RUITER UIT HAARLE MET TEAMNL TWEEDE IN LANDENWEDSTRIJD PARALYMPISCHE SPELEN

Eindelijk zilver voor Frank Hosmar

Frank Hosmar (links) met Sanne Voets (midden) en Rixt van der Horst

TOKIO – De Nederlandse equipe dressuur met onder anderen Frank Hosmar uit Daarle heeft in Tokio tijdens de Paralympische Spelen zilver veroverd in de landenwedstrijd. De ruiter uit Daarle verzamelde tijdens drie Olympische edities eerder al zes keer brons, waaronder donderdag in de individuele test.

Rixt van der Horst liet zaterdag als eerste starter voor TeamNL met Findsley NOP in Grade II een score van 76,235 procent noteren. Daar voegde Frank Hosmar zondag in Grade V met zijn zestienjarige donkerbruine ruin Alphaville NOP (v. Sandreo x Iglesias) een waardering van 74,814 procent aan toe. Paralympisch kampioen Sanne Voets tekende met Demantur RS2 NOP in Grade IV met een juryhonorering van 78,200 procent voor het eindresultaat van 229,249 procent.

Groot-Britannië (229,905) bleef echter door dat resultaat onbereikbaar, al was het verschil klein. Het brons ging naar de Verenigde Staten (224,352). 

Frank Hosmar reed op dag twee als eerste voor TeamNL. “Ik heb mijn best gedaan. Ik was heel tevreden met mijn proef”, vertelt Frank Hosmar na zijn teamtest in Grade V. “Alphaville was heel goed vandaag. Elke pas van hem was van mij. In de individuele test op donderdag was hij iets minder zeker. Vandaag vertrouwde hij gewoon weer op mij.”

Nog nooit zo spannend
De druk lag bij laatste starter Sanne Voets. Na een fantastische proef kwam er een score van 78.200 procent op het scherm. Dat bleek net niet genoeg om de Britten van het goud af te houden. “Het doel was om mijn beste proef ooit te rijden. Dat is gelukt”, klinkt Sanne tevreden. “Ik hou er van om de proef op muziek te rijden. Ik ben zo blij. We hebben alle drie gereden zoals we wilden. Geen van ons heeft fouten gemaakt en dat moet ook in dit format waarbij er geen streepresultaat is voor het team. Dat is gewoon heel goed. Het is nog nooit zo spannend geweest als vandaag.”

Rixt van der Horst reed haar proef in Grade III voor de landenwedstrijd op zaterdag. “Findsley deed het gewoon. Ze was heel vertrouwd in de ring. Ik moest haar zelfs wat tegenhouden. De kleine foutjes die we gisteren hadden, waren er vandaag niet”, liet Rixt na haar proef weten. “Ik heb mijn best gedaan. We hebben een sterk team en we gaan echt voor goud. Dit is een goede start.” De Nederlands kampioene zette TeamNL op medaillekoers en dat maakten Frank en Sanne vandaag heel goed af. Als werd het geen goud, maar zilver met een gouden rand.

Met gouden rand
“Dit is zilver met een gouden rand. Ik ben zo enorm blij”, reageert Joyce van Rooijen-Heuitink uitgelaten. “Het is nog nooit zo close geweest”, vertelt de bondscoach. “Dit is een zilveren medaille met een gouden rand. Frank, Rixt en Sanne hebben zo goed gereden. Het zijn ruiters met zulke koele koppen. Sanne zei voordat ze als laatste van ons team de ring in moest: ik pak ze.”

Het verschil met de Britten, nog ongeslagen bij Paralympics, was miniem. “Er was zelfs nog een verschil in de telling”, vertelt Van Rooijen. “Bij het binnenrijden van Sanne riep de stadionspeaker om dat ze een score van 78,125 nodig had voor goud. Dat bleek niet te kloppen. We hebben de scores nog na laten tellen. Ik wilde gewoon zeker zijn dat alles klopte. Ik ben enorm blij. Vijf jaar geleden brons en nog nooit wonnen we zilver in de landenwedstrijd op de Paralympische Spelen.”
Over drie jaar goud in Parijs? “Als het aan mij ligt wel. Dat moet mogelijk zijn. We hebben in Nederland zoveel talent en zoveel goede paarden en ruiters. Ik zie dat wel zitten.”

