ANTONIE TER HARMSEL VOOR HET EERST ALS VIERSPANRIJDER BIJ MONDIALE TITELSTRIJD

Tevreden na debuut bij WK in Italië

Antonie ter Harmsel hij het NK in Beekbergen.

PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del Vivaro. De 32-jarige menner uit Rijssen werd na zijn dressuurproef beloond met een score van 61,43 minuspunt.

Na de eerste dag van de dressuur, waarop negentien van de 37 deelnemers in actie kwamen, staat de koetsier uit Rijssen elfde. Ter Harmsel had in zijn span Kornuit (roepnaam Kordaat) als vervanger opgesteld voor Floris en het was de vraag hoe dat samen met Adios K, Foppe en Zardonis zou uitpakken. Het deerde hem niet dat de waardering voor zijn proef lager uitviel dan die bij het NK. “Het ging gewoon goed. Bij een WK zijn de punten altijd minder dan bij andere wedstrijden. Bovendien was ik al de zesde starter en dan heeft de jury nog te weinig vergelijkingsmateriaal om hoge cijfers te durven geven.”

Antonie ter Harmsel kreeg het paardenvirus thuis bij manege Achter’n Bos overgedragen door zijn vader Herman, zelf in het verleden als vierspanrijder behorend tot de Nederlandse top vijf. “Hij wilde het op een gegeven moment wat minder maken en een klein jaar geleden heb ik het van hem overgenomen.”

Twee WK-medailles
Ter Harmsel, vierde bij het NK in Beekbergen, maakte in zijn loopbaan als tweespanrijder al drie WK’s mee en nam daarbij twee medailles mee naar huis. Als lid van de Nederlandse equipe veroverde hij in 2019 zilver in het Duitse Drebkau en twee jaar later brons in het ‘eigen’ Kronenberg.

De overgang van een twee- naar een vierspan verloopt niet als vanzelf. “Het rijden is echt heel anders”, weet de Rijssenaar, die zich in zijn nieuwe omgeving stapje voor stapje hoopt te verbeteren. “Hier in Italië moet ik ervoor zorgen dat ik de wedstrijd zo goed mogelijk uitrijd. Ik kan nog lastig inschatten met welke klassering ik tevreden mag zijn.”

Het parcours van de marathon van zaterdag vraagt in elk geval veel van de deelnemers. “Het wordt zwaar omdat het een heuvelachtig terrein is en de hindernissen er groot zijn. Het is in elk geval voor honderd procent geschikt voor een WK. En omdat er hard gereden zal worden, zullen er de nodige fouten worden gemaakt.”

Tijdens de marathon weet hij zich gesteund door zijn bijrijders Frank Plas en Arjan Nijhof. In de afsluitende vaardigheidsproef van zondag wordt hij net als tijdens de dressuur vergezeld door Sharona van Erkelens en Malou Lohuis.
En natuurlijk wordt hij op de voet gevolgd en met raad en daad bijgestaan door vader Herman.

Streekgenoot Mark Weusthof komt pas vrijdag in actie voor de dressuur. De Rossummer start om 11.51 uur.

Stand na eerste dag dressuur
 1) Chester Weber (USA) 41,52 minuspunt
 2)  Anna Sandmann (Dui) 42,52
 3)  Georg von Stein (Dui) 49,44
 6)  Koos de Ronde (Ned) 54,24
11) Antonie ter Harmsel (Ned) 61,43
12) Hans Heus (Ned) 61,90

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

 

Meer Mennen

»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)
»
BEEKBERGEN – Met een zesde plaats in de marathon herstelde Mark Weusthof zich op de tweede dag van het CAI4* Beekbergen uitstekend van zijn mislukte... (29-07-2023)
»
BEEKBERGEN – Van de twee Twentse deelnemers aan het NK vierspannen in Beekbergen kwam Antonie ter Harmsel vrijdag aanzienlijk beter voor de dag dan... (29-07-2023)