Lisa Everts slaagt voor 'proefwerk'

WIERDEN - Vrouwen domineren vooralsnog de kwalificatieronden voor de finale van de strijd om de Twente Cup. Na de one womanshow van Lindy Stuivenberg tijdens de ouverture in Lonneker was het donderdag de beurt aan Lisa Everts en Maaike Koopmans om de hoofdrollen op te eisen. Tegen de foutloze rit van Everts met Zjuliana Fairy V bleek ook in de ZZ-klasse geen combinatie opgewassen in de wedstrijd op tijd. 

Koopmans dook met Soraya in de rubriek met barrage wel onder de chrono van de snelste Z-concurrent, Lieke Ophof met Citanja.

Lisa Everts berijdt de door Steven Veldhuis opgeleide Zjuliana Fairy V pas een kleine twee maanden, maar was nu al de tegenstanders zonder uitzondering te machtig. De merrie toonde zich in het parcours van Marinus Vos aanzienlijk beter op haar gemak dan tijdens de prijsuitreiking. Lisa Everts: "Steven had me er al voor gewaarschuwd dat ze daar een hekel aan heeft."

Maar omdat het paard dat wint de eer verdient, besloot ze toch maar Zjuliana voor de ereronde mee te nemen. Gerben Morsink met Clintino en Judith Vetker met Benidorm grepen de tweede en derde plek, voor de eerste ZZ-ruiter Martine Helsloot met Zino. Lieke Ophof was ook 's middags met Citanja al in de voorste linies te vinden en werd vijfde.

Goed opgeleid
De zeventienjarige Lisa Everts reageerde als altijd ingetogen op haar zege. "Voor mij heeft Steven haar gereden en heel goed opgeleid. Van eigenaar Rens Vrolijk mag ik haar nu rijden nadat ik mijn oude pony bij hem heb gebracht. In Langeveen heb ik haar voor het eerst in een wedstrijd uitgebracht. Dat was nog even wennen, maar de laatste parcoursen gaat het erg goed. Zjuliana is snel en voorzichtig."

Lisa Everts, lid van het Rabo Talentenplan met haar andere paard 'Sam' Archem B, won terwijl haar voorbereiding allerminst ideaal verliep. "Het parcours hebben we vanaf de rand van de bak verkend omdat ik zo uit school naar Wierden ben gegaan. Ik heb op het Bonhoeffer College PTA-week in mijn examenjaar en kon niet eerder weg. Normaal kan ik op school wel vrij krijgen voor de sport, maar in een proefwerkweek als deze lukt dat niet."

Als ze haar havo-diploma haalt, wil Lisa Everts het liefst meteen verder in de sport. "Twee paarden voor het hoge werk en daarnaast jonge paarden opleiden, dat is wat ik het liefst zou doen", zegt ze.

Ze wordt in dat proces begeleid door Hendrik Jan Schuttert, zelf nog een talent, die uiteindelijk de opvolger is geworden van haar veel te vroeg overleden leermeester Sven Harmsen. "Het klikt heel goed", meldt ze over de samenwerking met de Ommenaar.

Met haar tweede topper Archem B kon ze niet uitblinken. "Hij was vanavond erg kijkerig. Hiervoor heeft hij gewonnen in Lichtenvoorde en Saasveld. Sam moet nog constanter gaan lopen. Maar ik mag niet vergeten dat hij nog niks kende toen ik hem kreeg toen hij zeven was."

In de - vertekende - tussenstand gaat nu Martine Helsloot met twee paarden aan de leiding. Met Zino staat ze op elf, met Abu Dhabi op dertien punten. Ze moet echter in de afsluitende wedstrijd in Saasveld op 16 november beide keren wel in actie komen om zich voor de finale in de Go Planet Expo Hall te kunnen plaatsen. In Lonneker startte ze namelijk niet.
 
