BRONZEN MEDAILLEWINNAAR NK BEEKBERGEN ZATERDAG 19 AUGUSTUS OP KERKPLEIN

Clinic vierspan Antonie ter Harmsel

Antonie ter Harmsel in actie tijdens het NK 2022 in Beekbergen.

Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in Beekbergen brons bij de nationale titelstrijd achter al regerend kampioen Bram Chardon en Koos de Ronde.

In de strijd om de derde plek bleef Ter Harmsel streekgenoot Mark Weusthof voor. Vorig jaar bezetten ze dezelfde posities in het eindklassement van het NK. Toen waren de rollen omgedraaid. Beiden nemen eind augustus deel aan het EK in het Drentse Exloo. Om die reden spant Antonie ter Harmsel in Tubbergen begrijpelijk andere paarden voor zijn marathonkoets dan in Beekbergen.

Op het plein voor de Pancratius Basiliek legt de menner uit wat er bij het rijden van een vierspanwedstrijd komt kijken. “We beginnen dressuurmatig en leggen uit hoe we toewerken naar de marathon toe.” Dat moet gebeuren in een kleine piste, maar daarvoor deinst hij niet terug. Nuchter: “Het is zo ongeveer de oppervlakte van een marathonhindernis. En als het groot kan, kan het kleine ook.”

Wel even wennen
In 2022 stapte Antonie ter Harmsel over van een tweespan op een vierspan, ook al omdat zijn vader Herman besloot het rustiger aan te doen. “Dat was wel even wennen”, bekent hij. “Ik was eerlijk gezegd wel toe aan een nieuwe uitdaging. Met vier paarden voor de koets rijden leek me mooier. Het is moeilijker, omdat je met meer power te maken hebt. Vooral in het begin was het best lastig, omdat ik misschien onbewust toch soms dacht dat ik een wending met een vierspan net zo gemakkelijk kon nemen als met een tweespan.”

Ondertussen heeft hij zijn draai aardig gevonden, met het brons in Beekbergen als tastbaar bewijs. Met dank ook aan zijn vader, die hem met raad en daad terzijde staat. “Hij is voor mij als coach het meest belangrijk. Negen van de tien keer zijn we samen. Als ik tegen een probleem aanloop, vertelt hij wat ik daaraan kan doen. Het is trouwens sowieso teamsport wat we doen. Het gaat niet alleen om de rijder, maar net zo goed om je paarden en de ploeg die je om je heen hebt. Je doet het samen, alleen kun je niks.”

Meer Mennen

»
HARICH - Na een afwezigheid van liefst zeven jaar beleefde Tom Engbers afgelopen weekend een prachtige rentree in de vaderlandse mentop. De menner... (03-07-2024)
»
LÄHDEN – Op wereldkampioene Marijke Hammink stond dit weekend ook in het Duitse Lähden weer eens geen maat. De menster uit Bornerbroek toonde zich... (12-05-2024)
»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)