REACTIES UIT DOOR ‘CORONA’ STIL GEVALLEN REGIONALE PAARDENSPORT (3)

'Mensen wachten nu langer'

Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam.
Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische wereld aan het woord over hoe ze deze periode ervaren.

Leontine ter Harmsel-Zanderink, paarden- en keuringsdierenarts

“Iedereen heeft er last van, wij ook. Het brengt niemand wat. De handel ligt op z’n gat. Normaal worden veel paarden naar het buitenland verkocht, de handel staat ineens op nul. Er wordt ook heel weinig gekeurd, exporttesten en bloedonderzoeken zijn er nauwelijks.
Qua fokkerij merken we er op dit moment nog niet zoveel van. Rond deze tijd is het meestal nog niet zo druk. Mensen die een enkel veulen hebben, zijn nu wel een beetje voorzichtig. Ze kunnen geen afstand doen van hun veulen of weten niet of een veiling wel gaat lopen. Fokkers die veel mogelijkheden hebben, gaan wel redelijk door. Je ziet ook dat mensen, van wie een paard of pony kreupel is, nu langer wachten tot ze je inschakelen. Omdat er geen concoursen zijn, hopen ze vaak dat de dieren tijd hebben om te herstellen. Maar echt zieke paarden en koliekers komen wel.

Merriespreekuur
Ook kleine huisdieren zien we momenteel ineens veel minder. We laten trouwens nu ook maar één klant tegelijk in de wachtkamer toe. En we hanteren veel meer tussentijd bij de afspraken als er bijvoorbeeld een kater gecastreerd of een hond gesteriliseerd moet worden. We houden ons aan de maatregelen van het RIVM. We hebben altijd een merriespreekuur en normaliter zitten dan vaak meer mensen in een kleine ruimte bij elkaar. Nu komen ze om beurten. We plannen daar meer tijd voor in en steeds maar voor één persoon.

Economisch is het een groot probleem, dat geldt zeker ook voor ons. We hebben normaal een dierenarts de hele week aan het werk met keuringen, maar die kan naar huis. En er zou iemand bij komen, dat gaat nu ook niet door, omdat we momenteel met een gedeeltelijk overschot aan personeel zitten. Op ons dekstation en stoeterij gaan de dingen wel door. Er worden toch veulens geboren en paarden moeten natuurlijk ook verzorgd worden en bijvoorbeeld naar de smid.”

Lees meer in ons DOSSIER CORONA

Meer Coronacrisis

BOMBAY – Mo van Haarst vertolkt de rol van ‘covergirl’ in het meest recente nummer van de Indiase versie van het magazine La Polo, waarin de... (10-08-2020)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (07-05-2020)
ERMELO - Het WK voor vierspannen Limburg 2020 dat van 2 tot en met 6 september op de kalender staat, wordt verplaatst naar 2021. (28-04-2020)
ROSSUM – Mark Weusthof gaat er voorlopig vanuit dat het WK vierspannen in Kronenberg nog dit jaar wordt gehouden. De menner uit Rossum stemt er zijn... (26-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (24-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport.  (22-04-2020)
GEESTEREN - De coronacrisis maakt ook het doorgaan van het CSIO/CDI Twente 2020 onmogelijk. Zoals verwacht wordt de 46ste editie van het evenement... (21-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (20-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (18-04-2020)
GEESTEREN – Nu de geplande eerste editie van de cyclus landenwedstrijden van de European Equestrian Federation (EEF) wordt uitgesteld tot volgend... (17-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (16-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (14-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (12-04-2020)
WIERDEN – De organisatie van CSI Outdoor Wierden heeft de hoop dat haar evenement van 3 tot en met 7 juni doorgang kan vinden toch nog niet opgegeven... (11-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (10-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (08-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (06-04-2020)