ANTONIE TER HARMSEL VOOR HET EERST ALS VIERSPANRIJDER BIJ MONDIALE TITELSTRIJD

Tevreden na debuut bij WK in Italië

Antonie ter Harmsel hij het NK in Beekbergen.

PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del Vivaro. De 32-jarige menner uit Rijssen werd na zijn dressuurproef beloond met een score van 61,43 minuspunt.

Na de eerste dag van de dressuur, waarop negentien van de 37 deelnemers in actie kwamen, staat de koetsier uit Rijssen elfde. Ter Harmsel had in zijn span Kornuit (roepnaam Kordaat) als vervanger opgesteld voor Floris en het was de vraag hoe dat samen met Adios K, Foppe en Zardonis zou uitpakken. Het deerde hem niet dat de waardering voor zijn proef lager uitviel dan die bij het NK. “Het ging gewoon goed. Bij een WK zijn de punten altijd minder dan bij andere wedstrijden. Bovendien was ik al de zesde starter en dan heeft de jury nog te weinig vergelijkingsmateriaal om hoge cijfers te durven geven.”

Antonie ter Harmsel kreeg het paardenvirus thuis bij manege Achter’n Bos overgedragen door zijn vader Herman, zelf in het verleden als vierspanrijder behorend tot de Nederlandse top vijf. “Hij wilde het op een gegeven moment wat minder maken en een klein jaar geleden heb ik het van hem overgenomen.”

Twee WK-medailles
Ter Harmsel, vierde bij het NK in Beekbergen, maakte in zijn loopbaan als tweespanrijder al drie WK’s mee en nam daarbij twee medailles mee naar huis. Als lid van de Nederlandse equipe veroverde hij in 2019 zilver in het Duitse Drebkau en twee jaar later brons in het ‘eigen’ Kronenberg.

De overgang van een twee- naar een vierspan verloopt niet als vanzelf. “Het rijden is echt heel anders”, weet de Rijssenaar, die zich in zijn nieuwe omgeving stapje voor stapje hoopt te verbeteren. “Hier in Italië moet ik ervoor zorgen dat ik de wedstrijd zo goed mogelijk uitrijd. Ik kan nog lastig inschatten met welke klassering ik tevreden mag zijn.”

Het parcours van de marathon van zaterdag vraagt in elk geval veel van de deelnemers. “Het wordt zwaar omdat het een heuvelachtig terrein is en de hindernissen er groot zijn. Het is in elk geval voor honderd procent geschikt voor een WK. En omdat er hard gereden zal worden, zullen er de nodige fouten worden gemaakt.”

Tijdens de marathon weet hij zich gesteund door zijn bijrijders Frank Plas en Arjan Nijhof. In de afsluitende vaardigheidsproef van zondag wordt hij net als tijdens de dressuur vergezeld door Sharona van Erkelens en Malou Lohuis.
En natuurlijk wordt hij op de voet gevolgd en met raad en daad bijgestaan door vader Herman.

Streekgenoot Mark Weusthof komt pas vrijdag in actie voor de dressuur. De Rossummer start om 11.51 uur.

Stand na eerste dag dressuur
 1) Chester Weber (USA) 41,52 minuspunt
 2)  Anna Sandmann (Dui) 42,52
 3)  Georg von Stein (Dui) 49,44
 6)  Koos de Ronde (Ned) 54,24
11) Antonie ter Harmsel (Ned) 61,43
12) Hans Heus (Ned) 61,90

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

 

Meer Mennen

DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)
BEEKBERGEN - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof hebben elkaar bij het NK vierspannen in Beekbergen op het onderdeel dressuur weinig toegeven. De... (29-07-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en debutant Antonie ter Harmsel beginnen vrijdag met het onderdeel dressuur aan het NK vierspannen in Beekbergen. Behalve... (28-07-2022)
OIRSCHOT – Marijke Hammink blijft een klasse apart bij de vierspannen pony’s. Ook in Oirschot kon niemand van de concurrentie haar echt bedreigen. (18-07-2022)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof sloot dit weekend de internationale wedstrijd voor vierspannen op de terreinen van wereldkampioen Boyd Exell in... (12-06-2022)
LÄHDEN – Een constant presterende Raymond Letteboer won zondag In het Duitse Lähden met zijn tweespan paarden zijn eerste wedstrijd van het seizoen.... (01-05-2022)
KRONENBERG – Marijke Hammink bleek dit weekend weer eens ongenaakbaar bij de vierspannen pony’s. In het Limburgse Kronenberg zegevierde de... (19-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof ontbreekt dit weekend bij de menwedstrijden in het Limburgse Kronenberg. Zijn paard Ferdinand S (roepnaam Fender) is nog niet... (14-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof mocht zich zondag verheugen in een flinke belangstelling voor zijn sponsordag. De vierspanrijder uit Rossum presenteerde zijn... (03-04-2022)
ROSSUM – Na een onderbreking van een jaar vanwege het heersende coronavirus houdt Mark Weusthof komende zondag 3 april weer zijn normaal jaarlijks op... (31-03-2022)
EXLOO – Er stond dit weekend weer eens geen maat op Marijke Hammink tijdens de menwedstrijden in Exloo. De wereldkampioene uit Bornerbroek was veruit... (27-03-2022)