MENNER UIT ROSSUM HEKELT NIEUWE REGELS VOOR VIERSPANRIJDERS

WK Italië hoofddoel Mark Weusthof

Mark Weusthof presenteert zijn nieuwe span met de bruine Kensington linksachter.

ROSSUM – Mark Weusthof mocht zich zondag verheugen in een flinke belangstelling voor zijn sponsordag. De vierspanrijder uit Rossum presenteerde zijn span voor de nieuwe jaargang 2022, waarin hij op zoek gaat naar nieuwe successen.

Mark Weusthof hoeft niet lang na te denken als hem de vraag wordt gesteld wat voor 2022 zijn belangrijkste sportieve doel is. Dat is met stip het WK vierspannen van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse Pratoni del Vivaro.

“Daarvoor moet ik me kwalificeren en in Italië zal ik moeten bewijzen dat ik er thuis hoor.”
Het afgelopen jaar heeft Weusthof zich al gedegen op de titelstrijd voorbereid. Zaza heeft de stal in Rossum verlaten, de zevenjarige Kensington BO (v. Ferdeaux x Oscar) nam zijn plaats over.

“In de winter heb ik veel met hem gewerkt in oefenwedstrijden en tijdens de trainingen en ik heb de indruk dat hij er wel klaar voor is. Zoals het er nu uitziet, neem ik hem mee naar het WK. Daar wil ik hem goed hebben, dus ik zal hem selectief inzetten in andere wedstrijden, zodat hij niet voor die tijd uitgeblust is. Ik wil hem rustig brengen.”

Kensington is voorbestemd op alle drie onderdelen de positie linksachter in te nemen. Dat gaat in dat geval ten koste van Sam. “Die blijft dan thuis. Kensington kan denk ik net een tandje hoger dan Sam, is op alle drie onderdelen nog iets beter. Hij heeft de kwaliteit en de mooie looks, maar mist alleen nog de ervaring. Het is dus afwachten hoe dat gaat verlopen. Maar naar mijn gevoel ken ik hem al goed. Hij is sterk, goed voorwaarts, breekt niet uit en kan een hoger tempo aan."

Beste voor het laatst
Mark Weusthof hoopt dat dit seizoen qua prestaties wat gaat lijken op 2021 en dat hij opnieuw het beste voor het laatst bewaart. “De start was vorig jaar nog wat moeizaam. In Saumur en Lähden reed ik niet erg sterk. Maar het EK in Boedapest was toen voor mij een mooie afsluiting met drie sterke onderdelen. Het venijn zat een beetje in de staart.” Mark Weusthof eindigde als zevende in Hongarije, achter de Nederlanders Bram en IJsbrand Chardon, maar voor Koos de Ronde. Verder gingen slechts twee Belgen en twee Duitsers hem voor.

Ondanks twee jaar ‘corona’ mag Mark Weusthof zich nog altijd verheugen in de brede steun in zijn rug, onder aanvoering van zijn hoofdsponsors Melk Transport Twente (MTT), MCX en Achterbosch Machinebouw. “Ze zijn onmisbaar voor ons, net als al die andere sponsors en vrijwilligers die het mogelijk maken dat wij op dit niveau mogen meedoen.”

Als gebruikelijk werd de sponsordag aan elkaar gebracht door ‘wandelende menencyclopedie’ Erik Eshuis en was er zoals de laatste jaren gebruikelijk muzikale ondersteuning van paardentandarts Helthuis. Mark Weusthof sprak zich onder meer duidelijk uit over de wijzigingen  van de regels zoals de FEI die voor ogen heeft. “Dat die bij de vaardigheid de koetsbreedte wil terugbrengen van 30 naar 20 centimeter zal de echte toppers niet veel uitmaken en daar zal ik me ook nog wel aardig mee redden. Maar voor de groep die op de wereldranglijst de posities tussen de twintig en veertig inneemt wordt dat het niet. En ook hen heb je nodig om onze sport door te ontwikkelen. Dat is dus een slechte regel.”

Gewoon opgedrongen
Ook de voorwaarde dat vierspanrijders eerst in het buitenland twee wedstrijden op het niveau van twee sterren moeten rijden om voor een plaats in de selectie terecht te komen, is volgens de menner uit Rossum geen goed idee. “Het dwingt mensen tot extra kosten, daar wordt niemand beter van.”

Zoals ook de optie dat een koets voortaan nog maar 500 kilo hoeft te wegen in plaats van 600 bij Weusthof niet op bijval kan rekenen. “Zoiets moet je een aantal jaren van tevoren invoeren. Je zult maar net een koets van 600 kilo voor 30 rooitjes (30 mille) hebben aangeschaft… Elke menner is narrig over de nieuwe regels. Ze worden ons gewoon opgedrongen, terwijl niemand er op zit te wachten.”

Wat voor Mark Weusthof niet verandert is dat hij zich, zoals hij zelf omschrijft, ‘een hobbyrijder onder de profs’ blijft voelen. “Als ik mijn voldoening alleen uit wedstrijden zou moeten halen, kan het leven soms heel zuur worden.”

Na een trainingsweekend in Putten begint het seizoen volgende week (van 15 tot en met 19 april) echt voor Mark Weusthof. Dan staat de wedstrijd in het Limburgse Kronenberg op de agenda.

Foto onder
Publiek op weg naar het terrein waar Mark Weusthof zijn demonstratie houdt.

 

Meer Mennen

DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)
BEEKBERGEN - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof hebben elkaar bij het NK vierspannen in Beekbergen op het onderdeel dressuur weinig toegeven. De... (29-07-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en debutant Antonie ter Harmsel beginnen vrijdag met het onderdeel dressuur aan het NK vierspannen in Beekbergen. Behalve... (28-07-2022)
OIRSCHOT – Marijke Hammink blijft een klasse apart bij de vierspannen pony’s. Ook in Oirschot kon niemand van de concurrentie haar echt bedreigen. (18-07-2022)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof sloot dit weekend de internationale wedstrijd voor vierspannen op de terreinen van wereldkampioen Boyd Exell in... (12-06-2022)
LÄHDEN – Een constant presterende Raymond Letteboer won zondag In het Duitse Lähden met zijn tweespan paarden zijn eerste wedstrijd van het seizoen.... (01-05-2022)
KRONENBERG – Marijke Hammink bleek dit weekend weer eens ongenaakbaar bij de vierspannen pony’s. In het Limburgse Kronenberg zegevierde de... (19-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof ontbreekt dit weekend bij de menwedstrijden in het Limburgse Kronenberg. Zijn paard Ferdinand S (roepnaam Fender) is nog niet... (14-04-2022)
ROSSUM – Na een onderbreking van een jaar vanwege het heersende coronavirus houdt Mark Weusthof komende zondag 3 april weer zijn normaal jaarlijks op... (31-03-2022)
EXLOO – Er stond dit weekend weer eens geen maat op Marijke Hammink tijdens de menwedstrijden in Exloo. De wereldkampioene uit Bornerbroek was veruit... (27-03-2022)