TWENTSE VIERSPANRIJDERS RIJDEN VOOR NK-MEDAILLE EN PLAATS IN SELECTIE WK

Meetmoment Weusthof/Ter Harmsel 

Foto's Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images

BEEKBERGEN – Mark Weusthof en debutant Antonie ter Harmsel beginnen vrijdag met het onderdeel dressuur aan het NK vierspannen in Beekbergen. Behalve eremetaal staat op de terreinen van Mieke Tergouw deelname aan het WK in het Italiaanse Pratoni del Vivaro, van 21 tot en met 25 september, op het spel.

Nederland mag zes menners afvaardigen naar de mondiale titelstrijd en normaal gesproken zal Mark Weusthof er daar een van zijn. De koetsier uit Rossum eindigde de laatste twee keer als tweede in het kampioenschap van Nederland achter Koos de Ronde. Hij zegt echter lastig te kunnen voorspellen hoe hij zijn kansen nu moet inschatten. Dit mede omdat Weusthof heeft besloten om voor het eerst Kensington SO op alle drie disciplines als linksachter in te spannen.

Niet ongeschonden
“We hebben hem goed voorbereid, maar je moet op zo’n kampioenschap maar zien of hij een versterking is voor een eventueel WK. Dat is gewoon afwachten.” Zelf begint Weusthof niet geheel ongeschonden aan de wedstrijd. Hij viel vorige week tijdens een training van de koets en de hechtingen van de schaafwonden zitten nog in zijn arm. “Maar daar kan ik wel om rijden”, relativeert de menner de schade. “Maar eerlijk gezegd weet ik niet of de paarden goed genoeg zijn en of alles in topvorm is.”

Over een plek op het podium maakt hij zich vooralsnog geen illusies. “Ik ben alleen maar bezig het WK veilig te stellen, daar ben ik al druk genoeg mee.” Weusthof gaat van start met Baerzens Romeo, Doron Fortuna, First One, Geronimo en Kensington BO.

Ook Antonie ter Harmsel waagt zich niet aan een prognose. “Daar kan ik misschien vrijdagavond na de dressuur iets meer over zeggen.”, houdt de Rijssenaar zich op de vlakte. “Het is gewoon afwachten, ik heb geen idee wat het kan worden. Een voorspelling doen is altijd moeilijk. De paarden zijn prima te pas en lopen goed. Maar in de baan moet het altijd op nummertjes gebeuren, dat is toch anders.”

Netjes uitrijden
“Als ik de wedstrijd enetjes heb uitgereden zonder al te veel fouten”, ben ik tevreden, aldus Ter Harmsel. “Het moet haalbaar zijn en ikzelf moet super zijn. Rijden met een virspan is toch heel anders dan met een tweespan, zoals ik gewend was. Je hebt andere verhoudingen en andere lijnen, het is niet zo gemakkelijk. Het is wel een voordeel dat ik al een aantal jaren bij vierspanrijders achterop heb gestaan, maar pas in de wedstrijd kom ik erachter wat dat waard is.”

In Beekbergen geeft Antonie ter Harmsel zijn vijftal Adios K, Floris, Foppe, Zandor en Adonis het vertrouwen. In de dressuur start hij vrijdag om 15.10 uur, een half uur later dan zijn streekgenoot.

Het paardenspektakel in Beekbergen is voor de tweespanrijders, die geen NK afwerken, al begonnen. De in Bentheim woonachtige Rens Egberink deed het uitstekend door zesde te worden in de dressuur. Met 53,90 strafpunt was hij de beste Nederlander. Raymond Letteboer, de nationaal kampioen van 2021, staat voorlopig zestiende met 63,56 strafpunt. De Hongaarse wereldkampioen Martin Holle nam direct een voorschot op de eindzege met een onaantastbare overwinning (35,74). 

Meer Mennen

DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)
BEEKBERGEN - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof hebben elkaar bij het NK vierspannen in Beekbergen op het onderdeel dressuur weinig toegeven. De... (29-07-2022)
OIRSCHOT – Marijke Hammink blijft een klasse apart bij de vierspannen pony’s. Ook in Oirschot kon niemand van de concurrentie haar echt bedreigen. (18-07-2022)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof sloot dit weekend de internationale wedstrijd voor vierspannen op de terreinen van wereldkampioen Boyd Exell in... (12-06-2022)
LÄHDEN – Een constant presterende Raymond Letteboer won zondag In het Duitse Lähden met zijn tweespan paarden zijn eerste wedstrijd van het seizoen.... (01-05-2022)
KRONENBERG – Marijke Hammink bleek dit weekend weer eens ongenaakbaar bij de vierspannen pony’s. In het Limburgse Kronenberg zegevierde de... (19-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof ontbreekt dit weekend bij de menwedstrijden in het Limburgse Kronenberg. Zijn paard Ferdinand S (roepnaam Fender) is nog niet... (14-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof mocht zich zondag verheugen in een flinke belangstelling voor zijn sponsordag. De vierspanrijder uit Rossum presenteerde zijn... (03-04-2022)
ROSSUM – Na een onderbreking van een jaar vanwege het heersende coronavirus houdt Mark Weusthof komende zondag 3 april weer zijn normaal jaarlijks op... (31-03-2022)
EXLOO – Er stond dit weekend weer eens geen maat op Marijke Hammink tijdens de menwedstrijden in Exloo. De wereldkampioene uit Bornerbroek was veruit... (27-03-2022)