ANTONIE TER HARMSEL IS KLAAR VOOR WK TWEESPANNEN IN KRONENBERG

‘Zaak eigen wedstrijd te rijden’

Antonie ter Harmsel tijdens de veterinaire keuring. Foto Krisztina Horvath/Hoefnet

KRONENBERG – Twee jaar geleden eindigde Antonie ter Harmsel bij het WK voor tweespannen in het Duitse Drebkau al negende in het individuele klassement en pakte hij zilver met het Nederlands team. Bij het eerste mondiale titelgevecht in eigen land probeert de Rijssenaar die prestaties te overtreffen.

De als altijd realistische Ter Harmsel (31) is klaar voor de strijd in Limburg en zijn paarden kwamen woensdag probleemloos door de veterinaire keuring. “Ze zijn fit en het loopt goed”, is de korte introductie. “Je moet altijd afwachten hoe het op zo’n WK gaat. Het is zaak je eigen wedstrijd te rijden en je best te doen. En dan moet je hopen dat iedereen goed rijdt. Want één fout van jezelf of een van je paarden en je bent weg.”

Antonie ter Harmsel heeft net als zijn concurrenten en collega’s een als gevolg van corona kort seizoen achter de rug. Maar het vertrouwen is er al, al moest hij op de slotdag van het NK een zeker schijnende podiumplaats na de marathon alsnog uit handen geven. Hij eindigde als vierde, terwijl streekgenoot Raymond Letteboer met de nationale titel aan de haal ging.

Net hoe het loopt
“De dressuur is normaal gesproken mijn sterkste onderdeel en in de marathon gaat het meestal ook wel goed”, aldus Ter Harmsel. “In de vaardigheid ligt het er vaak maar net aan hoe het loopt. Alleen was het bij het NK dit keer wat minder dan anders.”

Samen met Letteboer en Stan van Eijk vormt Antonie ter Harmsel vanaf donderdag TeamNL bij het WK in Kronenberg. “Geweldig dat het voor de eerste keer is dat we een WK in eigen land mogen rijden en al helemaal dat er ook behoorlijk wat publiek welkom is. Ook van mensen die bij ons op manege Achter ’n Bos komen en die lid zijn van de menvereniging komt een grote groep kijken. Er zitten er een hoop hier op de camping.”

Van zijn drie paarden komt de zestienjarige routinier in de dressuur links en in de marathon rechts in actie. De tienjarige Foppe loopt in de dressuur rechts en in de vaardigheid links en de elf jaar oude Enola completeert het tweespan in de marathon links en in de vaardigheid rechts voor de koets.

Als bijrijders heeft Antonie ter Harmsen in de dressuur en vaardigheid steun van dressuuramazone Ashley Langevoort, terwijl in het hindernistraject Frank Plas zijn secondant is.

Aan het WK neemt een recordaantal van liefst 97 tweespannen deel. Er zijn 22 landen aanwezig, waarvan achttien met een team. Voor Antonie ter Harmsel begint het WK vrijdag om 10.40 uur met de dressuur. Raymond Letteboer is al donderdag om 14.10 uur aan de beurt.

Meer Mennen

RIJSSEN – Antonie ter Harmsel is begonnen aan een nieuw avontuur in zijn succesvolle loopbaan als menner. De koetsier uit Rijssen maakt sinds kort... (26-10-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink trok zondag op imponerende wijze haar wereldtitel vierspannen pony’s over de streep. Na de winst in de marathon was... (19-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink ligt na twee onderdelen bij het WK vierspannen pony’s op goudkoers. De Bornerbroekse won overtuigend de marathon en... (18-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink is het WK vierspannen pony’s in het Franse Le Pin au Haras goed begonnen. In de dressuur eindigde de menster uit... (17-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marloes van ’t Veld is woensdag bij het WK eenspannen voor pony’s goed van start gegaan. Haar dressuurproef met Brandon (Nebo... (16-09-2021)
KRONENBERG –  Met een keurige vijfde plaats in de afsluitende vaardigheid sloot Antonie ter Harmsel zondag het WK tweespannen in Kronenberg af op een... (12-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer en Antonie ter Harmsel hebben na de marathon tijdens het WK tweespannen nog zicht op een plaats bij de beste tien. In... (12-09-2021)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel vond zichzelf vrijdag na de dressuur bij het WK tweespannen terug op de vijftiende plaats in het veld van liefst 97... (10-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer is donderdag prima begonnen aan het WK tweespannen in Kronenberg. De menner uit Oud-Ootmarsum eindigde op de eerste... (09-09-2021)
KRONENBERG – Met het tweespan waarmee hij onlangs voor de tweede keer in zijn loopbaan de nationale titel veroverde, is Raymond Letteboer net als... (07-09-2021)
BOEDAPEST -  Mark Weusthof heeft het EK vierspannen in Boedapest afgesloten op een uitstekende zevende plaats. De koetsier uit Rossum eindigde in de... (05-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof is zaterdag via een zesde plaats in de marathon tijdens het EK Boedapest gestegen van de vijftiende naar de negende positie... (04-09-2021)
BOEDAPEST – De eerste missie van Mark Weusthof tijdens het EK vierspannen in Boedapest is geslaagd. De Rossummer wilde het eerste onderdeel van de... (03-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad... (31-08-2021)
ERMELO - Bondscoach Ad Aarts heeft zoals verwacht Marijke Hammink uit Bornerbroek opgenomen in zijn selectie voor het WK vierspannen pony’s, dat van... (18-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof kende zondag een perfecte afsluiting van de internationale menwedstrijden in het Duitse Drebkau. Als enige menner slaagde hij... (15-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof bezet dankzij een derde plaats in de marathon na twee onderdelen de vierde positie tijdens de internationale wedstrijd voor... (14-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof beleeft dit weekend zijn generale repetitie voor het EK in Boedapest. In het Duitse Drebkau begon hij met een zevende plaats... (13-08-2021)
TUBBERGEN – Zo’n zeventig deelnemers in bijpassende kledij en begeleiders konden zaterdag genieten van een ingelaste rit met authentieke koetsen door... (09-08-2021)
ERMELO (KNHS) – Bondscoach Ad Aarts heeft Mark Weusthof opgenomen in zijn selectie voor het EK vierspannen, van 30 augustus tot en met 5 september in... (06-08-2021)