JONGE DEURNINGSE WINT BIJ HAAR DEBUUT BIJ TWEESPANNEN HET CAI2* IN EXLOO

Eline Mentink klopt op de deur

Eline Mentink in actie in Exloo met achterop vader Martin. Geheel onder Marijke Hammink. Foto's © Gerben Olthof Driving Images

DEURNINGEN – Een van de mooiste complimenten die Eline Mentink zondag na haar zege in het CAI2* bij de tweespannen in ontvangst mocht nemen kwam van niemand minder dan van de absolute grootmeester IJsbrand Chardon zelve.

IJsbrand Chardon herkende in de pas zeventienjarige menster uit Deurningen meteen bij haar debuut op het twee sterrenniveau haar talent. “Leuk dat hij even langs kwam en om dat van zo iemand te horen”, vindt Eline Mentink, die met een derde plaats in de dressuur, een eerste in de marathon en een tweede in de vaardigheid direct haar visitekaartje afgaf.

Eline Mentink heeft haar aanleg voor het mennen niet van een vreemde. Ze groeide op op het erf van haar grootouders Annie en Toon Mentink, die in haar al jong een ‘echt paardenmeisje’ herkenden. Opa Toon Mentink is al decennia een bekende naam in de wereld van het koetsen rijden. Hij leerde haar ook de eerste beginselen van het specialisme. “Eline was pas drie toen ze al op de pony Paulientje reed en twee jaar later stuurde ze al een tweespan voor een sulky rond”, aldus haar opa niet zonder trots. “Ze zat nog op de peuterzaal en als de juffrouw het hek open deed, kwamen de oma’s bij haar op de bok zitten en kreeg je ze er niet meer af. Nu rijdt ze tegen dezelfde kerels als ik vroeger en wint ze ook nog meteen.”

Alfons Engbers
Ondertussen rijdt Eline Mentink al zo’n drie jaar paarden van Alfons Engbers uit Vasse, die meteen ook haar grote leermeester is. “Hij vroeg me een keer of ik tweespan wilde gaan rijden. Ik kan me geen betere trainer indenken in de buurt”, vindt zijn
leergierige pupil. “Hij is echt goed en door hem kom ik ook ergens. Ik leer super veel van hem. Ik heb nu ook een goed span met paarden die me passen, meteen een klik met ze. Dat heb je, of je hebt dat niet. Ik vind het hij de paarden ook veel leuker dan bij de pony’s.”

Zoals ze veel meer op heeft met het mennen dan met andere disciplines in de hippische sport. “Ik vind het bijvoorbeeld uitdagend om in de dressuur twee paarden voor de koets te hebben, die gelijk naast elkaar moeten lopen. Bij het mennen heb je drie verschillende onderdelen, dat spreekt me veel meer aan. Ik heb al vanaf mijn jongste jaren veel onder het zadel gereden, maar heb mennen altijd leuker gevonden. Ik had daarbij in het begin ook een leuke vriendinnengroep in de les bij Raymond Letteboer in Wierden. Daarbij komt dat ik nogal druk ben van mezelf. Maar bij paarden heb ik dat helemaal niet. Ik heb ook liever met paarden te maken dan soms met mensen, haha.”

Perspectieventeam
Ondertussen is de studente marketing en communicatie aan het Johan Cruijff College in Enschede als enige vertegenwoordiger van de tweespanrijders opgenomen in het perspectieventeam van bondscoach Ad Aarts, die samen met Mark Weusthof de talenten geregeld traint en beoordeelt. Ook Lisa Kleinjan uit Notter met haar enkelspan is daarin een van de 23 uitverkorenen.

Eline Mentink heeft voor haar tweespan de beschikking over vier paarden. In Exloo zette ze de tienjarigen Iwan (v. Patijn) in voor de dressuur, de even oude Ivanhoe (v. Cizandro) voor alle drie onderdelen en de negen jaar oude Jazz (v. Cizandro) voor de marathon. Behalve de drie ruinen kan ze ook de negenjarige hengst Jean Pierre v. Avion Pierre), die ze aanspreekt met Joep, nog opstellen.

Over haar ambities is ze duidelijk en nuchter. “Ooit hoop ik wereldkampioen te worden, dat is niet zo moeilijk te raden. Maar voorlopig houd ik als doel dat ik dit seizoen ervaring wil opdoen en heel veel wil leren. Als dat lukt, kies ik voor volgend jaar wel een ander doel.”

Marijke Hammink
In Exloo stond er bij het CAI3* zoals verwacht opnieuw geen maat op wereldkampioene Marijke Hammink bij de vierspannen pony’s. De menster uit Bornerbroek won alle drie onderdelen en was afgetekend de beste in het eindklassement, voor haar traditionele concurrent Jan de Boer. 

Bij de vierspannen eindigde Antonie ter Harmsel als vierde, achter een superieure IJsbrand Chardon, de Fransman Anthony Horde en Hans Heus. Marloes van ’t Veld moest bij de enkelspannen pony’s genoegen nemen met de tiende plek.

‘Open dag’ Mark Weusthof
Vierspanrijder Mark Weusthof houdt komende zondag 3 april zijn traditionele 'open dag' op zijn thuisbasis aan de Weeldbaan 1 in Rossum. Sponsors, relaties en andere belangstellenden zijn welkom vanaf 14.00 uur voor de ontvangst met koffie. Om 14.30 uur volgt de gebruikelijke presentatie van het Team Weusthof met een demonstratie van het Twents Vierspan. Daarna is er vanaf circa 15.30 uur tijd om na te genieten onder het genot van een drankje.

Het geheel wordt als gebruikelijk aan elkaar gepraat door Erik Eshuis, bij uitstek de kenner van de wereld van het aangespannen paard. Paardentandarts Peter Helthuis zorgt voor de muzikale ondersteuning.

Middelste foto's van boven naar beneden: Eline Mentink met Paulientje, bij opa Toon op de bok en met grootvader thuis in Deurningen.
  

Meer Mennen

BORNEM – Eline Mentink kende afgelopen weekend een redelijk debuut op het niveau van het CAI3* in het Belgische Bornem. In een veld van achttien... (22-05-2023)
WINDSOR – Rens Egberink reed afgelopen weekend naar het mooiste succes uit zijn carrière als tweespanrijder. De net over de grens in Bentheim... (16-05-2023)
LÄHDEN - Mark Weusthof sloot het CAI3* Lähden maandag bij de vierspannen af met een nette gedeelde vijfde plaats in de vaardigheidsproef. Met drie... (01-05-2023)
LÄHDEN – Marijke Hammink lijkt in het Duitse Lähden op weg naar haar zoveelste overwinning, maar allerminst zeker is die met de vaardigheid voor de... (30-04-2023)
KRONENBERG – Eline Mentink, eerder dit seizoen al de beste in Exloo, was dit weekend ook bij het CAI2* Horse Driving Kronenberg een klasse apart bij... (16-04-2023)
KRONENBERG – Rens Egberink klom zaterdag na de marathon bij de tweespannen een plekje  tijdens het CAI3* Horse Driving Kronenberg. De menner uit... (15-04-2023)
KRONENBERG – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel bezetten bij de vierspannen na de dressuur posities in de uitgerekte middenmoot tijdens CAI3* Horse... (14-04-2023)
ROSSUM - Voor Mark Weusthof is het EK in augustus in Exloo het grote doel voor dit seizoen. “Ik wil me daar echter niet alleen voor kwalificeren,... (02-04-2023)
DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)
BEEKBERGEN - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof hebben elkaar bij het NK vierspannen in Beekbergen op het onderdeel dressuur weinig toegeven. De... (29-07-2022)