MARKELOËR MAAKT MET ZYPRIA S VLAK VOOR DE FINISH EEN SPRINGFOUT OP DUBBELSPRONG

Willem Greve mist individuele finale

Foto Willem Greve met Zypria S NOP © www.fototrailer.nl

TOKIO – Willem Greve maakte vanmiddag tijdens zijn debuut bij de Olympische Spelen met Zypria S NOP een springfout, die hem een plaats in de individuele finale kost.

De Markeloër was lang prima op weg in Tokio, maar op de voorlaatste dubbelsprong vlak voor de finish ging het alsnog mis, toen Zypria met het achterbeen de achterste balk van de oxer in het Japanse zand tikte. 
Marc Houtzager met Sterrehof's Dante en Maikel van der Vleuten met Beauville Z slaagden er wel in foutloos te blijven.

Voordat Willem Greve als eerste springruiter vanTeamNL de piste in reed, stonden er al negentien foutloze ritten op het scorebord. Een sterke indicatie dat alleen foutloos blijven wellicht niet genoeg zou zijn voor een finaleplaats. De Olympisch debutant reed daarom met zijn 14-jarige merrie Zypria S NOP. (v. Canturo) een vlotte rit en leek foutloos te blijven. Tot de ongelukkige fout op de insprong van de dubbel in de laatste lijn, Zelfs als snelle vierfouter was het net niet genoeg voor een plek bij de beste 30 combinaties.

'Fantastisch gesprongen'
“Ik verloor een ijzer op hindernis 5, dat kan gebeuren en is geen excuus. Ik had achteraf gezien iets meer rust moeten nemen naar de laatste lijn en iets meer aan de buitenkant. Het zijn details, maar die tellen wel. Ik wilde absoluut geen tijdfout rijden, omdat me dat wel vaker de kop gekost heeft. Normaal is de tweede paal op zo’n oxer geen probleem voor de merrie, die er zoveel in heeft zitten, maar nu ligt hij in het zand. Toch ben ik blij, want mijn merrie heeft fantastisch gesprongen.” Greve vond het een mooie proef: “Het was een vriendelijke proef en niet lomp hoog, en met mooie lijnen erin. Ik denk dat de parcoursbouwer minder nullers had verwacht, maar het niveau is zo hoog en de paarden zijn zo in vorm, dat foutloos rijden zeker mogelijk was.”

Bondscoach Rob Ehrens (foto onder) had geen reden tot klagen over de verrichtingen van zijn ruiters. "Voor vandaag ben ik heel tevreden over de wijze van springen van alle Nederlandse paarden. Jammer van de springfout van Willem, Zypria sprong heel goed. Ik ben niet hier om te zeggen wat hij fout deed, maar om wat hij goed deed en hij reed eigenlijk wel goed. Natuurlijk kun je bij een fout altijd je hand in eigen boezem steken, het is ook goed dat een ruiter dat doet. Marc maakte het even spannend met het naar hindernis 1 rijden. De merrie was scherp en geladen, ze sprong een magistrale ronde. Maikel was in het begin wat aan het zoeken naar ritme. Beauville heeft de minste ervaring op dit niveau van het Nederlandse team. Halverwege het parcours sprong hij zonder twijfel en weer loepzuiver zoals we dat van hem kennen.”

Wereld staat niet stil
Ehrens vervolgt: "We liepen met ons allen het parcours en met een reële inschatting dacht ik zelf aan circa vijftien foutloze combinaties en niet veel meer. Zo veel foutloze ruiters hadden wij niet verwacht vooraf. En ik denk parcoursbouwers Santiago Varela ook niet.” Liefst 25 ruiters volbrachten de kwalificatie zonder spring- en/of tijdfouten. Dit aantal wordt in de finale aangevuld met vier ruiters die een tijdfout maakten en één ruiter met twee tijdfouten. "De lijn naar de driesprong bleek een struikelblok na de eerste combinaties. Dat had ik zelf zo niet gelopen, ik had eerder de moeilijkheid aan het einde van het parcours verwacht. Uiteindelijk werd er gewoon heel goed gereden. Daaruit blijkt ook wel, dat wat ik in het voortraject ook gezegd heb, dat de wereld niet stil staat. Er zijn hier ruiters uit heel veel verschillenden landen zoals Israël en Japan die gewoon super goed aan het rijden zijn.”

Zijn prognoses voor de finale? "Dat wordt denk ik een heel andere proef. Want je wilt geen vijftien ruiters in de barrage, ik hoop een faire proef zodat het niet ten koste gaat van de paarden. Maar ook omdat we nog een landenwedstrijd voor de boeg hebben. Het format is wat het is, in de zin van het woord waarvoor ik moet staan is voor het land. En dan baal ik als bondscoach wel van dit format. Ik gun de ruiters morgen voor honderd een mooie strijd. Maar er is al heel veel kruit verschoten voordat de strijd voor het land nog moet beginnen. Het positieve is dat je de wedstrijd van dag tot dag kunt bekijken. Dat is voor het welzijn van paard erg goed.” Daarmee doelt Rob Ehrens op de mogelijkheid om de reserveruiter alsnog in te zetten. “Ik kijk uit naar morgen”, besluit Rob Ehrens.

Willem Greve eindigde in de kwalificatie op basis van zijn vier strafpunten en zijn tijd van 86,20 seconde als 34ste. Bij de uitgeschakelde deelnemers bevindt hij zich in een select gezelschap van onder anderen de Zwitser Steve Guerdat (Olympisch kampioen van 2012), de drie Amerikaanse ruiters Kent Farrington, Laura Kraut en Jessica Springsteen, de Française Penelope Leprevost en de Australische Edwina Tops-Alexander.

Drie Japanners
Bij Japan, waar bondscoach Wim Schröder zoals bekend noodgedwongen in Nederland achterbleef, mag het complete drietal zich opmaken voor de finale. Daisuke Fukushima en Koki Saito bleven foutloos, Eiken Sato hield de schade beperkt tot één strafpunt wegens het licht overschrijden van de toegestane tijd.

Israël, gecoacht door Jeroen Dubbeldam en Hans Horn, heeft één vertegenwoordiger bij de laatste dertig. Ashlee Bond reed een knappe nulronde. Teddy Vlock (zes strafpunten) en de gediskwalificeerde Alberto Michan redden het niet.

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)