KONINKLIJKE JACHTVERENIGING VERZORGT ZATERDAG 10 JUNI SHOW OP HOOFDTERREIN

Demonstratie slipjacht van het KNVJ

Sfeerbeelden van jachten in Vasse (boven) en De Lutte.

De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het Equestrian Park Erve Maathuis.

Jan Willem Pleijsier, al veertien jaar bestuurslid van de in 1919 opgerichte vereniging en daarvan sinds 2021 voorzitter, legt uit wat de toeschouwers te zien krijgen. “We doen een gehoorzaamheidsoefening en trekken een slip door de arena. Als de meute dat ruikt, gaan ze er op het terrein in een grote cirkel achteraan.”

Het slip is een bos stro of een zak, die een vossengeur heeft gekregen en door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor gemaakt dat door de honden (foxhounds of daarvan kruisingen met bloedhonden) wordt uitgewerkt. Aan het eind wacht een koeienpens als beloning.

Boven grote rivieren
Het jachtgebied van de KNJV ligt in Nederland boven de grote rivieren. Een ecoloog beoordeelt alle slipjachtroutes in ons land om zoveel mogelijk te vermijden dat dieren in de natuur worden gestoord. De jachtperiode loopt, buiten het broedseizoen, van oktober tot half maart.

Voor de ongeveer een half uur durende show in Geesteren worden zo’n dertig honden ingezet. “Dat zijn veertien of vijftien koppel, de helft van het aantal dat we hebben,”
De meute wordt begeleid door de master en zijn drie of vier ruiters te paard tellende equipage, assistenten die hem helpen de groep honden(foxhoundfs en bloedhonden) bij elkaar te houden met behulp van hun packhorn. Ze hanteren verder een ‘whip’, een zweep met een lange slag eraan. Pleijsier: “Hoe minder ze die hoeven gebruiken, hoe mooier het is.”

Hoornblazers
Een zevental hoornblazers, sonneurs genaamd, draagt muzikaal bij aan het geheel met drie jachtnummers. “De familie muziekmakers oefent elke donderdag op de hoorns zonder ventielen”, verduidelijkt Jan Willem Pleijsier. Erelid Wim Peters verzorgt het commentaar.

De kleding van leden van leden van de KNJV bestaat voor de heren uit een rode jachtrok met een grijze kraag. De dames dragen een zwarte - of blauwe jachtrok, eveneens met een grijze kraag.

De KNVJ staat op de dag van de demonstratie met een stand bij de ingang van de VIP-tribune op het Erve Maathuis.

Meer info over de vereniging is te vinden op www.knvj.com

Meer Algemeen

»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
»
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
»
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
»
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
»
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)
»
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)