ANTONIE TER HARMSEL IS KLAAR VOOR WK TWEESPANNEN IN KRONENBERG

‘Zaak eigen wedstrijd te rijden’

Antonie ter Harmsel tijdens de veterinaire keuring. Foto Krisztina Horvath/Hoefnet

KRONENBERG – Twee jaar geleden eindigde Antonie ter Harmsel bij het WK voor tweespannen in het Duitse Drebkau al negende in het individuele klassement en pakte hij zilver met het Nederlands team. Bij het eerste mondiale titelgevecht in eigen land probeert de Rijssenaar die prestaties te overtreffen.

De als altijd realistische Ter Harmsel (31) is klaar voor de strijd in Limburg en zijn paarden kwamen woensdag probleemloos door de veterinaire keuring. “Ze zijn fit en het loopt goed”, is de korte introductie. “Je moet altijd afwachten hoe het op zo’n WK gaat. Het is zaak je eigen wedstrijd te rijden en je best te doen. En dan moet je hopen dat iedereen goed rijdt. Want één fout van jezelf of een van je paarden en je bent weg.”

Antonie ter Harmsel heeft net als zijn concurrenten en collega’s een als gevolg van corona kort seizoen achter de rug. Maar het vertrouwen is er al, al moest hij op de slotdag van het NK een zeker schijnende podiumplaats na de marathon alsnog uit handen geven. Hij eindigde als vierde, terwijl streekgenoot Raymond Letteboer met de nationale titel aan de haal ging.

Net hoe het loopt
“De dressuur is normaal gesproken mijn sterkste onderdeel en in de marathon gaat het meestal ook wel goed”, aldus Ter Harmsel. “In de vaardigheid ligt het er vaak maar net aan hoe het loopt. Alleen was het bij het NK dit keer wat minder dan anders.”

Samen met Letteboer en Stan van Eijk vormt Antonie ter Harmsel vanaf donderdag TeamNL bij het WK in Kronenberg. “Geweldig dat het voor de eerste keer is dat we een WK in eigen land mogen rijden en al helemaal dat er ook behoorlijk wat publiek welkom is. Ook van mensen die bij ons op manege Achter ’n Bos komen en die lid zijn van de menvereniging komt een grote groep kijken. Er zitten er een hoop hier op de camping.”

Van zijn drie paarden komt de zestienjarige routinier in de dressuur links en in de marathon rechts in actie. De tienjarige Foppe loopt in de dressuur rechts en in de vaardigheid links en de elf jaar oude Enola completeert het tweespan in de marathon links en in de vaardigheid rechts voor de koets.

Als bijrijders heeft Antonie ter Harmsen in de dressuur en vaardigheid steun van dressuuramazone Ashley Langevoort, terwijl in het hindernistraject Frank Plas zijn secondant is.

Aan het WK neemt een recordaantal van liefst 97 tweespannen deel. Er zijn 22 landen aanwezig, waarvan achttien met een team. Voor Antonie ter Harmsel begint het WK vrijdag om 10.40 uur met de dressuur. Raymond Letteboer is al donderdag om 14.10 uur aan de beurt.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)