BORNERBROEKSE STELT OP SLOTDAG WK PONY’S GOUD BIJ VIERSPANNEN EN TEAMS VEILIG

Twee wereldtitels Marijke Hammink

Marijke Hammink passeert de finish in Oirschot. Foto © Theo ten Brinke.

OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot wereldkampioen mennen bij de vierspannen pony’s mocht laten kronen. Net als bij het vorige WK, twee jaar geleden in het Franse Haras le Pin, pakte de Bornerbroekse het goud.

Met haar prestatie zorgde ze er ook voor dat Nederland de landenwedstrijd alsnog met goud afsloot, met een amper waarneembare voorsprong op de na twee onderdelen leidende Zwitsers. Ze vormde daarbij een zestal samen met Milou Huisman, Brent Jansen (beiden éénspan), Rodinde Rutjens, Melanie van den Bunt (beiden tweespan) en Jan de Boer (vierspan). 

“Het was behoorlijk spannend”, erkende Marijke Hammink, die de slotdag met een zeer kleine voorsprong op de Zwitser Yannik Scherer inging. “Maar toen die voor mij wat tijdfouten opliep, had ik wat meer speling. Halverwege het -parcours merkte ik dat ik goed op schema zat. Pas in de laatste van de twintig hindernissen viel een bal. Die kon ik gelukkig net hebben.”

De aanloop naar het afsluitende onderdeel was er natuurlijk die onzekerheid of het allemaal zou lukken. “Het liefst rijd je vroeg op zo’n dag, want dat moet je toch. Nu startten we pas om kwart of vijf en duurde het erg lang. Maar ach, als het dan allemaal lukt, vergeet je dat ook weer snel. Het was een mooi parcours waarin je nergens een steekje mocht laten vallen. Er was veel publiek en de sfeer was heel goed.”

Geweldige hulp
Marijke Hammink had in Oirschot de beschikking over drie grooms. Moeder Aartje was er op alle drie onderdelen bij, Margreet Landsman vergezelde haar in de dressuur en Henk Veurink stond haar bij in de marathon en de vaardigheid. Daarnaast wist ze de afgelopen dagen Jorn Elburg en Janita Luisman als trouwe helpers aan haar zijde. “Ze hebben het allemaal geweldig gedaan”, prees ze haar secondanten.

Met der twee nieuwe wereldtitels in de bagage kan ze zich vanaf morgen alweer gaan voorbereiden op  het WK van 2025. “Ik ga proberen er jonge en nieuwe pony’s bij te krijgen, al kan dit span in principe nog wel een rondje mee. Het is altijd goed om op tijd voor aanvulling en vervanging te zorgen.” 

Eindstand vierspannen
1) Marijke Hammink 155,46 strafpunt
2) Yannik Scherer (Zwi) 156,93
3) Steffen Brauchle (Dui) 170,66
6) Jan de Boer (184,38)
9) Hendrik-Jan Beekhuiszen (193,46)

Eindstand landenteams
1) Nederland 454,38
2) Zwitserland 454,70
3) Duitsland 478,34
 

Meer Mennen

»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)