VOOR HET EERST WINNAAR VAN SCHRÖDER MASTERCLASS MET SNELLE SHANROE BARNEY

Bas van der Aa is niet te kloppen 

Bas van der Aa passeert met Shanroe Barney de finish op het sfeervolle kerkplein van Tubbergen.

TUBBERGEN – Bas van der Aa mag tot komende winter weer even gebruik maken van de diensten van Shanroe Barney omdat berijder Hansel Chen na een verblijf in Albergen sinds twee weken enkele maanden in zijn geboorteland Taiwan vertoeft. De concurrentie tijdens de Schröder Masterclass heeft het geweten.

Zeventien concurrenten bleken voor volgepakte tribunes en rijen dik staand publiek niet opgewassen tegen Van der Aa, die als winnaar van de 23ste editie voor het eerst de grote wisselbeker en nog eens 1500 euro mee naar huis mocht nemen. In eigen gemeente was de Albergenaar in de barrage na een inloopronde en twee manches met zijn tijd van 33,59 seconde de eerste en meteen snelste foutloze deelnemer van de twaalf overgebleven kandidaten voor de zege met de elfjarige zwartbruine ruin (v. Dallas VDL).

Emma Spanko opnieuw tweede
Net als een jaar eerder mocht de Tsjechische Emma Spanko met de nu elfjarige voshengst Longines EB (v. Lordanos) de tweede prijs van 1000 euro in ontvangst nemen. Ze kwam binnen na 34,56 seconde.De derde plaats met een premie van 500 euro werd gedeeld door Matt Garrigan op de tienjarige bruine Lincoln EB (Lordanos) en Peter Olthof met de achtjarige bruine ruin Lucky Pleasure V (v. For Pleasure). Beiden reden op een honderdste seconde nauwkeurig de zelfde tijd: 34,56 seconde. De top vijf werd gecompleteerd door Stijn Roelink met de tien jaar oude bruine ruin Joyride (v. Denzel van het Meulenhof).

In rijtje met mooie winnaars
Bas van der Aa werd daarmee de opvolger van Hessel Hoekstra, die zijn titel van vorig jaar vanwege een blessure niet kon verdedigen. Hoekstra kwam eerder deze week tijdens een dressuuroefening onzacht in aanraking met een van zijn paarden, dat struikelde. Uit voorzorg loopt hij tijdelijk op krukken, maar de verwachting is dat hij volgende week weer te paard kan. Hoekstra werd in Tubbergen vervangen door Don Willemsen. Bas van der Aa was zeer content met zijn zege. “Heerlijk om een keer te winnen. Ik heb bijna elk jaar wel meegedaan en al een of twee keer op het podium gestaan, maar nog nooit als eerste. Leuk om tussen het rijtje met veel mooie winnaars te staan en dit een keer op je naam te kunnen zetten.”

Daar valt weinig tegen in te brengen want de Schröder Masterclass hoeft zich al lang niet meer te bewijzen als een evenement, dat zowel door ruiters als publiek op handen wordt gedragen.

Ondanks de dreigende forse regenbui was er rond de kleine arena nauwelijks nog een plekje vrij en de deelnemers gaven de toeschouwers daarvoor veel springkwaliteit  terug. 

Goed paard nodig
Bas van der Aa daarover: “De mensen zitten heel dicht op de ring en de muziek gaat aan. Met een gewoon paard is het daarom echt onmogelijk om hier te winnen, daar heb je echt een goed paard voor nodig. Zelf was ik er bij deze ook wel een beetje bang voor dat hij er moeite mee zou hebben dat het publiek er zo dicht op zit. Daar heeft hij soms echt moeite mee. Maar vanavond ging het heel goed. Shanroe Barney heeft een enorme instelling om nul te springen. Hij wint ook veel. Hoe meer je hem oppept, hoe beter hij sprong. Hij wil het echt voor je doen.”

Stijlprijs Tom Brinkman
Voor Tom Brinkman was er nog een onverwacht presentje. De Albergenaar werd door Jeroen Dubbeldam beloond met 250 euro. De voormalig Olympisch-, wereld en Europees kampioen stelde het bedrag als extra prijs beschikbaar voor de ruiter, die het meest stijlvol over het kerkplein sprong. Een primeur voor de Masterclass en een gewaardeerd gebaar.

De data voor de 24ste editie van de Schröder Masterclass kunnen alvast in de agenda’s worden genoteerd: van 9 tot en met 12 augustus 2025.

