NATIONAAL KAMPIOEN RAYMOND LETTEBOER AAN VOORAVOND WK TWEESPANNEN 

‘Gewoon doen en rustig blijven’ 

Raymond Letteboer

KRONENBERG – Met het tweespan waarmee hij onlangs voor de tweede keer in zijn loopbaan de nationale titel veroverde, is Raymond Letteboer net als streekgenoot Antonie ter Harmsel van 9 tot en met 12 september een van de regionale troeven bij het WK tweespannen in het Limburgse Kronenberg.

Beide Twentenaren zijn serieuze kanshebbers om te worden opgenomen in de driekoppige equipe, die ook een gooi doet naar de winst in de landenwedstrijd. Bondscoach Ad Aarts neemt daarover naar verwachting na de veterinaire keuring van de paarden op woensdag een beslissing. Twee jaar geleden was Raymond Letteboer reserve bij het WK in Drebkau, waar Oranje met Antonie ter Harmsel goed was voor zilver.

De 41-jarige Letteboer kijkt met vertrouwen uit naar de mondiale titelstrijd. De menner uit Oud Ootmarsum: “De paarden zijn goed te pas en fit. Ik moet ze nu gewoon in vorm houden, geen gekke dingen doen en rustig blijven.” 

Landenavond
Letteboer reisde maandag af naar de fraaie accommodatie van De Peelbergen, waar op dinsdag de traditionele landenavond wordt gehouden. “Dan komen de deelnemers uit alle landen, de grooms, juryleden en coaches bij elkaar. Iedereen neemt dan drankjes en hapjes van het eigen land mee. Het is altijd een gezellige aftrap voor de wedstrijd.” 

Raymond Letteboer nam drie paarden mee naar Limburg. Dat zijn de elfjarige zelf gefokte en opgeleide Guus, de dertien jaar oude eveneens zelf opgeleide Charlie en de al negentienjarige Viandor. Guus komt op alle onderdelen uit, Charlie wordt alleen ingezet in de dressuur, Viandor werkt met Guus de vaardigheid en marathon af.

“Met het team gaan we sowieso voor een medailleplek”, zegt Letteboer. “Individueel mik ik op een plaats bij de beste tien, vijftien in het veld van honderd tweespannen uit 22 landen.” 

Voor Letteboer is het zaak in de dressuur de achterstand op de specialisten beperkt te houden. “Dressuur is niet mijn sterkste punt, ik moet het vooral van de marathon en de vaardigheid hebben. Er zijn tweede nieuwe hindernissen in het parcours zoals we dat kenen, maar de andere zes zullen ongetwijfeld anders gepijld zijn dan eerder het geval was.”

Het WK tweespannen in Kronenberg is het eerste in de historie op Nederlandse bodem. “Geweldig”, vindt Raymond Letteboer. “En supermooi dat het ook met veel publiek kan.” 

Meer Mennen

BORNEM – Eline Mentink kende afgelopen weekend een redelijk debuut op het niveau van het CAI3* in het Belgische Bornem. In een veld van achttien... (22-05-2023)
WINDSOR – Rens Egberink reed afgelopen weekend naar het mooiste succes uit zijn carrière als tweespanrijder. De net over de grens in Bentheim... (16-05-2023)
LÄHDEN - Mark Weusthof sloot het CAI3* Lähden maandag bij de vierspannen af met een nette gedeelde vijfde plaats in de vaardigheidsproef. Met drie... (01-05-2023)
LÄHDEN – Marijke Hammink lijkt in het Duitse Lähden op weg naar haar zoveelste overwinning, maar allerminst zeker is die met de vaardigheid voor de... (30-04-2023)
KRONENBERG – Eline Mentink, eerder dit seizoen al de beste in Exloo, was dit weekend ook bij het CAI2* Horse Driving Kronenberg een klasse apart bij... (16-04-2023)
KRONENBERG – Rens Egberink klom zaterdag na de marathon bij de tweespannen een plekje  tijdens het CAI3* Horse Driving Kronenberg. De menner uit... (15-04-2023)
KRONENBERG – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel bezetten bij de vierspannen na de dressuur posities in de uitgerekte middenmoot tijdens CAI3* Horse... (14-04-2023)
ROSSUM - Voor Mark Weusthof is het EK in augustus in Exloo het grote doel voor dit seizoen. “Ik wil me daar echter niet alleen voor kwalificeren,... (02-04-2023)
DEURNINGEN – Een van de mooiste complimenten die Eline Mentink zondag na haar zege in het CAI2* bij de tweespannen in ontvangst mocht nemen kwam van... (30-03-2023)
DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)