BEIDEN AL MET TWEE PAARDEN ZEKER VAN PLAATS IN FINALE EQUIFIRST TWENTE CUP

Puike start Westendorp en Olthof

LONNEKER – Koen Westendorp en Peter Olthof kenden maandag in Lonneker een prima start van de strijd om de EquiFirst Twente Cup 2018. Westendorp won in de klasse Z en Olthof besliste de klasse ZZ in zijn voordeel. Beiden plaatsten zich ook alvast met hun tweede paard voor de finale, op zaterdag 17 november in Saasveld.

In tegenstelling tot de voorgaande edities kregen de combinaties dit keer geen parcours op tijd voor de kiezen, maar hoefden ze alleen strijd te leveren in een klassieke proef met barrage. Koen Westendorp was in de klasse Z met Comme Prévu de snelste in de extra omloop en liet daarin Gerben Morsink met Galina 1,87 seconde achter zich. Britt Wiefferink, dochter van zijn werkgever, stuurde Esminka naar plek drie.

Gemakkelijk door de bochten
“Het ging eigenlijk wel super”, vond Westendorp (rechts), die twee jaar geleden als zestienjarige vanuit Kampen naar Wierden verhuisde en voor de snelste tijd van de dag tekende. “Comme Prévu gaat gemakkelijk door de bochten. Met Helsinki mocht ik als laatste starten en daarmee heb ik het rustig aan gedaan omdat de overwinning al binnen was. Ik hoop dat ik gewoon verder kan gaan zoals we nu bezig zijn. Vorig jaar heb ik ook al meegedaan aan de Twente Cup en toen werd ik vijfde. Het is een mooie wedstrijd om aan mee te doen.”

Dat vindt ook Peter Olthof (bovenste foto), die zich de afgelopen maanden om die reden samen met titelverdediger Bas van der Aa en Gijs Mosman inzette om de traditierijke cyclus in de benen te houden. “Het zijn mooie concoursen die je in stand moet houden. Ze zijn vooral super om jonge paarden te rijden.” Olthof schreef zich op het laatste moment alsnog in voor de ouverture in Lonneker en kreeg daar geen spijt van. Met de elfjarige schimmelmerrie Shakira, die hij net als Dokyra Fortuna rijdt voor Jeroen Dubbeldam, was de Langevener ruim vier seconden rapper bij de finish dan Hilde Woudstra met Titania. Zelf eindigde hij met Diablo Blue HS ook nog als derde.

Kansen berekenen
“Met Shakira heb ik vlot doorgereden en je zag dat anderen zich daar toch een beetje op kapot reden. Ze is heel scherp en heeft veel kwaliteit. Ze heeft geen al te grote galop en dat is in een bak als hier wel zo gemakkelijk. Met Diablo wist ik dat ik altijd al derde zou zijn als ik foutloos zou blijven, ook al zou ik iets buiten de tijd rijden. Dan is het kansen berekenen niet zo moeilijk. Ik vind het trouwens wel prettig dat we maar een rondje hoeven te rijden. Morgen moeten we gewoon weer om half acht beginnen.”

Twee jaar geleden was Peter Olthof dicht bij de zege in de finale van de strijd om de Twente Cup. Hij moest toen nota bene uitgerekend zijn meerdere erkennen in de door hem gecoachte Ellemijn Ensink, die ook nog eens een paard van hem (Esminka) onder het zadel had. Eraan terugdenkend kan hij er best om lachen: “Als je een aap leert klimmen, krijg je de noten op je kop, haha.”

Anne-Liza Makkinga tekende met Finesse van Sappenleen wel voor de toptijd van de dag in de ZZ, maar een balk voorkwam dat ze als winnares werd gehuldigd. Lindy Stuivenberg bezette met Zulanda na twee springfouten de vijfde positie.

