REACTIES UIT DE DOOR ‘CORONA’ STIL GEVALLEN REGIONALE PAARDENSPORT (12)

‘We trappelen om weer te beginnen’

Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport.

Hippisch Twente probeert u in deze onwerkelijke tijden een inkijkje te geven in de stand van zaken in de regionale hippische wereld.

Hoe gaat het ‘paardenleven’ verder?

Marthe Beumers, medewerkster TRC Het Hulsbeek

“Toen ik maandagmorgen 16 maart uit de auto stapte en om me heen keek, was het rustig, zoals gebruikelijk op dat tijdstip. Om 10 uur zouden we beginnen. Het was kwart over 9. Ik was vroeg, maar ik had geen oog dicht gedaan. De avond ervoor hadden we spoedberaad gehad met de werknemers. Want, wat nu? De scholen zouden sluiten. Wat zou dat betekenen voor onze manegelessen? We zijn bezig geweest met alternatieven. Privélessen misschien, of de lessen opdelen in kleine groepjes en ze verspreid over de dag ontvangen, zodat we ze nog wel les zouden kunnen geven. Maar zondag om kwart over 8 ’s avonds kregen we bericht van de KNHS, FNRS en NOC*NSF. De maneges moesten sluiten, de lessen mochten niet doorgaan. Wat een naar bericht. Begrijpelijk, natuurlijk, de gezondheid is het belangrijkst, maar voor ons wel een domper. We werden er allemaal een beetje stil van. Die maandag zouden we verder overleggen, bij de koffie om 10 uur. 
Alternatieve werkzaamheden waren snel gevonden. Want de manegepaarden moeten wel in beweging blijven. Wat doen we met de pony’s? Ook daar hadden we snel een oplossing voor bedacht. Zij mochten lekker in de wei, het was immers mooi weer en er stond gras genoeg. We hebben ze naar de grote wei achter de manege gebracht, ze waren dolblij! 

Vol overgave
En de manegepaarden? Ook daar was snel een oplossing voor. Want de berichtjes stroomden binnen. ‘Als jullie hulp nodig hebben, kom ik graag’, was de meest voorkomende boodschap. Super om te zien hoe betrokken iedereen is bij de paarden en pony’s. We vroegen vrijwilligers om de zorg van een aantal manegepaarden op zich te nemen. Dit deden zij allemaal vol overgave en de paarden hebben er nog nooit zo prachtig uitgezien. Ook zelf namen we de zorg van een aantal paarden op ons. Lekker samen op buitenrit en aan het werk in de bak. Ook die vrijheden zijn alweer even beperkt. Maximaal met z’n tweetjes in de bak of naar het bos, maar dat mag onze pret niet drukken. We beschikken over vier rijbanen en een overdekte longeercirkel, dus er is gelukkig altijd plek.
Ook andere klusjes zijn inmiddels opgeknapt. De stallen zijn geverfd en zien er fantastisch uit. De balken, die normaal gesproken veel te lijden hebben, hebben we uit de bakken gehaald, geschuurd en geverfd. De kantine boven en de serre beneden hebben een prachtige opknapbeurt gehad en zijn weer helemaal klaar voor het zomerseizoen. Ook het terras is weer ingericht voor alle bezoekers die komen genieten van een kopje koffie tijdens de les van hun zoon of dochter. Helemaal klaar voor alle gezelligheid die het komende seizoen normaal gesproken zou brengen.

Gezelligheid bleef uit
Maar die gezelligheid bleef uit. De mensen met de pensionpaarden komen rijden en gaan dan snel weer naar huis, zoals wij van ze gevraagd hebben in de brief die we voor ze hebben opgesteld. Geen lekker drankje op het terras, geen clubjes meisjes die gezellig kletsen over hun lievelingspony’s. Geen mopperende ouders, omdat hun dochter nog heel even wil knuffelen met de pony waar ze op gereden heeft. 
Via social media houden we wij iedereen zoveel mogelijk op de hoogte van alle ins en outs op de manege. Dagelijks vloggen we over alles wat we doen en daar krijgen we heel fijne reacties op van de kinderen en hun ouders. Ik heb een speciaal account aangemaakt op Instagram, juf Marthe, om met de kinderen die ik normaal gesproken wekelijks spreek nog in contact te kunnen blijven. Ook heel leuk om te zien dat veel kinderen bij de wei gaan kijken hoe het gaat met hun lievelingspony. 

Het was allemaal zeker niet ideaal, maar samen zijn we deze moeilijke periode tot nu toe doorgekomen. Voor ons is de mededeling van het kabinet dat we vanaf 29 april weer aan de slag mogen heel positief. Vanaf woensdag mogen we de kinderlessen hervatten. Daar zijn we erg blij mee en de kinderen ook. We hebben al heel leuke reacties van ouders en kinderen gehad. Veel van hen zijn de afgelopen weken bij de wei geweest om even te kijken naar hun pony. Woensdag mogen we echt weer aan de slag. We krijgen de richtlijnen van de FNRS nog, waaraan we ons moeten houden. Uiteraard staat gezondheid voorop en wij hopen iedereen ook in goede gezondheid weer te mogen ontvangen. Maar we staan te trappelen om weer te beginnen.”

Op de middelste foto Marthe Beumers

Lees meer in ons DOSSIER CORONA

Meer Coronacrisis

BOMBAY – Mo van Haarst vertolkt de rol van ‘covergirl’ in het meest recente nummer van de Indiase versie van het magazine La Polo, waarin de... (10-08-2020)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (07-05-2020)
ERMELO - Het WK voor vierspannen Limburg 2020 dat van 2 tot en met 6 september op de kalender staat, wordt verplaatst naar 2021. (28-04-2020)
ROSSUM – Mark Weusthof gaat er voorlopig vanuit dat het WK vierspannen in Kronenberg nog dit jaar wordt gehouden. De menner uit Rossum stemt er zijn... (26-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport.  (22-04-2020)
GEESTEREN - De coronacrisis maakt ook het doorgaan van het CSIO/CDI Twente 2020 onmogelijk. Zoals verwacht wordt de 46ste editie van het evenement... (21-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (20-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Ook de paardensport. (18-04-2020)
GEESTEREN – Nu de geplande eerste editie van de cyclus landenwedstrijden van de European Equestrian Federation (EEF) wordt uitgesteld tot volgend... (17-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (16-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (14-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (12-04-2020)
WIERDEN – De organisatie van CSI Outdoor Wierden heeft de hoop dat haar evenement van 3 tot en met 7 juni doorgang kan vinden toch nog niet opgegeven... (11-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (10-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (08-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (07-04-2020)
Het coronavirus legt het sociaal en maatschappelijk leven al enkele weken vrijwel compleet lam. Hippisch Twente laat betrokkenen uit de hippische... (06-04-2020)