TWENTSE VIERSPANRIJDERS RIJDEN VOOR NK-MEDAILLE EN PLAATS IN SELECTIE WK

Meetmoment Weusthof/Ter Harmsel 

Foto's Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images

BEEKBERGEN – Mark Weusthof en debutant Antonie ter Harmsel beginnen vrijdag met het onderdeel dressuur aan het NK vierspannen in Beekbergen. Behalve eremetaal staat op de terreinen van Mieke Tergouw deelname aan het WK in het Italiaanse Pratoni del Vivaro, van 21 tot en met 25 september, op het spel.

Nederland mag zes menners afvaardigen naar de mondiale titelstrijd en normaal gesproken zal Mark Weusthof er daar een van zijn. De koetsier uit Rossum eindigde de laatste twee keer als tweede in het kampioenschap van Nederland achter Koos de Ronde. Hij zegt echter lastig te kunnen voorspellen hoe hij zijn kansen nu moet inschatten. Dit mede omdat Weusthof heeft besloten om voor het eerst Kensington SO op alle drie disciplines als linksachter in te spannen.

Niet ongeschonden
“We hebben hem goed voorbereid, maar je moet op zo’n kampioenschap maar zien of hij een versterking is voor een eventueel WK. Dat is gewoon afwachten.” Zelf begint Weusthof niet geheel ongeschonden aan de wedstrijd. Hij viel vorige week tijdens een training van de koets en de hechtingen van de schaafwonden zitten nog in zijn arm. “Maar daar kan ik wel om rijden”, relativeert de menner de schade. “Maar eerlijk gezegd weet ik niet of de paarden goed genoeg zijn en of alles in topvorm is.”

Over een plek op het podium maakt hij zich vooralsnog geen illusies. “Ik ben alleen maar bezig het WK veilig te stellen, daar ben ik al druk genoeg mee.” Weusthof gaat van start met Baerzens Romeo, Doron Fortuna, First One, Geronimo en Kensington BO.

Ook Antonie ter Harmsel waagt zich niet aan een prognose. “Daar kan ik misschien vrijdagavond na de dressuur iets meer over zeggen.”, houdt de Rijssenaar zich op de vlakte. “Het is gewoon afwachten, ik heb geen idee wat het kan worden. Een voorspelling doen is altijd moeilijk. De paarden zijn prima te pas en lopen goed. Maar in de baan moet het altijd op nummertjes gebeuren, dat is toch anders.”

Netjes uitrijden
“Als ik de wedstrijd enetjes heb uitgereden zonder al te veel fouten”, ben ik tevreden, aldus Ter Harmsel. “Het moet haalbaar zijn en ikzelf moet super zijn. Rijden met een virspan is toch heel anders dan met een tweespan, zoals ik gewend was. Je hebt andere verhoudingen en andere lijnen, het is niet zo gemakkelijk. Het is wel een voordeel dat ik al een aantal jaren bij vierspanrijders achterop heb gestaan, maar pas in de wedstrijd kom ik erachter wat dat waard is.”

In Beekbergen geeft Antonie ter Harmsel zijn vijftal Adios K, Floris, Foppe, Zandor en Adonis het vertrouwen. In de dressuur start hij vrijdag om 15.10 uur, een half uur later dan zijn streekgenoot.

Het paardenspektakel in Beekbergen is voor de tweespanrijders, die geen NK afwerken, al begonnen. De in Bentheim woonachtige Rens Egberink deed het uitstekend door zesde te worden in de dressuur. Met 53,90 strafpunt was hij de beste Nederlander. Raymond Letteboer, de nationaal kampioen van 2021, staat voorlopig zestiende met 63,56 strafpunt. De Hongaarse wereldkampioen Martin Holle nam direct een voorschot op de eindzege met een onaantastbare overwinning (35,74). 

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)