Geplaatst voor de finale
1)   Koen Westendorp – Comme Prévu
2)   Peter Olthof – Shakira Z
3)   Gerben Morsink - Galina
4)   Britt Wiefferink - Esminka
5)   Hilde Woudstra - Titania
6)   Danielle Sluijer - Flintstone
7)   Koen Westendorp - Helsinki
8)   Lars Wigger - Foline
9)   Peter Olthof – Diablo HS
10) Anne-Liza Makkinga – Finesse van Sappenleen

Meer Twente Cup springen paarden

SAASVELD – Lindy Stuivenberg was dinsdag de onbetwiste uitblinker in de laatste kwalificatiereeks van de strijd om de EquiFirst Twente Cup. Met haar... (13-11-2018)
LONNEKER – Lieke Ophof heeft zich vrijdag overtuigend geplaatst voor de finale van de strijd om de EquiFirst Twente Cup in de klasse M. Met haar... (29-09-2018)
SAASVELD  - EquiFirst is dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van de strijd om de Twente Cup springen bij de paarden.  De producent van paardenvoer,... (12-09-2018)
LONNEKER – Manege De Twentse Marke in Lonneker is maandag 25 september traditiegetrouw startlocatie voor de strijd om de Twente Cup springen voor... (13-09-2017)
SAASVELD - Het was zaterdag bij de finales om de Divoza Twente Cup dubbel feest voor Stal De Jufferbeek uit Oldenzaal. In de klasse M was Roderick... (13-11-2016)
SAASVELD - Voor titelverdedigster Wendy Ligtenberg liep de finale van de strijd om de Twente Cup 2016 uit op een wedstrijd tussen hoop en vrees.... (13-11-2016)
SAASVELD – Het werd zaterdagavond in de Ankerhal van Saasveld een historische 34ste editie van de strijd om de Twente Cup. Niet alleen vanwege de... (13-11-2016)
SAASVELD – De leerlinge klopte haar leermeester. Ellemijn Ensink liet zich zaterdagavond met Esminka kronen tot de verrassende winnares van de Divoza... (12-11-2016)
SAASVELD – Er waren meer uitblinkers op de derde kwalificatiedag voor de finale van de strijd om de Divoza Cup 2016, maar uiteindelijk werd het in de... (10-11-2016)
LONNEKER – Veronique Morsink is de strijd om de Twente Cup uitstekend begonnen. Met een derde en tweede plaats op Entrepeneur (v. Clinton) en twee... (27-09-2016)
SAASVELD - De 33ste editie van de strijd om de Twente Cup kreeg zaterdagavond een winnares die na de eerste omloop voor een verloren zaak leek te... (14-11-2015)
SAASVELD – De strijd om de Divoza Cup Twente beleeft zaterdag in de Ankerhal de apotheose. In de hoogste categorie, de klasse Z en ZZ, doen 28... (13-11-2015)
SAASVELD – Voor diverse ruiters betekende de derde kwalificatiedag in Saasveld woensdag de laatste kans om zich te plaatsen voor de finale van de... (12-11-2015)
WIERDEN – De tweede kwalificatieronde voor de finale van de strijd om de Divoza Twente Cup 2015 draaide zaterdag uit op een imponerende one manshow... (01-11-2015)
WIERDEN – Met 54 combinaties in de klasse Z en dertig in de klasse ZZ wordt zaterdag in Wierden de tweede episode afgewerkt van de kwalificatie voor... (31-10-2015)
LONNEKER – Een dag na de eerste kwalificatieronde voor de finale van de strijd om de Twente Cup in Lonneker kwam de organisatie tot overeenstemming... (29-09-2015)
LONNEKER - Bas van der Aa en Wendy Ligtenberg (foto) beleefden maandag in Lonneker een overtuigende start van de 33ste editie van de strijd om de... (28-09-2015)
Geachte ruiter, amazone, Hierbij nodigen wij u uit voor deelname aan het 33ste Open Twents Indoorkampioenschap om de Twente Cup 2015. Deze... (21-09-2015)
LONNEKER - De 33ste editie van de Twente Cup voor springruiters in de klassen Z en ZZ (in handicap) gaat op maandag 28 september als gebruikelijk van... (21-09-2015)
SAASVELD - De Jowat Twente Cup 2014 is gewonnen door Remco Been met zijn negenjarige bruine ruin Brunetti 2 (v. Briar x Riccione). Been bleef als... (17-11-2014)