ARJAN KLEINJAN WEDSTRIJDLEIDER BIJ EK TWEESPANNEN EN WK PARA-EENSPANNEN

‘In Exloo heb je al snel veel sfeer’

Arjan Kleinjan.

NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van donderdag 24 tot en met zondag 27 augustus op de terreinen van het Hippisch Centrum Exloo wordt gehouden. Arjan Kleinjan uit Notter is er wedstrijdleider.

“Half oktober 2020 kreeg ik een telefoontje van Lieuwe Koopmans, de eigenaar van de accommodatie”, kijkt Kleinjan terug naar de oorsprong van zijn functie als ‘event director’. “Ik was daarvoor al een aantal jaren parcoursbouwer in Ermelo, van waaruit de menwedstrijden op een gegeven moment werden verhuisd naar Exloo. Lieuwe, die bij heel veel hippische evenementen het geluid verzorgt, vertelde me dat Cindy Timmer van Hoefnet ging strepen in het aantal wedstrijden waar ze secretaresse was, omdat ze ander werk had gekregen. Hij zei dat ik hem moest helpen, omdat de wedstrijd moest doorgaan. Gelukkig was Desiree van Lambalgen, die in Wierden in de organisatie zit, bereid te helpen.”

Arjan Kleinjan fungeerde al een keer als wedstrijdleider bij het jaarlijkse internationale menevenement in Exloo. “Dat ging best redelijk. Lieuwe vond het jammer dat er elk jaar maar één grote wedstrijd in Exloo was en wilde er wel een tweede bij. Contact met de KNHS leerde dat het lastig was een geschikte tweede datum te vinden, maar zocht nog wel naar een kandidaat om het EK vierspannen te huisvesten. Gelukkig wilden Cindy Timmer en Jeroen Houterman, met wie ik in het verleden vaak parcoursen bouwde, zich daarvoor ook wel vrijmaken. Ze hebben allebei een hoop ervaring en parate kennis, die we heel goed kunnen gebruiken. Eigenlijk is het nog maar een jaar geleden dat de aanzet voor het EK is gegeven.”

Goed voor elkaar
Arjan Kleinjan is blij met de titelstrijd in Exloo. “Veel wedstrijden verdwijnen van de kalender, er stoppen meer organisaties dan dat er doorgaan. Dus we moeten heel blij zijn met mensen als Lieuwe Koopmans. Hij investeert elk jaar in de accommodatie, omdat hij het gewoon goed voor elkaar wil hebben. ” 

Omdat een toernooi met 41 deelnemende vierspannen geen volledige daginvulling oplevert, stelde de Drentse organisatie de FEI voor gelijktijdig het EK paramennen voor enkelspannen (paarden en pony’s) aan het programma toe te voegen. Kleinjan: “Het enige grote verschil is dat de 25 paramenners in de marathon maar zes in plaats van acht hindernissen voorgeschoteld krijgen.”

Kleinjan, bedrijfsleider bij BK Groen, aannemer in bosbouw en -verzorging, verwacht veel publiek in Exloo. “Het is ook vanuit Duitsland en zelfs Scandinavië vrij gemakkelijk bereikbaar.”

Veel geïnvesteerd
De accommodatie in Exloo is na de generale repetitie in maart, die overigens werd getrakteerd op een overvloed aan regen, fors aangepast aan de eisen die een internationaal kampioenschap met zich meebrengt. Arjan Kleinjan: “Er staan nu tenten, een compleet strodorp en tribunes. Er zijn drie of vier longeerpistes, alle stallen zijn in de manege zelf. Er is echt veel in de aankleding geïnvesteerd. De toeschouwers komen ook voor een stukje gezelligheid. Zes van de acht hindernissen zijn helemaal nieuw, ook de waterbak is aangepast en de bodem van het 110 bij 70 meter grote hoofdterrein gerenoveerd. Het mooie van de accommodatie is ook dat alles zich in een betrekkelijk kleine ruimte afspeelt. De hindernissen staan relatief dichtbij elkaar, waardoor je al snel sfeer krijgt. Daar moeten we meer naar terug.”

Nooit spijt gehad
Zelf kwam hij ooit min of meer bij toeval in de mensport terecht. “Mijn zusje kreeg een pony, toen ik zelf nog niets met paarden had. Toen zij ermee stopte, kon mijn moeder slecht afscheid nemen van het beestje en moest ik ‘m maar gaan mennen. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Mennen is mooie tak van de paardensport, vooral ook omdat iedereen elkaar altijd wil helpen.”

Wanneer het EK vierspannen en het WK para-eenspannen geslaagd is? “Als zich geen grote incidenten voordoen en paarden en deelnemers weer veilig door de finish zijn gekomen. Dat maakt de sfeer van zo’n wedstrijd compleet. Mooi wat publiek en lekker weer kunnen daarbij alleen maar nog meer helpen.”

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

WK tweespannen
Rens Egberink (foto rechts) en Eline Mentink gaan van 26 september tot en met 1 oktober als individueel deelnemer van start bij het EK voor tweespannen in het Franse Le Pin au Haras. Voor beiden wordt het hun debuut in de mondiale titelstrijd.

Bondscoach Ad Aarts neemt zeven tweespannen mee naar het WK. Het Nederlandse team wordt gevormd door Ewoud Boom, Stan van Eijk en de kersverse nationaal kampioen Erik Evers. “We hebben een sterk drietal, waarbij iedere rijder in minimaal twee wedstrijdonderdelen goed presteert. Hiermee hebben we een goede balans in het team”, aldus Aarts.
 
“We hebben een leuke groep menners en het is mooi dat ook de jonge talenten nu kunnen doorstromen naar de kampioenschappen”, vertelt Aarts. Hij doelt daarmee op de 22-jarige Anna de Ronde en de 17-jarige Eline Mentink. “Het is een goede ontwikkeling dat we van onderaf die aanvulling blijven houden.” Ook voor Sandor van Vliet wordt dit zijn eerste grote kampioenschap.

Meer Mennen

»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)