ERMELO - De paardensportbond KNHS is fel tegen het sluiten van ruiter- en menpaden vanwege bezuinigingen. De bond spreekt met Staatsbosbeheer over de mogelijkheden om de paden toegankelijk te houden voor paardensporters. Aan een eventuele invoering van een ‘Buitenrijpas’ verbindt de KNHS twee voorwaarden: de pas mag niet te veel kosten en de opbrengsten dienen rechtstreeks ten goede te komen aan het onderhouden en openhouden van ruiter- en menpaden in Nederland.
De KNHS reageert hiermee op berichten in de pers dat Staatsbosbeheer op zeer korte termijn een pas zou invoeren voor buitenritten om aan geld te komen voor beheer van de paden in publieke natuurgebieden. Staatsbosbeheer mist door drastische bezuinigingen de middelen om de paden goed te onderhouden. De KNHS stelt zich op het standpunt dat dit niet mag leiden tot het sluiten van paden of gebieden.
Zeventien miljoen buitenritten
Volgens de KNHS is het openhouden van de bossen in het belang van de paardensport en de volksgezondheid in het algemeen. In Nederland maken naar schatting 466.000 paardensporters samen 17 miljoen keer per jaar een buitenrit. De bond kent de situatie van Staatsbosbeheer en spreekt over mogelijke oplossingen. In het kader hiervan zal Staatsbosbeheer in de komende maanden een onderzoek doen naar de wenselijkheid en de mogelijkheden van een landelijke Buitenrijpas voor de gehele groene sector. De resultaten van dit onderzoek worden in april verwacht.
“Als belangenbehartiger van de paardensport in Nederland stelt de KNHS twee essentiële eisen aan de invoering”, zegt directeur John Bierling. “De pas moet voor iedereen betaalbaar zijn en de opbrengst moet rechtstreeks ten goede komen aan het rijplezier van de paardensporter. Daartoe moeten de gelden in een fonds worden gestort waaruit louter het onderhoud wordt betaald.”
Niet opdraaien voor bezuinigingen
Betalen voor een buitenrit is overigens niet nieuw, diverse natuurbeheerders hebben al een tarief voor ruiters. De KNHS wil volgens Bierling voorkomen dat ruiters volledig opdraaien voor de bezuinigingen in Den Haag. De bond erkent dat er extra inkomstenbronnen nodig zijn om de ruiter- en menpaden in Nederland open te houden. Sluiten van gebieden moet voorkomen worden. Evenmin mag beheersachterstand leiden tot slecht onderhouden paden en onveilige situaties.
De KNHS spant zich al jaren op lokaal niveau in om de natuur open te houden voor de paardensport. Daarbij functioneren de regioconsulenten van de KNHS als meldpunt voor problemen met ruiter- en menpaden. De consulenten ondersteunen tevens terreineigenaren bij de aanleg van ruiter- en menroutes. In die hoedanigheid werkt de KNHS ook al jaren intensief samen met Staatsbosbeheer.
Voor KNHS-directeur Bierling heeft het behoud van de buitenritten in de natuur in Nederland topprioriteit. “Het buiten rijden in de natuur is een groot goed onder ruiters en goed voor paarden. Buitenrijden ligt ook het dichtst bij de aard van het paard.” (Bron KNHS)