Op de tweede foto de prijswinnaars. Vanaf links Emma Spanko, Bas van der Aa, Peter Olthof en Matt Garrigan met daarvoor Ben Schröder, voorzitter Ruud Droste van de organisatie en Wim Schröder.
Daaronder Bas van der Aa tijdens zijn ereronde en Tom Brinkman, die de stijlprijs ontving.

 

Meer Schröder Masterclass

»
TUBBERGEN - Acht menners maakten maandagavond dankbaar van de gelegenheid gebruik om op de voorlaatste avond van de Schröder Masterclass reclame te... (19-08-2024)
»
Twee dagen nadat de Schröder Masterclass is afgesloten, moet het plein voor de Sint-Pancratiusbasiliek er weer uitzien alsof er niet pas een... (19-08-2024)
»
TUBBERGEN – De Ladies Cup tijdens de Schroder Masterclass in Tubbergen werd zaterdag gewonnen door Team Chummy. Tess Verver en Nienke Veldhof zetten... (19-08-2024)
»
Met het bedrijf Riwald Recycling, dat hij oprichtte met zijn broer Richard en na diens overlijden in 2013 voortzette met zijn tussentijds toegetreden... (17-08-2024)
»
De piste van de Schroder Masterclass is maandag 19 augustus vanaf 20.00 uur na het springen van de Golden Oldies het domein van acht tweespanrijders... (17-08-2024)
»
Al sinds de start van het evenement in 2001 is Nijwa als sponsor verbonden met de Schröder Masterclass. Voor Jogé Nijhof en zoon Bart Haselbekke van... (16-08-2024)
»
Een jaar of veertig geleden maakte Gerhard ten Berge in zijn eigen woonplaats Wierden onverwachts zijn debuut als omroeper bij een springconcours.... (16-08-2024)
»
Het idee was er al een jaar of vijf, zes. In 2021 werd het eindelijk werkelijkheid en had initiatiefnemer Bart Plegt uit Geesteren zijn gewenste... (15-08-2024)
»
Het programma van de Schröder Masterclass biedt volop ruimte voor de jeugd om zich te laten zien. Op drie van de vier dagen zijn er activiteiten voor... (15-08-2024)
»
Peter Olthof stond al twee keer als nummer twee op het podium na de Schröder Masterclass, maar een zege zat er voor de ruiter uit Langeveen nog niet... (14-08-2024)
»
Voor Lisa en Lauren Spikkert is paardensport vooral een hobby. Voor de twee zussen uit Borne, lid van De Molenruiters in Saasveld, heeft hun werk... (13-08-2024)
»
Ze is net twintig, maar al een bekende naam in de hippische wereld. Kristy Snepvangers uit Bergen op Zoom, actief als amazone in de eventing- en... (13-08-2024)
»
Hoogtepunt van het jaarlijkse vierdaagse hippische festijn op het Tubbergse kerkplein is traditiegetrouw de Schröder Masterclass op dinsdagavond.  ... (12-08-2024)
»
De Schröder Masterclass is dit jaar toe aan de 23ste editie. Dat had de 25ste kunnen zijn als het coronavirus geen roet in het eten had gegooid.... (12-08-2024)
»
ALBERGEN – Conor Drain heeft na tien jaar Stal Het Dikkersbos van Conny en Joy Viscaal in Albergen verlaten. De in Tubbergen woonachtige Ierse ruiter... (20-11-2023)
»
TUBBERGEN – Hessel Hoekstra had dinsdagavond het laatste woord op een prachtige avond paardensport op het plein voor de Pancratius Basiliek in... (22-08-2023)
»
TUBBERGEN – De strijd bij de Golden Oldies werd maandag gewonnen door Jos Koerhuis en zijn schimmel Dubai. Een creatieve wending leverde hem de zege... (21-08-2023)
»
De strijd om de Ladies Cup tijdens de Schröder Masterclass eindigde zaterdagavond in een zege voor het team van The Cube Shop, bestaande uit de... (19-08-2023)
»
Paarden spelen een belangrijke rol binnen de familie Haarhuis uit Harbrinkhoek. Vader René en moeder Nicole waren actief in de sport, hun kinderen... (18-08-2023)
»
De springtuin voor de Sint Pancratius Basiliek in Tubbergen is op de maandag van de Schröder Masterclass het domein van de strijd tussen de Golden... (17-08-2023)