IN MARATHON BEEKBERGEN, WOLKBREUK PLAAGT ANTONIE TER HARMSEL DIE OP KOERS BRONS LIGT

Mark Weusthof beste Nederlander

Mark Weusthof tijdens de marathon

BEEKBERGEN – Met een zesde plaats in de marathon herstelde Mark Weusthof zich op de tweede dag van het CAI4* Beekbergen uitstekend van zijn mislukte dressuurproef van vrijdag. De menner uit Rossum was met zijn prestatie zelfs de beste Nederlander op zaterdag.

Antonie ter Harmsel trof het bepaald niet in de terreinrit, want uitgerekend tijdens zijn optreden door de hindernissen barstte een heuse wolkbreuk los boven Beekbergen. Desondanks hield hij de schade nog zodanig beperkt dat hij als nummer drie de slotdag van de strijd om het nationaal kampioenschap ingaat, op de voet gevolgd door zijn streekgenoot Mark Weusthof.

“Vandaag ging het gelukkig een stuk beter dan in de dressuur”, aldus een opgeluchte Weusthof, die in de marathon als eerste van start ging. “Ik ben goed tevreden. Ik kon lekker aanvallend rijden en het liep ook veel beter dan eerder dit jaar in Kronenberg en Lähden. De paarden waren goed en ook conditioneel in orde. Dat ik ook nog het beste resultaat haal van de Nederlanders is een mooie bijkomstigheid.”

Met zijn prestatie verkleinde Weusthof zijn achterstand op Ter Harmsel in de strijd om de nationale titel tot ruim vijf punten. De Rijssenaar ligt op koers om het brons te grijpen, Weusthof is daarvoor zijn belangrijkste tegenstander. Vorig jaar was de volgorde in het eindklassement andersom. “Het zou mooi zijn als dat lukte”, vindt Antonie ter Harmsel. “Zeker omdat die enorme plensbui ons denk ik minstens vijf punten heeft gekost. Ik kon mijn onderbroek na mijn rit uitwringen en het parcours was spekglad. Al bij de eerste wending gleed de koets naar buiten, waardoor er direct een bal viel. Er zat met dit weer gewoon niet meer in. Al met al ben ik daarom gezien de omstandigheden best tevreden.”

Wereldkampioen Boyd Exell was na zijn winst in de dressuur ook de beste in de marathon, waardoor hij zijn leidende positie alleen maar versterkte. Bram Chardon is op royale afstand tweede, de Belg Glenn Geerts derde. Antonie ter Harmsel is veertiende na twee onderdelen, Mark Weusthof begint vanaf de zeventiende plek aan de afsluitende vaardigheidsproef van zondag.

Tussenstand vierspannen
1)   Boyd Exell (Aus) 130,59 minuspunt
2)   Bram Chardon 149,61
3)   Glenn Geerts (Bel) 150,55
11) Koos de Ronde 161,37
13) Antonie ter Harmsel 166,04
17) Mark Weusthof 171,25
18) Peter de Ronde 172,37
19) Edwin van der Graaf 174,65
28) Hans Heus 215,05
30) Harry Streutker 239,42

Bij beste vijftien
Bij de tweespannen handhaafden Eline Mentink (hiernaast) en Rens Egberink zich bij de beste vijftien van de rangschikking. Daarin heeft de talentvolle Deurningse op de dertiende plek vier Nederlanders voor zich. Egberink staat twee posities lager. Eline Mentink keek met een prettig gevoel op haar marathon terug. “Het was wel zwaar hoor, je moest veel sturen. Maar het was een mooie wedstrijd met mooie hindernissen. Ik had vooraf heel erg geoefend op de dressuur. De dingen gaan nu veel meer beter en daar krijg je meer vertrouwen van.”

Egberink was minder content. “Ik moest het altijd hebben van mijn schimmel Jacardo, maar wilde kijken of ik nog wat kon verbeteren. Daarom had ik nu Fellow een keer meegenomen naast mijn allrounder Kulano. Ik twijfel of ik dat moet doorzetten, want er vielen al vrij snel twee ballen.”

Over drie weken wacht voor beiden het NK in Gaasterland. Net als Eline Mentink -en ook beste Nederlander Ewoud Boom- rijdt de Bentheimer paarden van Vassenaar Alfons Engbers. “Eline en ik maken elkaar sterker. In de wedstrijd willen we van elkaar winnen, daarbuiten helpen we elkaar zoveel mogelijk. Morgen wordt een heel belangrijke dag met het oog op de tickets voor het WK.” Dat wordt eind september gehouden in het Franse Le Pin au Haras.

Raymond Letteboer moest het ook in de marathon met een bescheiden positie doen. Met zijn 31ste plaats schoof hij door naar de 41ste stek in de tussenstand. Wereldkampioen Martin Hölle lijkt onbedreigd op de eindzege af te stevenen.

Tussenstand tweespannen
1)   Martin Hölle (Hon) 120,17
2)   Dennis Schneiders (Dui) 133,28
3)   Kristof Osztertag (Hon) 134,27
6)   Ewoud Boom 138,22
8)   Erik Evers 141,81
10) Sandor van Vliet 142,09
11) Theo Timmerman 142,22
13) Eline Mentink 146,95
15) Rens Egberink 148,29

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)