GOUD VOOR ZWEDEN, ZILVER NAAR VERENIGDE STATEN EN BRONS VOOR BELGEN

Springruiters Oranje vierde in Tokio

De Nederlandse vier, die de eer van Oranje verdedigden. Vanaf links Harrie Smolders, Willem Greve, Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager.

TOKIO – De Nederlandse springruiters hebben de Olympische finale voor landen als vierde afgesloten. Uitgerekend de voor Willem Greve ingevallen Harrie Smolders was met een foutloze rit de beste man van Oranje.

Mooi was vrijdag al de reactie van Willem Greve op zijn Facebook-pagina, nadat de beslissing was gevallen dat hij niet in de finale van de landenwedstrijd zou uitkomen. “We hebben ons best gedaan en het team heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische teamfinale! Samen met nationale coach Rob Ehrens, dierenarts Arie Hoogendoorn en mijn geweldige teamgenoten Marc Houtzager, Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders hebben we besloten om morgen Zypria S te sparen, zodat Harrie en Bingo du Parc in de finale gaan rijden. Laten we strijden voor een medaille! Wat hebben we toch een goede teamspirit hier in Tokyo, echt fantastisch. Het is een eer om ons land te vertegenwoordigen op mijn eerste Olympische Spelen. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. En duimen voor onze jongens!”

Vijf of zes galopsprongen
Voor Nederland opende Marc Houtzager zaterdag met Sterrehof’s Dante NOP met een rit die goed begon. Tot en met hindernis 10 bleef Houtzager foutloos, op 11 ging het mis. Vanuit een rechterwending tikte Dante met het voorbeen de balk van de oxer naar beneden. Op de daarop volgende dubbelsprong volgde de tweede fout, nadat Dante de achterste paal van de uitsprong aanraakte. Met ook nog een tijdfout kwam Houtzager met negen strafpunten aan de finish.
“Als ik opnieuw zou moeten rijden, zou ik een galopsprong minder naar de dubbel rijden. Vijf in plaats van zes, dan had ik de oxer wat luchtiger kunnen rijden. Maar dat is een keuze die je maakt met het parcourslopen. Ik kon ook geen ruiters voor me zien, dus ik heb me aan mijn plan gehouden”, evalueert Houtzager na afloop van zijn rit. “In de dubbel na de landing over de steil verloor Dante een ijzer. Misschien dat daarom de uitsprong ook wat lastiger werd.”
Houtzager is tevreden over het voorgeschotelde parcours: “De parcoursbouwer heeft een mooi parcours gebouwd, op die laatste lijn worden veel fouten gemaakt. Het was zwaar, maar wel fair gebouwd.”

'Harrie springt voor een elf'
Als tweede starter voor Oranje maakte Harrie Smolders met Bingo du Parc (rechts) een geweldig debuut in de Olympische piste van Tokio. Smolders reed een ijzersterke foutloze ronde, nipt binnen de tijd. Teamgenoot Marc Houtzager vatte de rit van Harrie kort samen: “Zijn paard sprong voor een tien, Harrie voor een elf”. De als reserve meegereisde combinatie deed daarmee goede zaken voor TeamNL. Met een tussentotaal van negen strafpunten schoof het team van Rob Ehrens op van de zevende naar de vijfde plaats.

“Die Zweden zijn in vorm, omdat ze geen fout gemaakt hebben Maar mijn paard is net zo goed, dat heeft ook nog geen fout gemaakt”, grapte Smolders tegenover de pers na afloop van zijn eerste en enige rondje in Tokio. “Het was niet eenvoudig om hem direct in een finale te moeten starten, dat is toch de moeilijkste proef. Hij voelde de hele week al goed aan, maar het is als reserveruiter heel moeilijk plannen in dit format. Dat hij het dan zo goed doet is geweldig. Het kwam niet helemaal als een verrassing, want hij was al mee naar Wellington geweest. Daar heeft hij in de warmte bij kunstlicht ook een aantal vier- en vijfsterren proeven goed gelopen.”

Net naast podium
Laatste Nederlandse starter Maikel van der Vleuten moest foutloos blijven om in de buurt van het podium te kunnen komen en dan te hopen op fouten van de top vier van het tussenklassement. Helaas kon Maikel, winnaar van het individuele brons, niet aan deze opdracht voldoen. Beauville Z maakte de eerste springfout bij de insprong van de driesprong, gevolgd door een tweede fout op hindernis 11. “Ik vond dat hij prima sprong, hij voelde ook goed. Ook de voorbereiding was in orde, alleen het resultaat niet”, verzuchtte Van der Vleuten.

“Ik dacht dat ik perfect inkwam op de driesprong en normaal maakt hij deze fout ook niet. Bij die andere fout had ik misschien een iets te voorwaartse afstand voor de dubbel erna. Helaas heb ik de jongens niet aan een medaille kunnen helpen, maar ik ben heel tevreden over hoe mijn paard hier gepresteerd heeft.”

Tevreden bondscoach
Nederland kwam met het totaal van 17 strafpunten net naast het podium, op de vierde plek, terecht. Bondscoach Rob Ehrens is er tevreden mee: “We zijn individueel heel goed van start gegaan, waarbij met name de jongere combinaties al veel gegeven hebben. Gisteren hadden we een minder sterk optreden, waardoor we nipt in de finale kwamen. En de ervaring leert, dat als je nipt de tweede ronde haalt, de kansen om te winnen klein zijn.“
De mannen van Ehrens vochten zich nog aardig terug. “De wissel met Harrie Smolders was ijzersterk, dat hij zo inviel typeert de pure professional. De andere twee hebben goed gereden, waarbij we op een foutje minder hadden gehoopt. Dit is de realiteit, daar moeten we gewoon tevreden mee zijn.”

De ontknoping van de strijd om het goud verliep bizar. Zweden kwam op acht strafpunten door een fout op de laatste hindernis van Peter Fredricson. Penelope Leprevost kon voor Frankrijk het goud binnenhalen, maar werd uitgebeld. Daardoor viel Frankrijk helemaal weg in het klassement en kon Nederland nog een plaatsje naar voren schuiven en vierde worden. Zweden en de Verenigde Staten reden een barrage om het goud. Zweden won. Het brons ging naar de Belgen.

Uitslag landenwedstrijd
1) Zweden 8 - 235,65
2) Verenigde Staten 8 - 237,20 
3) België 12
4) Nederland 17
5) Zwitserland 28
6) Brazilië 29
7) Argentinië 49
Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië slaagden er niet in met drie ruiters te finishen.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)