JONGE DEURNINGSE WINT BIJ HAAR DEBUUT BIJ TWEESPANNEN HET CAI2* IN EXLOO

Eline Mentink klopt op de deur

Eline Mentink in actie in Exloo met achterop vader Martin. Geheel onder Marijke Hammink. Foto's © Gerben Olthof Driving Images

DEURNINGEN – Een van de mooiste complimenten die Eline Mentink zondag na haar zege in het CAI2* bij de tweespannen in ontvangst mocht nemen kwam van niemand minder dan van de absolute grootmeester IJsbrand Chardon zelve.

IJsbrand Chardon herkende in de pas zeventienjarige menster uit Deurningen meteen bij haar debuut op het twee sterrenniveau haar talent. “Leuk dat hij even langs kwam en om dat van zo iemand te horen”, vindt Eline Mentink, die met een derde plaats in de dressuur, een eerste in de marathon en een tweede in de vaardigheid direct haar visitekaartje afgaf.

Eline Mentink heeft haar aanleg voor het mennen niet van een vreemde. Ze groeide op op het erf van haar grootouders Annie en Toon Mentink, die in haar al jong een ‘echt paardenmeisje’ herkenden. Opa Toon Mentink is al decennia een bekende naam in de wereld van het koetsen rijden. Hij leerde haar ook de eerste beginselen van het specialisme. “Eline was pas drie toen ze al op de pony Paulientje reed en twee jaar later stuurde ze al een tweespan voor een sulky rond”, aldus haar opa niet zonder trots. “Ze zat nog op de peuterzaal en als de juffrouw het hek open deed, kwamen de oma’s bij haar op de bok zitten en kreeg je ze er niet meer af. Nu rijdt ze tegen dezelfde kerels als ik vroeger en wint ze ook nog meteen.”

Alfons Engbers
Ondertussen rijdt Eline Mentink al zo’n drie jaar paarden van Alfons Engbers uit Vasse, die meteen ook haar grote leermeester is. “Hij vroeg me een keer of ik tweespan wilde gaan rijden. Ik kan me geen betere trainer indenken in de buurt”, vindt zijn
leergierige pupil. “Hij is echt goed en door hem kom ik ook ergens. Ik leer super veel van hem. Ik heb nu ook een goed span met paarden die me passen, meteen een klik met ze. Dat heb je, of je hebt dat niet. Ik vind het hij de paarden ook veel leuker dan bij de pony’s.”

Zoals ze veel meer op heeft met het mennen dan met andere disciplines in de hippische sport. “Ik vind het bijvoorbeeld uitdagend om in de dressuur twee paarden voor de koets te hebben, die gelijk naast elkaar moeten lopen. Bij het mennen heb je drie verschillende onderdelen, dat spreekt me veel meer aan. Ik heb al vanaf mijn jongste jaren veel onder het zadel gereden, maar heb mennen altijd leuker gevonden. Ik had daarbij in het begin ook een leuke vriendinnengroep in de les bij Raymond Letteboer in Wierden. Daarbij komt dat ik nogal druk ben van mezelf. Maar bij paarden heb ik dat helemaal niet. Ik heb ook liever met paarden te maken dan soms met mensen, haha.”

Perspectieventeam
Ondertussen is de studente marketing en communicatie aan het Johan Cruijff College in Enschede als enige vertegenwoordiger van de tweespanrijders opgenomen in het perspectieventeam van bondscoach Ad Aarts, die samen met Mark Weusthof de talenten geregeld traint en beoordeelt. Ook Lisa Kleinjan uit Notter met haar enkelspan is daarin een van de 23 uitverkorenen.

Eline Mentink heeft voor haar tweespan de beschikking over vier paarden. In Exloo zette ze de tienjarigen Iwan (v. Patijn) in voor de dressuur, de even oude Ivanhoe (v. Cizandro) voor alle drie onderdelen en de negen jaar oude Jazz (v. Cizandro) voor de marathon. Behalve de drie ruinen kan ze ook de negenjarige hengst Jean Pierre v. Avion Pierre), die ze aanspreekt met Joep, nog opstellen.

Over haar ambities is ze duidelijk en nuchter. “Ooit hoop ik wereldkampioen te worden, dat is niet zo moeilijk te raden. Maar voorlopig houd ik als doel dat ik dit seizoen ervaring wil opdoen en heel veel wil leren. Als dat lukt, kies ik voor volgend jaar wel een ander doel.”

Marijke Hammink
In Exloo stond er bij het CAI3* zoals verwacht opnieuw geen maat op wereldkampioene Marijke Hammink bij de vierspannen pony’s. De menster uit Bornerbroek won alle drie onderdelen en was afgetekend de beste in het eindklassement, voor haar traditionele concurrent Jan de Boer. 

Bij de vierspannen eindigde Antonie ter Harmsel als vierde, achter een superieure IJsbrand Chardon, de Fransman Anthony Horde en Hans Heus. Marloes van ’t Veld moest bij de enkelspannen pony’s genoegen nemen met de tiende plek.

‘Open dag’ Mark Weusthof
Vierspanrijder Mark Weusthof houdt komende zondag 3 april zijn traditionele 'open dag' op zijn thuisbasis aan de Weeldbaan 1 in Rossum. Sponsors, relaties en andere belangstellenden zijn welkom vanaf 14.00 uur voor de ontvangst met koffie. Om 14.30 uur volgt de gebruikelijke presentatie van het Team Weusthof met een demonstratie van het Twents Vierspan. Daarna is er vanaf circa 15.30 uur tijd om na te genieten onder het genot van een drankje.

Het geheel wordt als gebruikelijk aan elkaar gepraat door Erik Eshuis, bij uitstek de kenner van de wereld van het aangespannen paard. Paardentandarts Peter Helthuis zorgt voor de muzikale ondersteuning.

Middelste foto's van boven naar beneden: Eline Mentink met Paulientje, bij opa Toon op de bok en met grootvader thuis in Deurningen.
  

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)