Van de combinaties die al wel vier plaatsingswedstrijden achter de rug hebben, staat Maaike Koopmans er met Soraya het best voor (zesde met 41 punten) en volgt Lindy Stuivenberg met Zihowin op de elfde plek als tweede met 56 punten. De Enschedese was in Lonneker nog superieur, maar had in Wierden bepaald niet haar beste dag.

UITSLAGEN EN STANDEN

Meer Twente Cup springen paarden

»
SAASVELD -  Een verschil van slechts driehonderdste seconde bleek zaterdag beslissend in  de strijd om de Twente Cup springen 2023. Aan die marge had... (10-12-2023)
»
SAASVELD – De Ankerhal van Saasveld fungeert zaterdag vanaf 19.00 uur weer als thuishaven voor de 39ste editie van de strijd om de Twente Cup paarden... (09-12-2023)
»
SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round... (04-12-2022)
»
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink en Bas Haarhuis mogen zich sinds zaterdag in elk geval een jaar lang houder van een Twente Cup noemen. Ze wonnen in... (03-12-2022)
»
SAASVELD – Stijn Roelink kan terugkijken op een zeer geslaagde dinsdag van de Twentse Ruiterdagen in Saasveld. De ruiter uit Lattrop zegevierde in de... (29-11-2022)
»
SAASVELD – Na een onderbreking van twee jaar staat deze week in Saasveld weer de ontknoping van de strijd om de Twente Cups bij de paarden te wachten... (28-11-2022)
»
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden overtuigend naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
»
SAASVELD – Het bestuur van Rijvereniging De Bögelscamp heeft als gevolg van de huidige coronaregels besloten de Twentse Ruiterdagen in Saasveld dit... (21-11-2021)
»
LONNEKER – Maud Wiefferink met Agono in de klasse ZZ en Anne-Lotte Tijhuis met Je t’aime Coucou TI toonden zich vrijdag tijdens Indoor Lonneker de... (27-09-2021)
»
LONNEKER – Hessel Hoekstra ontpopte zich vrijdag tot de absolute heerser tijdens de eerste selecties voor de finale van de strijd om de Equiciety... (27-09-2020)
»
LONNEKER – De 38ste editie van de strijd om de Twente Cup voor springruiters gaat vrijdag volgens traditie van start in Lonneker. De combinaties in... (25-09-2020)
»
SAASVELD – Steven Veldhuis stelde dinsdagavond met een puik optreden in de derde kwalificatiereeks zijn kandidatuur voor zijn derde zege in de strijd... (03-12-2019)
»
SAASVELD – Lindy Stuivenberg was dinsdag de onbetwiste uitblinker in de laatste kwalificatiereeks van de strijd om de EquiFirst Twente Cup. Met haar... (13-11-2018)
»
LONNEKER – Lieke Ophof heeft zich vrijdag overtuigend geplaatst voor de finale van de strijd om de EquiFirst Twente Cup in de klasse M. Met haar... (29-09-2018)
»
LONNEKER – Koen Westendorp en Peter Olthof kenden maandag in Lonneker een prima start van de strijd om de EquiFirst Twente Cup 2018. Westendorp won... (24-09-2018)
»
SAASVELD  - EquiFirst is dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van de strijd om de Twente Cup springen bij de paarden.  De producent van paardenvoer,... (12-09-2018)
»
LONNEKER – Manege De Twentse Marke in Lonneker is maandag 25 september traditiegetrouw startlocatie voor de strijd om de Twente Cup springen voor... (13-09-2017)
»
SAASVELD - Het was zaterdag bij de finales om de Divoza Twente Cup dubbel feest voor Stal De Jufferbeek uit Oldenzaal. In de klasse M was Roderick... (13-11-2016)
»
SAASVELD - Voor titelverdedigster Wendy Ligtenberg liep de finale van de strijd om de Twente Cup 2016 uit op een wedstrijd tussen hoop en vrees.... (13-11-2016)
»
SAASVELD – Het werd zaterdagavond in de Ankerhal van Saasveld een historische 34ste editie van de strijd om de Twente Cup. Niet alleen vanwege de... (13-11-2016)