MENNER UIT ROSSUM HEKELT NIEUWE REGELS VOOR VIERSPANRIJDERS

WK Italië hoofddoel Mark Weusthof

Mark Weusthof presenteert zijn nieuwe span met de bruine Kensington linksachter.

ROSSUM – Mark Weusthof mocht zich zondag verheugen in een flinke belangstelling voor zijn sponsordag. De vierspanrijder uit Rossum presenteerde zijn span voor de nieuwe jaargang 2022, waarin hij op zoek gaat naar nieuwe successen.

Mark Weusthof hoeft niet lang na te denken als hem de vraag wordt gesteld wat voor 2022 zijn belangrijkste sportieve doel is. Dat is met stip het WK vierspannen van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse Pratoni del Vivaro.

“Daarvoor moet ik me kwalificeren en in Italië zal ik moeten bewijzen dat ik er thuis hoor.”
Het afgelopen jaar heeft Weusthof zich al gedegen op de titelstrijd voorbereid. Zaza heeft de stal in Rossum verlaten, de zevenjarige Kensington BO (v. Ferdeaux x Oscar) nam zijn plaats over.

“In de winter heb ik veel met hem gewerkt in oefenwedstrijden en tijdens de trainingen en ik heb de indruk dat hij er wel klaar voor is. Zoals het er nu uitziet, neem ik hem mee naar het WK. Daar wil ik hem goed hebben, dus ik zal hem selectief inzetten in andere wedstrijden, zodat hij niet voor die tijd uitgeblust is. Ik wil hem rustig brengen.”

Kensington is voorbestemd op alle drie onderdelen de positie linksachter in te nemen. Dat gaat in dat geval ten koste van Sam. “Die blijft dan thuis. Kensington kan denk ik net een tandje hoger dan Sam, is op alle drie onderdelen nog iets beter. Hij heeft de kwaliteit en de mooie looks, maar mist alleen nog de ervaring. Het is dus afwachten hoe dat gaat verlopen. Maar naar mijn gevoel ken ik hem al goed. Hij is sterk, goed voorwaarts, breekt niet uit en kan een hoger tempo aan."

Beste voor het laatst
Mark Weusthof hoopt dat dit seizoen qua prestaties wat gaat lijken op 2021 en dat hij opnieuw het beste voor het laatst bewaart. “De start was vorig jaar nog wat moeizaam. In Saumur en Lähden reed ik niet erg sterk. Maar het EK in Boedapest was toen voor mij een mooie afsluiting met drie sterke onderdelen. Het venijn zat een beetje in de staart.” Mark Weusthof eindigde als zevende in Hongarije, achter de Nederlanders Bram en IJsbrand Chardon, maar voor Koos de Ronde. Verder gingen slechts twee Belgen en twee Duitsers hem voor.

Ondanks twee jaar ‘corona’ mag Mark Weusthof zich nog altijd verheugen in de brede steun in zijn rug, onder aanvoering van zijn hoofdsponsors Melk Transport Twente (MTT), MCX en Achterbosch Machinebouw. “Ze zijn onmisbaar voor ons, net als al die andere sponsors en vrijwilligers die het mogelijk maken dat wij op dit niveau mogen meedoen.”

Als gebruikelijk werd de sponsordag aan elkaar gebracht door ‘wandelende menencyclopedie’ Erik Eshuis en was er zoals de laatste jaren gebruikelijk muzikale ondersteuning van paardentandarts Helthuis. Mark Weusthof sprak zich onder meer duidelijk uit over de wijzigingen  van de regels zoals de FEI die voor ogen heeft. “Dat die bij de vaardigheid de koetsbreedte wil terugbrengen van 30 naar 20 centimeter zal de echte toppers niet veel uitmaken en daar zal ik me ook nog wel aardig mee redden. Maar voor de groep die op de wereldranglijst de posities tussen de twintig en veertig inneemt wordt dat het niet. En ook hen heb je nodig om onze sport door te ontwikkelen. Dat is dus een slechte regel.”

Gewoon opgedrongen
Ook de voorwaarde dat vierspanrijders eerst in het buitenland twee wedstrijden op het niveau van twee sterren moeten rijden om voor een plaats in de selectie terecht te komen, is volgens de menner uit Rossum geen goed idee. “Het dwingt mensen tot extra kosten, daar wordt niemand beter van.”

Zoals ook de optie dat een koets voortaan nog maar 500 kilo hoeft te wegen in plaats van 600 bij Weusthof niet op bijval kan rekenen. “Zoiets moet je een aantal jaren van tevoren invoeren. Je zult maar net een koets van 600 kilo voor 30 rooitjes (30 mille) hebben aangeschaft… Elke menner is narrig over de nieuwe regels. Ze worden ons gewoon opgedrongen, terwijl niemand er op zit te wachten.”

Wat voor Mark Weusthof niet verandert is dat hij zich, zoals hij zelf omschrijft, ‘een hobbyrijder onder de profs’ blijft voelen. “Als ik mijn voldoening alleen uit wedstrijden zou moeten halen, kan het leven soms heel zuur worden.”

Na een trainingsweekend in Putten begint het seizoen volgende week (van 15 tot en met 19 april) echt voor Mark Weusthof. Dan staat de wedstrijd in het Limburgse Kronenberg op de agenda.

Foto onder
Publiek op weg naar het terrein waar Mark Weusthof zijn demonstratie houdt.

 

Meer Mennen

»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)
»
BEEKBERGEN – Met een zesde plaats in de marathon herstelde Mark Weusthof zich op de tweede dag van het CAI4* Beekbergen uitstekend van zijn mislukte... (29-07-2023)
»
BEEKBERGEN – Van de twee Twentse deelnemers aan het NK vierspannen in Beekbergen kwam Antonie ter Harmsel vrijdag aanzienlijk beter voor de dag dan... (29-07-2023)