ROSSUMMER STOPT NA EK EXLOO EN WEDSTRIJD IN POLEN ALS VIERSPANRIJDER

Laatste seizoen voor Mark Weusthof

Mark Weusthof in actie in Beekbergen.

ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via een nieuwsbrief aan de Vrienden van de Stichting Twents Vierspan. Het EK in Exloo wordt volgende week het laatste internationale kampioenschap waaraan hij deelneemt.

“Het is geen beslissing die je zomaar neemt”, laat Weusthof aan zijn vele volgers weten. ”Het vierspan bepaalt niet alleen mijn leven, maar ook dat van ons gezin, familie en team. De beslissing om te stoppen is moeilijk uit te leggen. Zoiets doe je echt op gevoel. De lange dagen die de internationale wedstrijden in beslag nemen, zijn denk ik wel de hoofdreden. Er zijn tegenwoordig zoveel deelnemers, waardoor de donderdag en de vrijdag zijn ingevuld met dressuur. Hiervoor worden de paarden al op woensdag gekeurd. Dat houdt in dat je vaak dinsdag met minimaal vier man vertrekt naar de wedstrijd. Ga je woensdag, dan wordt het vaak heel krap qua tijd met de keuring. En als je te laat komt, is er geen wedstrijd. Je komt dan op het kamp ook in een uithoek te staan. Dat is allemaal niet ideaal.”

Hij vervolgt: “Een oplossing die ik vaak geopperd heb is meerdere dressuurbanen met drie juryleden te benutten, dit zijn er nu vijf. Dus een extra baan, maar wel een dag minder juryleden nodig. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat je reservepaard pas vrijdag gekeurd hoeft te worden. De vier paarden in de proef hebben de juryleden zeven minuten gezien. Twijfelt de jury over de fitheid van een van de paarden, dan kan dat doorgegeven worden en dat paard kan dan ook ‘s avonds terug komen op de keuring.”

In lastig parket
Een optie had ook kunnen zijn dat Mark Weusthof in de aanloop naar de grotere ontmoetingen in meer in eigen regio zou optreden. “Ik zou inderdaad hier aan nationale wedstrijden mee kunnen doen. Hier in de buurt hebben we met Rijssen, Haaksbergen, Hellendoorn en Wierden ook heel mooie en goede evenementen. Maar ik weet zeker, dat wanneer ik daarna naar een WK of EK zou gaan, ik daar weggereden wordt. Je moet je geregeld met de grote jongens meten om dan redelijk mee te kunnen doen. Je zit gewoon in een lastig parket, ook al omdat er Riesenbeck, Zelhem, Breda en in Lähden soms geen internationale wedstrijden meer zijn.”

Met zijn besluit komt er een einde aan een tijdperk van liefst 43 jaar, waarin de naam Weusthof vast op de deelnemerslijst van grote evenementen prijkte. Vader Theo (met Mark op foto rechts) begon in 1980 vanaf Stal De Wiemselbach van Hans Horn als vierspanrijder. “Ik was toen zeven jaar, herinnert Mark Weusthof zich. “In mijn beleving heb ik hem altijd geholpen”. Dan lachend: “Of hij daar in het begin wat aan had, weet ik eerlijk gezegd niet. In 1996 heeft hij zijn vierspan verkocht en een jaar later ben ik nationaal begonnen. We hebben dus nooit samen in een wedstrijd gereden.”

Etappes winnen
Mark Weusthof was nooit de menner, die de illusie had een internationaal kampioenschap of een Nederlandse titel op zijn naam te kunnen schrijven. “Daarom had ik altijd als motto dat als ik de Tour toch niet kon winnen, ik ervoor moest zorgen etappes op mijn naam te schrijven. En dat is heel aardig gelukt. Ik ben, behalve bij wereldkampioenschappen, bij bijna alle grote wedstrijden in de marathon of de vaardigheid wel minstens één keer eerste geworden, zoals in Aken, Beekbergen, Breda, Deurne, Donaueschingen, Riesenbeck en Zelhem en tweede geworden in Saumur en Windsor. Dus er is heel veel moois om straks op terug te kijken.”

Volgende week in Exloo hoopt Weusthof zijn trouwe aanhang nog één keer met een fraaie prestatie te verblijden. “Mijn vader nam in 1984 voor het eerst aan een EK deel in Szilvásvárad in Hongarije. Daar is volgend jaar het WK. Het was mooi geweest om daar de cirkel rond te maken. Maar op een gegeven moment heb je je besluit genomen en dan is het klaar. Ik hoef je niet te vertellen dat mijn leven er na dit jaar heel anders gaat uitzien. Maar ook voor Marieke en de rest van mijn gezin, de familie en het Team Weusthof die me altijd hebben gesteund.”

Officieel afscheid
Eind september volgt nog een officieel afscheid van de man, die de vierspansport in Nederland mede kleur gaf met twee overwinningen in wedstrijden voor de Wereldbeker indoor in Mechelen (2002) en Geneve (2008) en die met het Nederlands team twee maal wereldkampioen werd, in het Spaanse Jerez de la Frontera (2002) en in eigen land in Beesd (2008).     

Mark Weusthof tot slot: “Het wordt in elk geval een avond waarin we veel herinneringen gaan ophalen, ook uit de tijd met mijn vader als menner. Maar eerst hebben we nog twee fantastische evenementen voor de boeg. Volgende week het EK in Exloo en daarna nog een internationale wedstrijd in Baborowka in Polen. Ik ga mijn stinkende best doen om mijn loopbaan mooi af te sluiten.”

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)
»
BEEKBERGEN – Met een zesde plaats in de marathon herstelde Mark Weusthof zich op de tweede dag van het CAI4* Beekbergen uitstekend van zijn mislukte... (29-07-2023)