Voor TeamNL kunnen er maandag nog para-dressuurmedailles bijkomen als Rixt, Frank en Sanne hun finaleproef rijden, de kür op muziek.

Onderste foto van Frank Hosmar met Alphaville © Rob Ammerlaan

Meer Tukkers in Tokio

»
LANGEVEEN – Het geslaagde concours van De Molenruiters in Langeveen kreeg zondag een mooie ontknoping. De Grote Prijs zou een prooi worden voor de... (05-09-2023)
»
TOKIO – Frank Hosmar heeft de Paralympische Spelen in Tokio afgesloten met een tweede zilveren medaille. De ruiter Haarle moest toestaan, dat zijn... (30-08-2021)
»
TOKIO – Frank Hosmar heeft in Tokio brons veroverd in de individuele test tijdens de Paralympische Spelen in Tokio. De 53-jarige ruiter uit Daarle... (26-08-2021)
»
HAAKSBERGEN - Arie Hoogendoorn keerde vorige week dinsdag terug op Nederlandse bodem, nadat hij voor de vierde keer als dierenarts aanwezig was bij... (17-08-2021)
»
TOKIO – De Nederlandse springruiters hebben de Olympische finale voor landen als vierde afgesloten. Uitgerekend de voor Willem Greve ingevallen... (07-08-2021)
»
TOKIO – De Nederlandse springruiters hebben zich tijdens de Olympische Spelen in Tokio op het nippertje geplaatst voor de finale van de... (06-08-2021)
»
TOKIO - Willem Greve maakt vrijdag met Zypria S NOP deel uit van de landenploeg, die probeert Nederland aan een tweede medaille te helpen bij de... (05-08-2021)
»
TUBBERGEN – In de kantine van de BWG Stables is het woensdag tussen twaalf en twee een drukte van belang. De broers Ben, Wim en Gerco Schröder kijken... (04-08-2021)
»
TOKIO – Willem Greve maakte vanmiddag tijdens zijn debuut bij de Olympische Spelen met Zypria S NOP een springfout, die hem een plaats in de... (03-08-2021)
»
Twee Twentenaren met een gouden Olympische medaille in hun rugzak vormen in Tokio de technische staf van de springruiters van Israël. Hans Horn en... (03-08-2021)
»
TOKIO - Hij was al blij dat hij aanvankelijk werd aangewezen als meereizend reserve. Maar dinsdag mag hij ‘gewoon’ van start in de individuele... (02-08-2021)
»
TUBBERGEN – Wim Schröder moet de Olympische Spelen in Tokio, waar hij als bondscoach van de springruiters van Japan zijn team zou begeleiden,... (01-08-2021)
»
TOKIO - Rob Ehrens, de bondscoach van de springruiters van TeamNL, is een tevreden man. De Nederlandse springpaarden kwamen allemaal goed door de... (31-07-2021)
»
ERMELO – Frank Hosmar is zoals verwacht met Alphaville NOP opgenomen in Team NL voor het onderdeel dressuur tijdens de Paralympische Spelen in Tokio... (19-07-2021)
»
MARKELO – Willem Greve maakt met Zypria S NOP alsnog deel uit van TeamNL tijdens de Olympische Spelen van Tokio. (15-07-2021)
»
ERMELO – Willem Greve gaat met alles ‘meereizend reserve’ met de Nederlandse springploeg naar de Olympische Spelen in Tokio. Bondscoach Rob Ehrens... (05-07-2021)
»
ROTTERDAM - Willem Greve speelde een sterke rol in het Neder landse springteam, dat vrijdag in de strijd om de Nations Cup in Rotterdam een fraaie... (03-07-2021)
»
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
»
WEERSELO - “Heel erg jammer dit”, omschrijft Dubbeldam het afscheid van zijn paard Oak Grove’s Carlyle, die verder gaat onder het zadel van de Ierse... (18-06-2021)
»
ERMELO – Willem Greve maakt met Zypria S NOP (v. Canturo) deel uit van TeamNL, dat op vrijdag 2 juli strijdt om de Longines FEI Nations Cup van CHIO... (18-06-2021)