MAIKEL VAN DER VLEUTEN, MARC HOUTZAGER EN HARRIE SMOLDERS IN SPRINGTEAM TOKIO

Willem Greve 'meereizend reserve’

Foto Willem Greve met Zypria S NOP © www.fototrailer.nl

ERMELO – Willem Greve gaat met alles ‘meereizend reserve’ met de Nederlandse springploeg naar de Olympische Spelen in Tokio. Bondscoach Rob Ehrens wees maandag Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager en Harrie Smolders aan als leden van de driekoppige basisequipe.

Willem Greve zegt in een reactie ‘donders blij’ te zijn met zijn selectie. “Hartstikke mooi dit, het is een droom om de Olympische Spelen te mogen meemaken. We gaan met een super team, waarbinnen de jongens allemaal prima met elkaar overweg kunnen. We zijn allemaal erg gebrand om het daar goed te doen. Ik mag er in elk geval naar toe en dat kunnen er niet zoveel zeggen.”

Van enige teleurstelling dat hij na zijn puike prestaties bij de landenwedstrijd in Rotterdam niet in het team is opgenomen, is bij Greve geen enkele sprake. “De merrie heeft lang een blessure gehad en het was voor ons kort dag. We hebben echter wel onze kans gegrepen. De andere paarden zijn al langer in het ritme en doen het ook prima. In mei had ik absoluut niet durven dromen dat ik er straks bij zou zijn.”

De kans bestaat nog dat Willem Greve in Tokio alsnog in actie komt. Dat is een gevolg van het nieuwe Olympische format. "Als in de individuele wedstrijd een paard niet fit blijkt of een combinatie minder presteert, hebben de bondscoach nog een mogelijkheid een keer te wisselen. Maar nogmaals, ik ben al enorm blij dat ik mee mag.”
De paarden gaan op 17 juli in Aken in Quarantaine, een week later vertrekken de ruiters naar Japan.

Officieel voorgedragen
De KNHS heeft maandag de combinaties officieel voorgedragen aan sportkoepel NOC*NSF. De afvaardiging bestaat uit vier combinaties voor de disciplines dressuur en springen en twee combinaties in de discipline eventing. 

Na het uitstel van de Olympische Spelen en dit voorjaar ook nog de extra beperkingen als gevolg van de rhinopneumonie uitbraak, zijn de voorbereidingen op deze Olympische Spelen gerust weinig optimaal te noemen. Gelukkig hebben ruiters en paarden de afgelopen maanden nog verschillende grote wedstrijden kunnen rijden, waardoor het benodigde wedstrijdritme op niveau is opgedaan. 

Bij het springen en dressuur bestaan de landenteams tijdens de Olympische Spelen uit drie combinaties. Naast de drie teamleden reist er voor deze disciplines één reservecombinatie mee. In de discipline eventing heeft Nederland twee individuele startplaatsen verworven.

De selectie van bondscoach Rob Ehrens (foto) bestaat uit Maikel van der Vleuten met Beauville Z, Marc Houtzager met Sterrehof’s Dante NOP en Harrie Smolders met Dolinn NOP. Willem Greve is met Zypria S NOP aangewezen als meezend reserve-combinatie. Voor Harrie Smolders gaat Bingo du Parc als reservepaard in quarantaine. 
Met vijf paarden is er een opvallend aandeel NOP-paarden op weg naar Tokio. Tijdens de Olympische Spelen zullen alle paarden in verband met sponsorregelgeving zonder NOP en eventuele toevoegingen van sponsornamen op de startlijst staan.
 Iris Boelhouwer, sinds vorig jaar technisch directeur van de KNHS, kijkt uit naar de eerste Olympische Spelen waarbij zij in deze functie betrokken is. “Na het voor onze ruiters en paarden fantastisch verlopen CHIO Rotterdam, waar zowel het TeamNL dressuur- als springteam eerste werd, kijken we met een goed gevoel uit naar de Olympische Spelen. We hebben er enorm veel zin in en de coaches en ruiters zullen er alles aan doen de vorm van Rotterdam mee te nemen naar Tokio.”

Programma springen
Zaterdag 31 juli, veterinaire keuring
Zondag 1 augustus, trainingssessie

Dinsdag 3 augustus, individuele kwalificatie, 12:00 - 15:45 uur (*)
Woensdag 4 augustus, individuele finale, 12:00 - 14:40 uur
Donderdag 5 augustus, veterinaire keuring

Vrijdag 6 augustus, kwalificatie landenwedstrijd, 12:00 - 15:05 uur
Zaterdag 7 augustus, finale landenwedstrijd, 12:00 - 14:30 uur
(*) Nederlandse tijden, in Tokio is het 7 uur later.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)