Weusthof klopt Chardon met miniem verschil

ENSCHEDE – Mark Weusthof zorgde donderdagavond voor spektakel op Indoor Twente. De vierspanmenner vocht voor eigen publiek een geweldig gevecht uit met IJsbrand Chardon en slaagde er tot groot enthousiasme van het publiek in Go Planet in dat in zijn voordeel te beslissen. Het werd toch een groot Twents succes want ook Tom Engbers (tweespannen) en Marijke Hammink (vierspan pony’s) wonnen hun thuiswedstrijd.

Viertiende van een seconde. Dat was uiteindelijk het minimale verschil tussen de menner uit Rossum en de grootmeester uit Schipluiden. En dat na twee manches die elk ruim twee minuten vergden. Een te verwaarlozen verschil haast, maar Weusthof was dolblij dat het in zijn voordeel was. “Poeh, dat scheelde niet veel. Maar wat maakt het uit, winnen is winnen”, lachte Weusthof.

In wedstrijden in eigen omgeving is vierspanmenner Mark Weusthof de laatste jaren niet te kloppen. Maar al die tijd ontbrak meervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon. Natuurlijk nam Mark Weusthof een risico toen hij deze week Chardon belde om mee te doen in Enschede. De kans dat de Tukker in eigen huis klop zou krijgen van de meervoudig wereldkampioen was levensgroot. “Maar het is toch prachtig voor de sport dat zo’n grootheid hier is”, zegt Weusthof niet getwijfeld te hebben.

“Maar nadat hij had toegezegd, heb ik hem de volgende dag nog een keer gebeld en gezegd: pas op, hè, je krijgt het niet voor niks.”

Welnu, de lange Rossummer hield donderdagavond woord. En hoe. Want de twee moesten ook nog afrekenen met een ontketende Hans Heus die zijn paarden als een dolle door de arena joeg en uiteindelijk als derde eindigde. Na de eerste manche waren de verschillen nog te overzien. Weusthof ging weliswaar aan de leiding maar hij had dat vooral te danken aan het feit dat hij foutloos bleef. Chardon wipte een balletje van een kegel en kreeg daardoor vijf seconden aan de broek.

“Ik wist dat IJsbrand er in de tweede manche nog een schepje bovenop zou doen”, zei Weusthof. Dat deed de menner uit Schipluiden ook en niet zo’n klein beetje. Helemaal nadat hij in het begin al een balletje aan de benen kreeg. Chardon gaf zijn Lippizaner viertal nog meer de sporen, finishte in de met afstand snelste tijd van dik 112 seconden maar had onderweg nog een bal zien vallen. Dat betekende tien seconden erbij en daar lag de kans voor Weusthof.
Maar de Rossummer ging zelf ook al snel in de fout en wist toen dat hij zijn schimmels nu ook tot meer tempo moest aansporen. Helemaal nadat er nog een fout bijkwam. Hij leek een heel stuk langzamer dan Chardon.

Maar dat is deels gezichtsbedrog, weet Weusthof. “Zijn Lippizaners zijn kleiner en lijken daardoor sneller en feller. Maar als mijn schimmels op stoom liggen, gaan ze ook hard.” Niet zo hard als Chardon, maar omdat hij uit de eerste manche nog een paar seconden marge over had, bleken de tien strafseconden hem net niet fataal te worden.

“Dit was toch geweldige sport”, zegt Weusthof, terwijl de damp nog van zijn schimmels afkwam. En zo was het ook. De grootmeester kloppen voor eigen publiek, veel mooier kan het niet.
Het was ook een mooi cadeau aan zijn sponsor Kuipers Logistics die gisteravond voor aanvang bekend maakte het contract met twee jaar te verlengen. “Dat is toch heel erg sportief, zeker na de afgelopen twee jaar”, verwees Weusthof naar de mindere periode in de zijn carrière. Daarin raakte Weusthof zijn vaste plek in het nationale team van drie menners kwijt en het WK in Riesenbeck ging ook nog eens de mist in. Dat ligt nu achter hem. “We gaan de komende twee jaar proberen ons weer in het team te knokken en in ieder geval het WK te halen.”

Hij zal dan opnieuw concurrentie krijgen van Herman ter Harmsel die gisteravond vijfde werd. De Rijssenaar kreeg zijn span niet lekker aan het lopen. Maar hij heeft de laatste jaren wel steeds vooruitgang geboekt en zal Weusthof het leven zuur willen maken in de jacht om een Twentse plek in het vaderlandse menteam.

Bij de tweespannen leek het na de eerste manche tot een verwachte tweestrijd te komen tussen nationaal kampioen Ben Gosschalk en runner-up Tom Engbers uit Vasse. Laatstgenoemde beslistede eerste manche met gering verschil in zijn voordeel . “Maar Ben is lastig te kloppen, hij is heel safe en maakt zelden een fout.”

Dit keer keer liep het echter anders. Gosschalk ging wel in de fout, zelfs meerdere keren en zo stond er met alleen Engbers nog te gaan een verrassende nieuwe leider op het bord in Theo Hofkes uit Winterswijk. De Achterhoeker komt normaal een klasse lager uit maar is dit indoorseizoen in een blakende vorm. En hij reed vooral de tweede manche zo goed, dat het zelfs voor Engbers nog aanpoten werd. Zeker nadat ook hij een balletje in het zand liet rollen. Uiteindelijk hield de jonge menner uit Vasse een seconde over op de veteraan uit Winterswijk.

En winnen is altijd mooi, al geeft Engbers niet zoveel om het indoorseizoen. “Deze wedstrijd doen mijn vader en ik altijd wel en hooguit nog een of twee. Het is heel anders dan buiten en de paarden worden er ook niet echt beter van, zeker voor de dressuur niet. Bovendien heb je weinig tijd om warm te rijden en in de piste is het ineens volle bak. Het is dat de buitenwedstrijden nog een tijdje weg zijn want anders had ik hier ook niet mijn beste paarden gestart. Vierspanmenners als Chardon hebben niet voor niets een compleet ander span voor de binnenwedstrijden.”

Engbers reed bovendien afgelopen jaar maar weinig wedstrijden, twee om precies te zijn, waaronder het NK. “Begin dit jaar is mijn elleboog uit de kom geschoten. Toen het gips eraf was, kon ik er eerst helemaal niets aan hebben en trekken was al helemaal onmogelijk. Dat is knap lastig als je moet mennen en dat zat er dus een hele tijd niet in.”

Bij de vierspannen pony’s ging de zege naar Marijke Hammink uit Bornerbroek. Zij hield op knappe wijze Aart van de Kamp sr en Wout van Veluw, allebei uit Putten, achter zich.

Foto Mark Weusthof van Rinaldo de Craen

UITSLAGEN MENAVOND INDOOR TWENTE

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)