Wereldbeker voor Koos de Ronde

BORDEAUX – Koos de Ronde uit Zwartewaal is de nieuwe eigenaar van de Wereldbeker bij de vierspannen. Na twee fantastische ritten schreef De Ronde zaterdagavond laat in een zinderende wedstrijd in het Franse Bordeaux voor het eerst in zijn carrière de Wereldbekerfinale op zijn naam. De Ronde onttroonde hiermee titelverdediger en favoriet Boyd Exell die na vier jaar eindelijk het onderspit moest delven. IJsbrand Chardon (Schipluiden) eindigde als derde, Theo Timmerman (Putten) werd vijfde.

De strijd in de Wereldbekerfinale werd gestreden tussen Koos de Ronde en Boyd Exell. De Ronde had op vrijdagavond al een uitstekende prestatie neergezet en mocht als voorlaatste de uitverkochte arena betreden. Koos had een achterstand van 3,12 seconden op Boyd Exell en had zijn tactiek klaar: “Ik had van tevoren gezien dat de tweede doorgang het kritieke punt was. Ik wist dat ik daar mijn voordeel mee kon doen. Ik besloot voorzichtig te rijden en daarna gas te geven.”

De Ronde zette  een zeer snelle en foutloze omloop neer en verhoogde daarmee de druk op Exell. De titelverdediger tikte vervolgens een balletje van de kegels waardoor De Ronde de leiding in het tussenklassement overnam. Wetende dat hij slechts 0,99 seconden achter De Ronde stond, moest Exell voor de Nederlander van start in de winning round. Exell reed daarna de snelste rit van de avond, maar tikte er een balletje af.

Koos de Ronde realiseerde zich dat hij foutloos moest blijven om zijn voorsprong niet uit handen te geven. De Ronde paste dezelfde tactiek toe als in de eerste ronde en passeerde met een schitterende foutloze rit onder oorverdovend gejuich met twee seconden voorsprong op Exell de finish.

“Het is heel moeilijk om Boyd te kloppen, maar toen hij er een balletje afreed, wist ik dat dit mijn kans was om hem te kunnen verslaan. Waarschijnlijk krijg ik die de volgende vijf jaar niet weer. Het is onwijs kicken dat het gelukt is,” vertelt een supergelukkige Koos de Ronde. “Na mijn vierde plaatsen in Hannover en Boedapest wist ik dat ik iets moest veranderen om nog in aanmerking te kunnen komen voor de finale. In Londen heb ik de schimmelruin Night (Lux x Lacapo) voorop ingezet en dat ging al beter. Ik werd derde, maar ik was nog niet tevreden. Ik besloot in Mechelen waar ik met een wildcard reed en dus niets te verliezen had, om de Oostenrijkse warmbloed merrie Celina achterop in te zetten. In Mechelen viel eindelijk het kwartje en kon ik rijden wat ik wilde.”

Koos de Ronde won in Mechelen en tijdens zijn laatste-kans-wedstrijd in Leipzig reed de 36-jarige menner hetzelfde vierspan paarden, met de 14-jarige Hongaarse ruin Charley en de 19-jarige KWPN-ruin Mario (afstamming onbekend), opnieuw naar de overwinning en sleepte hij het finaleticket in de wacht.

“Tijdens de Wereldbekerwedstrijden kan iedereen winnen, maar de puzzel moet wel passen. Er hoeft maar iets te gebeuren of je bent weg. Het goede gevoel in mijn span begon in Mechelen en ik ben dolblij dat ik dit  tot aan de finale vast heb kunnen houden.”

IJsbrand Chardon was de derde vierspanrijder in de winning round, die plaatsvond over hetzelfde snelle en mooie parcours van de Hongaar Gábor Fintha. Chardon gaat altijd voor de overwinning, maar wist dat zes seconden achterstand te veel waren om goed te maken. De viervoudig wereldkampioen reed zijn vierspan Lipizzaner paarden te hard door het parcours en tikte zes ongebruikelijke balletjes van de kegels. IJsbrand Chardon moest hierdoor genoegen nemen met de derde plaats.

Theo Timmerman had zijn vierspan in tegenstelling tot de eerste avond weer goed aan het lopen, maar tikte er helaas een balletje af. Timmerman had een achterstand van twaalf seconden op Exell, wat niet meer goed te maken was. Maar het gouden teamlid van het WK Riesenbeck was desalniettemin tevreden: “De paarden liepen goed en ze bieden zeker perspectief voor de toekomst.” (Tekst Cindy Timmer/KNHS).

Uitslag finale Wereldbeker Bordeaux
1. Koos de Ronde (NED) 244,26
2. Boyd Exell (AUS) 246,54
3. IJsbrand Chardon (NED) 284,27
4. József Dobrovitz (HUN)135,34
5. Theo Timmerman (NED) 148,78
6. Thibault Coudry (FRA) 155,50
7. Tomas Eriksson (SWE) 168,46

Foto Koos de Ronde van Rinaldo de Craen

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)