WILLY VAN DER HAM (69) IS IN GROTE PRIJS LANGEVEEN WESLEY TER HARMSEL (17) DE BAAS

Routinier blijft aanstormend talent voor

Foto Willy van der Ham met Kensington © Bo Oude Nijhuis

LANGEVEEN – Het geslaagde concours van De Molenruiters in Langeveen kreeg zondag een mooie ontknoping. De Grote Prijs zou een prooi worden voor de snelste foutloze ruiter uit de klassen over 1,30 en 1,35 meter. Routinier Willy van der Ham (69) bleef aanstormend talent Wesley ter Harmsel (net 17) daarbij voor.

Het leverde de nestor van de regionale ruitertop behalve een mooi geldbedrag ook nog eens een fraaie deken, een sjerp, balen krullen en liefst tien kratten bier van een Enschedese brouwerij op. “Goede prijzen”, vond Van der Ham. “En je hoeft er niet eens ver weg voor van huis.” Lachend: “Dat bier is wel veel ja. Zelf ben ik niet zo’n innemer, maar er zijn er genoeg die het wel lekker vinden. Dus het komt wel op.”

In zijn klasse verwees Willy van der Ham Regina Leeuwen met Mavona HBC, Anne-Lotte Tijhuis met Looping JH, Claudia Morsink met Zabab Z en Peter Olthof met Lucky Pleasure naar de plaatsen twee tot en met vijf.

Negen paarden op stal
Bij Gerard Tijans in Beuningen heeft Van der Ham negen paarden op stal, waaronder de achtjarige Kensington (v. Quasimodo van de Molendreef). Daar huppel ik nu drie jaar mee rond en die heb ik zelf opgeleid. Het begint er op te lijken dat hij wel een keer richting de 1,40 meter kan en zover is dat ik hem aan iemand anders meegeef op concours.”
Zoals hij dat al geregeld doet aan Annelies Vorsselmans, de partner van Jeroen Dubbeldam. "Zij doet dat heel goed. Ze leert ze wat, leidt ze verder op en aan het eind van het liedje houd je er ook nog wat aan over."

Zelf heeft Willy van der Ham, in Langeveen de beste over 1,30 meter, niet meer de ambitie nog ver van huis te gaan voor meerdaagse concoursen. “Dat wil ik gewoon niet meer. Ik richt de paarden nog wel zelf af, maar houd het bij wedstrijden in de buurt. Zoals in Langeveen, waar het super voor elkaar en ook nog eens gezellig was. Er waren een paar honderd mensen en er was een live optreden. Het is gewoon jammer dat er in regio steeds minder van dergelijke concoursen zijn.”

Voor de goede orde: waar hij volgend jaar zeventig kaarsjes op zijn verjaardag hoopt uit te blazen, is hij het plezier in het rijden nog allerminst kwijt. “Ik heb de paarden en er zijn geen andere dingen die ik liever doe. Ik vermaak me er nog mooi mee.”

Verder in de paarden
Wesley ter Harmsel sprong vijf centimeter hoger dan Van der Ham naar de winst met Lareusa-S, gevolgd door Kristian Johannesson met Cloudkicker en thuisrijder Peter Olthof met Lorenzo. De jeugdige Enternaar was er blij mee, al ging de Grote Prijs dus net aan zijn neus voorbij. “Het ging heel goed. De eerste ronde heb ik mooi in de rust gereden en in de barrage liep het lekker vlot en pakte alles goed uit. Lareusa is een iets kleiner paard, maar is erg voorzichtig en wil heel graag.”

Sinds ruim drie maanden is Wesley ter Harmsel nu actief bij Stal Wiefferink in Wierden. “Daar kan ik mooi wat bij leren en goede paarden rijden voor Erik. Dat bevalt me prima. Na het halen van mijn havodiploma ga ik daar maar eerst eens kijken hoe me dat bevalt, voor ik eventueel weer een studie oppak. Want als het een beetje kan, wil ik hoe dan ook verder in de paarden.”

Anne-Lotte Tijhuis
De kleine Grote Prijs werd een prooi voor lokaal favoriete Anne-Lotte Tijhuis met Looping JH. Jarno Hesselink werd tweede met Mister Medal en Regina Leeuwen derde met BCO Ariane Z.

Over 1,20 meter moest Regina Leeuwen met Mavona HBC de winst aam Christina Friedrich met Quentchen Glück laten. Rens Grootelaar eindigde als derde met Bonanza. De jonge ruiter uit Manderveen leverde met dat paard dezelfde prestatie over 1,10 meter, maar won die rubriek met Burberry, voor Jessica Teunis met Indiana Jones. Rick Plegt was de sterkste over 1,00 meter met Mister Uno. Jaimy Lee Rutze bezette de tweede positie met Omania en Liz Loman de derde met Lucky.

De rubriek voor vierjarige paarden eindigde in een zege voor Dorine Vredenburg met Olaf. Benthe Lammertink eindigde met Olivia als tweede, Maud Wiefferink met Coco Legend als derde.

