Velstra kan daar weinig mee. “Het is gewoon gymnastiseren. Ik heet geen Marianne Thieme. Er zijn ook mensen die vinden dat een paard in de wei hoort te lopen en dat je er niet op moet gaan zitten. Met het trainen met schoenen is helemaal niets mis. Het is alleen maar goed voor een paard en de sport. Misschien moeten we het in de dressuur voor vierspannen maar eens opnemen.”

Foto: Lambertus Huckriede demonstreert het trainen met schoenen.

BEKIJK HIER HET VIDEOVERSLAG VAN HOEFNET 

BEKIJK HIER DEEL 2 VIDEOVERSLAG HOEFNET

© Hippisch Twente

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)