In Langeveen  werd zaterdag een alternatieve landenwedstrijd verreden door kwartetten van verschillende verengingen. België won met Lars Schröder, Jarno Hesselink, Rens Grootelaar en Lieke Reinders-Ophof. De tweede plek was voor Zweden, waarvoor Edwin Oosterbrook, Eddy Nieuwhuis en Femke en Liz Meenhuis aan de start verschenen. Lotte Bels, Maik Schuurman, Rochelle Pen en Manouk Kempers reden namens Spanje naar de derde plek.

Ponyfinale
Fay-Linn Boerrigter mocht zich laten kronen tot overall winnaar van de ponyfinale. Ze was met Goldy de sterkste in categorie ABC, voor Mette Harmelink met Mister Blue Smoke en Lotte Ten Velde met Starlight. Winnares Floor Schröder was met Oaky Two iets minder snel in categorie DE. De Tubbergse klopte daarin Floor Luttikhuis met Oosterbrook Francois en Anke Maassen van den Brink met Iby Eldino.

Op de onderste foto wordt Wesley ter Harmsel op Lareusa-S gefeliciteerd door rubrieksponsor Bart Haselbekke. Foto © Bo Oude Nijhuis.
 

Meer Tukkers in Tokio

»
TOKIO – Frank Hosmar heeft de Paralympische Spelen in Tokio afgesloten met een tweede zilveren medaille. De ruiter Haarle moest toestaan, dat zijn... (30-08-2021)
»
TOKIO – De Nederlandse equipe dressuur met onder anderen Frank Hosmar uit Daarle heeft in Tokio tijdens de Paralympische Spelen zilver veroverd in de... (29-08-2021)
»
TOKIO – Frank Hosmar heeft in Tokio brons veroverd in de individuele test tijdens de Paralympische Spelen in Tokio. De 53-jarige ruiter uit Daarle... (26-08-2021)
»
HAAKSBERGEN - Arie Hoogendoorn keerde vorige week dinsdag terug op Nederlandse bodem, nadat hij voor de vierde keer als dierenarts aanwezig was bij... (17-08-2021)
»
TOKIO – De Nederlandse springruiters hebben de Olympische finale voor landen als vierde afgesloten. Uitgerekend de voor Willem Greve ingevallen... (07-08-2021)
»
TOKIO – De Nederlandse springruiters hebben zich tijdens de Olympische Spelen in Tokio op het nippertje geplaatst voor de finale van de... (06-08-2021)
»
TOKIO - Willem Greve maakt vrijdag met Zypria S NOP deel uit van de landenploeg, die probeert Nederland aan een tweede medaille te helpen bij de... (05-08-2021)
»
TUBBERGEN – In de kantine van de BWG Stables is het woensdag tussen twaalf en twee een drukte van belang. De broers Ben, Wim en Gerco Schröder kijken... (04-08-2021)
»
TOKIO – Willem Greve maakte vanmiddag tijdens zijn debuut bij de Olympische Spelen met Zypria S NOP een springfout, die hem een plaats in de... (03-08-2021)
»
Twee Twentenaren met een gouden Olympische medaille in hun rugzak vormen in Tokio de technische staf van de springruiters van Israël. Hans Horn en... (03-08-2021)
»
TOKIO - Hij was al blij dat hij aanvankelijk werd aangewezen als meereizend reserve. Maar dinsdag mag hij ‘gewoon’ van start in de individuele... (02-08-2021)
»
TUBBERGEN – Wim Schröder moet de Olympische Spelen in Tokio, waar hij als bondscoach van de springruiters van Japan zijn team zou begeleiden,... (01-08-2021)
»
TOKIO - Rob Ehrens, de bondscoach van de springruiters van TeamNL, is een tevreden man. De Nederlandse springpaarden kwamen allemaal goed door de... (31-07-2021)
»
ERMELO – Frank Hosmar is zoals verwacht met Alphaville NOP opgenomen in Team NL voor het onderdeel dressuur tijdens de Paralympische Spelen in Tokio... (19-07-2021)
»
MARKELO – Willem Greve maakt met Zypria S NOP alsnog deel uit van TeamNL tijdens de Olympische Spelen van Tokio. (15-07-2021)
»
ERMELO – Willem Greve gaat met alles ‘meereizend reserve’ met de Nederlandse springploeg naar de Olympische Spelen in Tokio. Bondscoach Rob Ehrens... (05-07-2021)
»
ROTTERDAM - Willem Greve speelde een sterke rol in het Neder landse springteam, dat vrijdag in de strijd om de Nations Cup in Rotterdam een fraaie... (03-07-2021)
»
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
»
WEERSELO - “Heel erg jammer dit”, omschrijft Dubbeldam het afscheid van zijn paard Oak Grove’s Carlyle, die verder gaat onder het zadel van de Ierse... (18-06-2021)
»
ERMELO – Willem Greve maakt met Zypria S NOP (v. Canturo) deel uit van TeamNL, dat op vrijdag 2 juli strijdt om de Longines FEI Nations Cup van CHIO... (18-06-2021)